Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Η 25χρονη και η πολυγαμική οικογένεια των… ζόμπι!

Πολυγαμική έγινε η 25χρονη Φελίσιτι Κάντλεκ, καθώς μεγάλωσε την...

«Σφάζονται» για μια παράσταση στην αρένα της Ευελπίδων

Οι αυτεπάγγελτες τοποθετήσεις έχουν κοστίσει στο Δικαιοσύνης το ποσό των 4.000.000 ευρώ!

Σε μεγάλο «αγκάθι» του υπουργείου Δικαιοσύνης και της συντριπτικής πλειονότητας των νέων δικηγόρων τείνει να εξελιχθεί το πρόβλημα των αθέμιτων τακτικών κατά τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων. Οπως δήλωσε αποκλειστικά στην «Espresso της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Κανελλόπουλος, λόγω των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο, το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη την αυστηροποίηση του ισχύοντος πλαισίου, με πλαφόν παραστάσεων ανά έτος. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το ποσό για τις πληρωμές των δικηγόρων από τους διορισμούς στα δικαστήρια της επικράτειας αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ!

Οπως αποδεικνύεται, το πρόβλημα των αθέμιτων τακτικών κατά τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων έχει μετατραπεί σε καθημερινή «μάστιγα». Σύμφωνα με το προειδοποιητικό έγγραφο που απέστειλε προς τους δικηγορικούς συλλόγους της επικράτειας ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κανελλόπουλος, οι διορισμοί περιορίζονται σε συγκεκριμένα μέλη, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι μηνιαίες καταστάσεις δικηγόρων υπηρεσίας. Την ίδια ώρα, στο έγγραφό του, το οποίο κοινοποιήθηκε στα εθνικά δικαστήρια, ο κ. Κανελλόπουλος αποκαλύπτει καθημερινές καταστάσεις «τρέλας» που εκτυλίσσονται στους διαδρόμους των δικαστηρίων.

Επικαλούμενος καταγγελίες νέων, κυρίως, συνηγόρων, σημειώνει ότι είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο δικηγόροι να «καιροφυλακτούν» στους διαδρόμους και να διασπείρουν ψευδώς πληροφορίες ότι όσοι αποδεχτούν τον διορισμό τους, δεν θα αποζημιωθούν ποτέ από την υπηρεσία. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις έχουν σημειωθεί ακόμη και εντάσεις ή διαπληκτισμοί, εξαιτίας της παρεμπόδισης των νομίμως διορισμένων δικηγόρων από αρχαιότερα, κυρίως, μέλη των δικηγορικών συλλόγων. Τέλος, ο γενικός γραμματέας ζητεί από τις διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων να μεριμνήσουν για την πιστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και επικαλείται παραδείγματα μελών που αξιώνουν από το υπουργείο ποσά που φτάνουν τα 150.000 ευρώ!

«Από τον έλεγχο που κάνουν οι υπηρεσίες προκύπτει ότι υπάρχουν κάποιοι δικηγόροι, οι οποίοι -πέρα από κάθε ρητή διάταξη του νόμου- δεν συμμορφώνονται με τον κατάλογο και εμφανίζονται συνέχεια οι ίδιοι. Μάλιστα, έτυχε να μου θέσουν υπόψη από την υπηρεσία και έναν δικηγόρο που πήρε 150.000 ευρώ» δήλωσε στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αμέσως επόμενη κίνησή του θα είναι να ενημερώσει τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς επίσης και την Επιθεώρηση των Δικαστηρίων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα δικαστική έρευνα.

Παράλληλα, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη στάση των δικηγορικών συλλόγων μετά τη γνωστοποίηση του προβλήματος: «Δεν έχω ακόμη μία απάντηση από τους δικηγορικούς συλλόγους, για την οποία να είμαι ευχαριστημένος. Εχω μια απάντηση μάλλον άστοχη, η οποία συνοψίζεται στη φράση: “Αν είχατε δώσει σε εμάς τα χρήματα, θα τα κάναμε καλύτερα”. Ισα ίσα που εμείς εντοπίσαμε το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος που στο τέλος έκανε και μία αποκάλυψη. Οπως είπε, το υπουργείο ήδη επεξεργάζεται διόρθωση του νόμου επί το αυστηρότερο και δημιουργία ενός πλαφόν παραστάσεων που θα μπορεί να έχει κάθε δικηγόρος: «Το υπουργείο προτίθεται να κάνει τροποποίηση στη σχετική διάταξη, ώστε να κάνει πιο αυστηρό το ισχύον σύστημα. Σκεφτόμαστε ακόμη να πούμε ότι κάθε δικηγόρος θα μπορεί να έχει μέχρι πέντε ή έξι παραστάσεις τον χρόνο. Ετσι θα διασφαλίζονται όλοι οι νέοι δικηγόροι» κατέληξε ο κ. Κανελλόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο «χρωστάει» περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για αυτεπάγγελτους διορισμούς!

Δεν έχουν να πληρώσουν

Ολο και περισσότεροι κατηγορούμενοι, ακόμη και σε πιο σοβαρές ποινικές υποθέσεις, ζητούν από το δικαστήριο να τους διορίσει δικηγόρο, αφού αδυνατούν να πληρώσουν μόνοι τους τα ακριβά παράβολα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σύμφωνα με το οποίο, σε μία μόνο δικάσιμο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διόρισε αυτεπάγγελτα δώδεκα δικηγόρους σε σύνολο δεκαέξι υποθέσεων! Προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ξεκίνησε το πρόγραμμα «Νομική Βοήθεια για Νέους», που έχει ως στόχο την έμπρακτη νομική υποστήριξη ανηλίκων και νέων, οι οποίοι δεν μπορούν να αναλάβουν το οικονομικό κόστος και την ευθύνη της εκπροσώπησής τους τόσο ενώπιον του δικαστηρίου όσο και εξωδικαστικά.

«Μέσω του προγράμματος, και παράλληλα με τους ανήλικους ή τους νέους κατηγορούμενους, θα μπορούσαν να βοηθηθούν και οι νεότεροι δικηγόροι. Αλλωστε, είχαμε προτείνει στο υπουργείο μια ποσόστωση υπέρ των νέων συναδέλφων για τη δική τους εξασφάλιση» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Γιώργος Κότσιρας. Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, το πρώτο επτάμηνο του 2013 το ποσοστό της ανεργίας στους νέους δικηγόρους έφτασε στο 44,92%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 6.487 νέους δικηγόρους της Αθήνας, η πλειονότητα των οποίων αναζητώντας λύση στο εργασιακό αδιέξοδο που διαμορφώνεται μπροστά της αναζητεί την τύχη της σε χώρες του εξωτερικού. 

«Σφάζονται» για να πάρουν μία υπόθεση

Για «κλίκες» δικηγόρων που συνηθίζουν να στήνονται στους διαδρόμους των δικαστηρίων και να πιάνουν νεότερους συναδέλφους τους, με σκοπό να τους πείσουν να μη δεχτούν τον διορισμό τους, κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης: «Οταν ο κατηγορούμενος για κακουργήματα δεν έχει χρήματα για δικηγόρο, το δικαστήριο, εκ του νόμου, του διορίζει αυτεπαγγέλτως έναν, για να τον εκπροσωπήσει. Επειδή οι αμοιβές αυτές είναι πολύ υψηλές, για παράδειγμα σε ένα Τριμελές Κακουργημάτων η αμοιβή είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ, γίνεται… σφαγή μεταξύ των δικηγόρων για το ποιος θα αναλάβει την υπόθεση» λέει ο κ. Σιδέρης και συμπληρώνει: «Για να μετριαστεί το φαινόμενο, αποφασίστηκε να συνταχτεί ένας αλφαβητικός κατάλογος για κάθε εβδομάδα. Ούτε τότε όμως λύθηκε το πρόβλημα».

Οπως σημειώνει, στις δίκες στις οποίες το δεκαοκτάμηνο της προφυλάκισης εκπνέει -δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να αφεθεί ελεύθερος ένας κρατούμενος λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προφυλάκισής του- η «παράκαμψη» του καταλόγου είναι πιο εύκολη: «Στήνονται κάποιοι δικηγόροι στην αίθουσα και όταν το δικαστήριο ζητεί να έρθει επειγόντως κάποιος, λένε: “Είμαι εγώ στον κατάλογο”! Αλλη προσφιλής τακτική κάποιων συνηγόρων είναι να πηγαίνουν κατευθείαν στα κρατητήρια των δικαστηρίων και να πιάνουν τους κρατουμένους που δεν έχουν δικηγόρο, λίγο προτού ξεκινήσει η δίκη τους. Πηγαίνουν στους κρατουμένους που τους φέρνουν στο Εφετείο στις 8.00 το πρωί και… αυτοπροτείνονται. Μετά πηγαίνουν στην αίθουσα και λένε: “Ξέρετε, κύριε πρόεδρε, επειδή είχα υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο παλαιότερα, αλλά δεν έχει χρήματα να με πληρώσει, θα ήθελα να διοριστώ αυτεπαγγέλτως”. Τον πρόεδρο δεν τον νοιάζει εκείνη τη στιγμή αν είναι στον κατάλογο κι έτσι δέχεται τον διορισμό»!

Οπως καταλήγει ο κ. Σιδέρης, το «πρόσχημα» που χρησιμοποιούν συνήθως οι αρχαιότεροι δικηγόροι προκειμένου να πείθουν τους νέους συναδέλφους τους να μην αναλάβουν μια υπόθεση είναι ότι -δήθεν- θα αργήσουν να πάρουν τα χρήματά τους: «Υπάρχει μια “κλίκα” είκοσι ατόμων στο Εφετείο που έχει βγάλει τη φήμη ότι όσοι διορίζονται αυτεπαγγέλτως, πληρώνονται ύστερα από είκοσι μήνες. Αυτό δεν ισχύει, οι δικηγόροι πληρώνονται μέσα σε τρεις μήνες περίπου από την ημέρα που θα καθαρογραφεί η απόφαση» σημειώνει, προτείνοντας ως λύσεις για τον περιορισμό του προβλήματος την επιβολή πλαφόν στις πληρωμές των δικηγόρων, την εφαρμογή υποχρεωτικής ποσόστωσης υπέρ των νέων δικηγόρων και τον διορισμό συνηγόρων από τις κοινωνικές υπηρεσίες, ήδη μέσα από τη φυλακή, και όχι την τελευταία στιγμή. «Αν τηρηθεί ο νόμος θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, κυρίως για τους νέους δικηγόρους. Σκεφτείτε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων συναδέλφων δεν πραγματοποιεί ούτε μία παράσταση στο δικαστήριο όλη τη χρονιά. Τα στατιστικά του 2012 είναι συγκλονιστικά. Σχεδόν το 1/3 των δικηγόρων δεν έχει κάνει παράσταση σε δικαστήριο. Οταν λοιπόν υπάρχει αυτό το τεράστιο έλλειμμα, είναι ακόμη πιο οδυνηρό κάποιες πρωτοβουλίες που υπάρχουν από τον νομοθέτη να πηγαίνουν στους ίδιους και τους ίδιους» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Γιώργος Κότσιρας, λέγοντας για το πρόβλημα των αθέμιτων τακτικών κατά τον αυτεπάγγελτο διορισμό: «Εχουν καταγγελθεί κάποιες καταστάσεις αναξιοπρεπείς για τον κλάδο. Δικηγόροι να καιροφυλακτούν στους διαδρόμους, δυσφημώντας τη διαδικασία, ώστε να επωφεληθούν οι ίδιοι»!

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...