Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Τρέμει» τα Ρίχτερ η Αττική!

❱❱ Αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώτο online χάρτη των περιοχών που απειλεί ο ΕγκέλαδοςΗ Αττική είναι με διαφορά η περιοχή που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό GEM (Global Earthquake Model), ο οποίος παρουσίασε τους πρώτους online παγκόσμιους χάρτες κινδύνου από τον Εγκέλαδο!

Αμέσως μετά, πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο, λόγω του μεγάλου αριθμού κτιρίων που μπορεί να καταρρεύσουν, είναι οι περιοχές της Πελοποννήσου, της δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, ενώ έπονται οι περιοχές Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας – κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου. Η πρωτοβουλία του GEM, που έχει ως έδρα του την Ιταλία για τη σύνταξη των ψηφιακών χαρτών, δημιουργήθηκε το 2007 από ερευνητικά ινστιτούτα και τον ΟΟΣΑ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρίας Munich Re.

Οι τρεις online χάρτες, οι οποίοι θα ανανεώνονται σχεδόν κάθε χρόνο, αποκαλύπτουν ποιες περιοχές της Γης είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς, σε ποιες χώρες είναι πιθανότερο τα κτίρια να υποστούν ζημιές από το κούνημα του εδάφους και ποιες περιοχές είναι πιο εκτεθειμένες στον σεισμικό κίνδυνο. Προτού καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι δημιουργοί των χαρτών έλαβαν υπόψη τους πληθώρα παραγόντων, όπως τα υλικά κατασκευής των κτιρίων, το κατά πόσο πληρούν τις αντισεισμικές τεχνικές προδιαγραφές, τον αριθμό των ορόφων κ.ά.

Υπολογισμός υλικών ζημιών

Οι ψηφιακοί χάρτες ενσωματώνουν περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά μοντέλα σεισμικού κινδύνου από διάφορους φορείς, όπως η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Διοίκηση Σεισμών της Κίνας και οι αρμόδιες Αρχές της Ιαπωνίας. Στόχος του GEM είναι να υπάρξουν μοντέλα πραγματικού σεισμικού κινδύνου για κάθε χώρα, ώστε να μπορεί να γίνει υπολογισμός για πιθανές μελλοντικές υλικές ζημιές.

Από το 1980 ως σήμερα το 92% όλων των θυμάτων από σεισμούς εντοπίζεται σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Από την άλλη, μόνο το 3,6% των συνολικών θυμάτων αλλά πάνω από το 60% των υλικών ζημιών καταγράφονται στις ανεπτυγμένες, πλουσιότερες χώρες, που έχουν εκτεταμένες κτιριακές και άλλες υποδομές.

Στην Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 3.330.00 κτίρια εκτεθειμένα σε κίνδυνο σεισμού, το συνολικό κόστος αντικατάστασης των υποδομών υπολογίζεται συνολικά σε 794,3 δισ. δολάρια.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...