Το τεχνητό δόντι «Big Brother» παρακολουθεί για καλό σκοπό!

Το «smart tooth» ενημερώνει τους ιατρούς για τυχόν προβλήματα του ασθενούς τους.

Τεχνητό δόντι «Big Brother», αλλά για καλό σκοπό, δημιούργησαν ερευνητές, στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της υγείας μας. Το «smart tooth», όπως το ονομάζουν, είναι ουσιαστικά μια συσκευή που μετρά τον χρόνο που ο χρήστης μασάει, πίνει, βήχει ή καπνίζει.

Η βασικότερη χρήση του νέου gadget είναι να δίνει στοιχεία στους θεράποντες ιατρούς για ενδεχόμενα αναπνευστικά προβλήματα ή να ελέγχει αν άτομα που κάνουν ειδική διατροφή, ακολουθούν το πρόγραμμά τους ή κάνουν παρατυπίες. Η συσκευή δεν διαφέρει από κανονικό δόντι, οπότε τοποθετείται χωρίς να αλλάζει οτιδήποτε, οπτικά και χρηστικά, για τον ασθενή. Μετά την τοποθέτηση, ένα πρόγραμμα υπολογιστή συνδέεται με το δόντι, το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία που προγραμματίζεται να λαμβάνει, ενώ ανά πάσα στιγμή είναι δυνατός ο επαναπρογραμματισμός του. Οι οδοντίατροι από την πλευρά τους βρήκαν ακόμα μία χρήση του «έξυπνου» δοντιού, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να τους ενημερώσει στην περίπτωση που οι ασθενείς τους αμελούν το βούρτσισμα των δοντιών τους.

Ηδη η συσκευή χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά από οκτώ εθελοντές. Ολοι τους έβηξαν για διάστημα τριάντα δευτερολέπτων, ήπιαν ένα μπουκάλι νερό, μάσησαν τσίχλα και διάβασαν με δυνατή φωνή, για να δοκιμαστεί το εμφύτευμα. Οι ερευνητές προσάρμοσαν το πρόγραμμα του υπολογιστή στα δεδομένα κάθε εθελοντή και διαπίστωσαν ότι η ακρίβεια καταγραφής των στοιχείων έφτασε στο εντυπωσιακό ποσοστό του 94%. Επόμενος στόχος των δημιουργών, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, είναι να πετύχουν ασύρματη διασύνδεση της συσκευής με υπολογιστή ή smartphone, ώστε να μη χρειάζονται καθόλου καλώδια, όπως τα μικροσκοπικά που χρησιμοποιούνται προς το παρόν.

Το «έξυπνο» δόντι έχει εξάλλου τη δυνατότητα να αφαιρείται τη νύχτα, ώστε να καθαρίζεται και να φορτίζονται οι μπαταρίες του. Στο μέλλον οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα μικρύνουν τόσο το μέγεθος της συσκευής, ώστε να τοποθετείται μέσα σε κανονικό δόντι. Τέλος, για τον ενδεχόμενο κίνδυνο κατάποσής του, οι ειδικοί λένε ότι δεν μπορεί να προκαλέσει καμιά βλάβη στο σώμα και απλώς θα αποβάλλεται διά της φυσιολογικής οδού.

ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ