Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Eλενα Χριστοπούλου: Η artist manager σε ρόλο κριτή στο reality «My Style...

Υπό άκρα μυστικότητα «έκλεισε» για τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Εβελυν Καζαντζόγλου με νέο hairstyle

Νέο look για την Εβελυν Καζαντζόγλου. H fashion expert...

Ηλίας Καμπακάκης: Νέο διπλό ψηφιακό άλμπουμ

Λίγο μετά την κυκλοφορία του single του «1000 φορές»,...

Ειρήνης Στεριανού: Το μοντέλο και ηθοποιός σε λαμπερό event με φίλους...

Η σειρά γυαλιών ηλίου της Ειρήνης Στεριανού είναι γεγονός...

Super ανακάλυψη για τον καρκίνο από το Πανεπιστήμιο Πατρών

❱❱ «Χτύπημα» στον καρκίνο! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών ανακάλυψαν πρωτεΐνη με ογκοκατασταλτική δράση Μια νέα πρωτεΐνη, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από πολυετή και εμπεριστατωμένη μελέτη. Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται geminin και πρώτη φορά φαίνεται ότι έχει ογκοκατασταλτική δράση που συμβάλλει στη σταθερότητα του γονιδιώματος. 

«Με τη χρήση διαγονιδιακών ζώων, τα οποία έχουμε μεταλλάξει στο εργαστήριό μας, καταφέραμε να δείξουμε τον ρόλο της πρωτεΐνης ως ογκοκατασταλτικής, ότι μειώνει δηλαδή την πιθανότητα καρκινογένεσης» αναφέρει ο καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και επικεφαλής της έρευνας Σταύρος Ταραβήρας.

Αρκετές εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της geminin έχει επίδραση στην αντιγραφή του DNA, ενώ αυξημένη έκφρασή της έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπινους καρκίνους. Τώρα, όμως, για πρώτη φορά μια in vivo («εν ζωή») μελέτη αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Η ελληνική ερευνητική ομάδα, που έκανε πειράματα σε ποντίκια, αδρανοποίησε την πρωτεΐνη geminin από συγκεκριμένους πληθυσμούς κυττάρων των πειραματόζωων και προκάλεσε χημική καρκινογένεση σε δύο διαφορετικούς ιστούς, σε πνεύμονα και παχύ έντερο.

Πειράματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν την geminin ανέπτυξαν περισσότερους σε αριθμό όγκους με μεγαλύτερο καρκινικό «φορτίο» και με διαφορές στην ποιότητα των αλλοιώσεων, συγκριτικά με τα ποντίκια που έφεραν φυσιολογική την έκφρασή της. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της καρκινογένεσης στον πνεύμονα η επιβίωση ποντικών που δεν είχαν την geminin ήταν σημαντικά μειωμένη.

«Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα και σε συνδυασμό με άλλες μελέτες, που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ερευνητική ομάδα μας, έχουμε εντοπίσει κάποιες μικρές χημικές ενώσεις, που ελπίζουμε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως αντικαρκινικά φάρμακα, στοχεύοντας επιλεκτικά τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη» προσθέτει ο κ. Ταραβήρας.

Ως τώρα είχε αποδειχθεί ότι μέλη της οικογένειας της geminin είναι γενικά παρόντα σε όλα τα είδη των ευκαρυωτικών κυττάρων των θηλαστικών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στον κυτταρικό κύκλο, εξασφαλίζοντας πιστή αναπαραγωγή του DNA, όσο και στην κυτταρική διαφοροποίηση. Τώρα αποκαλύπτεται ότι αναλαμβάνουν και έναν επιπλέον ρόλο, αυτόν του σταθεροποιητή του γονιδιώματος.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βούλα Γκίκα: Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι παρουσία μόλις 20 ανθρώπων

Μόνη και ξεχασμένη από φίλους και συναδέλφους της κηδεύτηκε...

Ντόλτσε βίτα για ένστολους λουφαδόρους – Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο με τα καμώματα...

Η πασίγνωστη ηθοποιός που κόλλησε Covid οκτώ εργαζομένους έκανε παράνομα ιατρικές εξετάσεις

Ρουσφέτι στην πασίγνωστη ηθοποιό που κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον οκτώ...

«Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1;...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...