Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025

«Big Brother»: Πρεμιέρα απόψε στις 21:00

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την αποψινή πρεμιέρα του...

Μαρίνος Αγαπίου: Εντυπωσιάζει το νέο του music video που γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη

Ο δημοφιλής Κύπριος τραγουδιστής, Μαρίνος Αγαπίου συνεχίζει να κάνει...

Η φωτογραφία που ανέβασε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ από τις οικογενειακές διακοπές...

Με φόντο τη φωτογραφία της αξέχαστης μητέρας του Αλίκης...

Πένυ Σκάρου: Ψυχή από ατόφιο «χρυσάφι»

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ η...

Super ανακάλυψη για τον καρκίνο από το Πανεπιστήμιο Πατρών

❱❱ «Χτύπημα» στον καρκίνο! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών ανακάλυψαν πρωτεΐνη με ογκοκατασταλτική δράση Μια νέα πρωτεΐνη, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από πολυετή και εμπεριστατωμένη μελέτη. Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται geminin και πρώτη φορά φαίνεται ότι έχει ογκοκατασταλτική δράση που συμβάλλει στη σταθερότητα του γονιδιώματος. 

«Με τη χρήση διαγονιδιακών ζώων, τα οποία έχουμε μεταλλάξει στο εργαστήριό μας, καταφέραμε να δείξουμε τον ρόλο της πρωτεΐνης ως ογκοκατασταλτικής, ότι μειώνει δηλαδή την πιθανότητα καρκινογένεσης» αναφέρει ο καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και επικεφαλής της έρευνας Σταύρος Ταραβήρας.

Αρκετές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της geminin έχει επίδραση στην αντιγραφή του DNA, ενώ αυξημένη έκφρασή της έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπινους καρκίνους. Τώρα, όμως, για πρώτη φορά μια in vivo («εν ζωή») μελέτη αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα, που έκανε πειράματα σε ποντίκια, αδρανοποίησε την πρωτεΐνη geminin από συγκεκριμένους πληθυσμούς κυττάρων των πειραματόζωων και προκάλεσε χημική καρκινογένεση σε δύο διαφορετικούς ιστούς, σε πνεύμονα και παχύ έντερο.

Πειράματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν την geminin ανέπτυξαν περισσότερους σε αριθμό όγκους με μεγαλύτερο καρκινικό «φορτίο» και με διαφορές στην ποιότητα των αλλοιώσεων, συγκριτικά με τα ποντίκια που έφεραν φυσιολογική την έκφρασή της. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της καρκινογένεσης στον πνεύμονα η επιβίωση ποντικών που δεν είχαν την geminin ήταν σημαντικά μειωμένη.

«Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα και σε συνδυασμό με άλλες μελέτες, που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ερευνητική ομάδα μας, έχουμε εντοπίσει κάποιες μικρές χημικές ενώσεις, που ελπίζουμε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως αντικαρκινικά φάρμακα, στοχεύοντας επιλεκτικά τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη» προσθέτει ο κ. Ταραβήρας.

Ως τώρα είχε αποδειχθεί ότι μέλη της οικογένειας της geminin είναι γενικά παρόντα σε όλα τα είδη των ευκαρυωτικών κυττάρων των θηλαστικών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στον κυτταρικό κύκλο, εξασφαλίζοντας πιστή αναπαραγωγή του DNA, όσο και στην κυτταρική διαφοροποίηση. Τώρα αποκαλύπτεται ότι αναλαμβάνουν και έναν επιπλέον ρόλο, αυτόν του σταθεροποιητή του γονιδιώματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H βιλάρα της πρώην του Kούστα στα χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου

Σε ακόμα μία επένδυση στο real estate φημολογείται ότι...

Οι γνωστοί θαμώνες στο νησί των ανέμων, γλέντι με Λε-Πα μέχρι το ξημέρωμα

Σούβλες με φόντο τη θάλασσα, βόλτες στα κοσμικά Ματογιάννια...

Ειρήνη Κολιδά: Ολόγυμνη στη φύση η πρώην παίκτρια του «Survivor»

Σαν μια άλλη «Εύα» φωτογραφήθηκε η Ειρήνη Κολιδά στη...

Πρώην υπουργός πρώτο τραπέζι πίστα με σύζυγο & ερωμένη

Το γκραντ φινάλε του Νίκου Οικονομόπουλου στο κέντρο διασκέδασης...

Για γερά πορτοφόλια οι βίλες του Οικονομόπουλου στη Μύκονο

Δουλειά και διακοπές συνδύασε ο Νίκος Οικονομόπουλος στη Μύκονο,...
spot_img
spot_img