Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ψυχανάλυσέ το: Το σώμα «μιλάει»

❱❱ Δίνει σήματα με μια σειρά από συμπτώματα όταν συσσωρεύει έντονο στρεςΤι γίνονται, άραγε, όλα αυτά τα συναισθήματα που καταπιέζουμε και δεν εκφράζουμε; Παύουν να υπάρχουν, να τα νιώθουμε και τελικά ξεχνιούνται; Μάλλον… όχι! 

Τα συναισθήματα αυτά αποτυπώνονται μέσα μας, στην ψυχή μας, στον νου και στο σώμα. Οταν αυτά συσσωρευτούν, παρουσιάζονται στο σώμα μας και επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση.

Ολοι μας έχουμε νιώσει αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό που δεν εξωτερικεύτηκε, θλίψη και πίκρα που δεν εκφράστηκαν, άγχος και φόβο που δεν ειπώθηκαν την ανάλογη στιγμή στο άτομο που αφορούσαν. Πολλές φορές όλα αυτά εσωτερικεύονται στο σώμα μας και γίνονται κρυφοί παράγοντες μαζί με διάφορους άλλους νοσογόνους που επιδρούν καθοριστικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, το εξαντλούν και αποδυναμώνουν τον οργανισμό μας. Υπάρχει μια ξεχωριστή διάγνωση στην ψυχολογία και την ιατρική, συγκεκριμένα αναφέρονται στις ψυχοσωματικές διαταραχές και στα συμπτώματά τους.

Το σώμα μας επηρεάζεται από το τι νιώθουμε. Πολλά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, ζάλη, κνίδωση, διαταραχές έμμηνου ρύσης, εφίδρωση, κεφαλαλγία, αϋπνία, δυσκοιλιότητα, πόνοι στο στομάχι, κράμπες κ.λπ., συχνά εμφανίζονται όταν εξωτερικοί παράγοντες μας επηρεάζουν συναισθηματικά και κυρίως αρνητικά (όταν δεν υπάρχει κάποια ιατρική νόσος και κάποια άλλη οργανική πάθηση). Ο οργανισμός μας, λόγω συσσωρευμένης έντασης και συναισθημάτων που δεν εκδηλώνονται, βρίσκει το πιο ευάλωτο όργανο του σώματος και εκφράζει με συμπτώματα τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται και ενδεχομένως έχουν καταπιεστεί. Το σώμα αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά προτού το αντιληφθούμε και δίνει σήματα μέσω διάφορων συστημάτων του οργανισμού, όταν νιώθει πιεσμένο από υπερβολική δόση άγχους, στρες και αγωνίας. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι:

1 Τριχόπτωση: Είναι από τα πρώτα συμπτώματα σωματοποίησης του άγχους.
2 Αιμορραγία από τη μύτη: Η ρινορραγία, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, σχετίζεται με το έντονο στρες.
3 Κενά μνήμης: Είναι κλασικό σύμπτωμα του άγχους όταν υπάρχουν διάρκεια και συχνότητα και δεν συνδέεται με νευρολογική πάθηση.
4 Κόπωση και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το άγχος επηρεάζει τον οργανισμό σε βαθμό που εξασθενεί και εξαντλείται, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε ασθένειες (για παράδειγμα, ιώσεις, λοιμώξεις).
5 Εντονη εφίδρωση: Ο υπερβολικός και αναίτιος ιδρώτας, ειδικά μέσα στον χειμώνα, είναι και αυτό ένα σημάδι που πρέπει να παρατηρηθεί, αφού ενδεχομένως να προκαλείται λόγω άγχους.
6 Εμετός: Με τον τρόπο αυτόν το σώμα διαμαρτύρεται! Αφορά ανθρώπους που έχουν έντονη ζάλη, ναυτία και εμετό αρκετά συχνά για μεγάλο και παρατεταμένο χρονικό διάστημα, χωρίς παθολογικά αίτια.

Πώς ο νους επηρεάζει και προκαλεί τις ασθένειες

Είναι γνωστό ότι το μυαλό μπορεί να προκαλέσει ψυχοσωματικά συμπτώματα, αφού συχνά όσοι νιώθουν έντονο στρες, φόβο, αγωνία ή ανησυχία μπορεί να εμφανίσουν ταχυκαρδία, αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία), τρέμουλο, εφίδρωση, ξηροστομία, πόνο στο στήθος, πονοκέφαλο, «κόμπο» στο στομάχι, γρήγορη αναπνοή, ρίγη, αδυναμία για περπάτημα, δύσπνοια, σημάδια πανικού και έντασης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, κνησμό/εξανθήματα, τικ.

Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι αυτά τα ψυχοσωματικά συμπτώματα οφείλονται στην αυξημένη δραστηριότητα των νευρικών ερεθισμάτων που στέλνονται από τον εγκέφαλο σε διάφορα σημεία του σώματος και την απελευθέρωση της αδρεναλίνης (επινεφρίνη) στην κυκλοφορία του αίματος, όταν το άτομο είναι ανήσυχο, σε διέγερση και σε μεγάλο άγχος. Ωστόσο, ο ακριβής τρόπος που το μυαλό και οι σκέψεις μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα συμπτώματα στο σώμα δεν είναι σαφής. Υπάρχουν, όμως, κάποια στοιχεία και ενδείξεις στον τομέα της νευροψυχολογίας που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να είναι σε θέση να επηρεάσει ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο, όταν αποδυναμώνεται, εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές παθήσεις.

Θεραπείες

Κάθε ασθένεια έχει τη δική της πορεία και επιλογή θεραπείας, σύμφωνα με την ιατρική παρακολούθηση. Για τις σωματικές ασθένειες, οι φυσικές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική αγωγή, η έγκυρη ιατρική διάγνωση και οι εγχειρήσεις, είναι συνήθως οι πιο καθοριστικές.
Ωστόσο, οι γιατροί συνήθως θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στο σύνολό της και, ως εκ τούτου, λαμβάνουν υπόψη τους και τους ψυχικούς και τους κοινωνικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν σε αυτήν. Ετσι, οι θεραπείες με έναν ψυχολόγο βοηθούν στη μείωση του στρες, του άγχους, της κατάθλιψης, όταν ο παθολόγος γιατρός κρίνει ότιrt4w35twe5g 2 συμβάλλουν, επιδρούν και βλάπτουν στη σωματική ασθένεια του ατόμου.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....