Μια μοναδική έκθεση με υλικό από τα αρχεία του κράτους για τη σχέση των Ελλήνων με τους πολιτικούς.
Μεγαλειόταται Βασιλεύ Κωνσταντίναι, καλημέρα σας. …θα σας παρακαλούσα θερμός να μου στέλναται μία δικής σας φωτογραφία οικογενιακός να την στολίσο στο δοματιάκι μου βλέποντας προϊ και βράδι για να ξεχνώ που βρήσκομαι στην ξενιτιά… Το παραπάνω γράμμα που απέστειλε προς τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο μια νεαρή γυναίκα, τον Φεβρουάριο του 1967, είναι μόνο ένα από τα 170 αρχεία-ντοκουμέντα που από την προσεχή Δευτέρα θα εκτίθενται στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση που «βάζει» στο μικροσκόπιο τη σχέση των Ελλήνων με τους πολιτικούς, αλλά και τους πολιτειακούς θεσμούς. Τον πόνο τους, το παράπονό τους ή το αίτημά τους για δουλειά εξέφραζαν τότε εγγράφως (και ελλείψει διαδικτύου), οι Ελληνες. Μάλιστα, κάποια από τα γράμματα που δεν σήκωναν απάντηση, τα ανάκτορα τα καταχωρούσαν στο λεγόμενο «αρχείο των τρελών», το οποίο ταξινομούσε η αρμόδια υπηρεσία του παλατιού.
Για τις ανάγκες της έκθεσης «Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί. Εκθεση αρχειακού υλικού. Μια άλλη ανάγνωση της σχέσης πολιτών και πολιτικών», πρώτη φορά «βγήκαν» από τα σεντούκια του κράτους μοναδικά έγγραφα ιδιαίτερης σημασίας και σπουδαιότητας, που αποδεικνύουν όμως πως κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά στο πέρασμα των χρόνων. Οπως τα μεταγενέστερα ρουσφέτια, ας πούμε: «…Μήπως θα ήταν εύκολο για σας να τη βάζατε σε κανένα νοσοκομείο σαν τραπεζοκόμα ή σαν καθαρίστρια, δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις, αρκεί να εξασφαλίσει το μέλλον της, να ησυχάσω κι εγώ» γράφει μια πολύτεκνη μητέρα το 2004 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
Οπως τονίζουν και οι διοργανωτές της έκθεσης (τα Γενικά Αρχεία του Κράτους), ο στόχος της είναι να δει το κοινό πώς αντιλαμβάνονταν οι απλοί άνθρωποι τη σχέση τους με την πολιτική, αλλά και τους εκπροσώπους της. Γι’ αυτό και τα έγγραφα τα οποία επελέγησαν για να πάρουν τη θέση τους στις προθήκες της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης είναι αρχεία που διατρέχουν όλον τον 20ό αιώνα, από το 1900 έως και το 2009. Να σημειωθεί ακόμη πως εκτός από τα έγγραφα, στην παρουσίαση περιλαμβάνονται και σπάνιες φωτογραφίες εποχής. Η έκθεση με τίτλο «Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί» στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου.

