Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025

«Να μ’αγαπάς»: Ρεκόρ σεζόν και πρωτιά σε σύνολο και δυναμικό κοινό

Οι εξελίξεις, το σενάριο και οι συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της καθημερινής σειράς του Alpha «Να μ’ αγαπάς», έκαναν

Δημήτρης Γιώτης: Γιορτάζει 20 χρόνια στη δισκογραφία με νέο τραγούδι του Κυριάκου...

Με μία μπαλάντα, που σε κερδίζει από το πρώτο της άκουσμα, κάνει δυναμικό come back στη δισκογραφία, o Δημήτρης Γιώτης.

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

Μεταμόσχευση μυελού χωρίς συμβατότητα

Πρωτοποριακή μέθοδος βγάζει από την αγωνία γονείς και παιδιά.

Ελπίδα για τα παιδιά που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών δίνει η νέα μέθοδος που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία, χάρη στην οποία η επέμβαση θα μπορεί να γίνεται ακόμη και όταν το μόσχευμα δεν είναι συμβατό.


Την πρωτοποριακή μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο, οι οποίοι ήδη την εφάρμοσαν με επιτυχία σε τρία παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών. Το μικρότερο από αυτά, ο Μοχάμεντ, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε ηλικία 12 μηνών καθώς είχε πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και ήταν υπερβολικά ευαίσθητος στις μολύνσεις.


Η μοναδική θεραπεία που ήταν κατάλληλη για την περίπτωσή του ήταν η μεταμόσχευση μυελού των οστών, όμως όσο η οικογένεια του Μοχάμεντ περίμενε να έρθει η σειρά του στη λίστα αναμονής ο μικρός προσβλήθηκε από γρίπη των χοίρων. Οι γιατροί αποφάσισαν ότι η μοναδική ελπίδα για να σωθεί το παιδί ήταν η μεταμόσχευση έστω μη συμβατού μυελού, κάτι που έγινε με δότη τον πατέρα του, ο οποίος συμφώνησε να υποβληθεί ο Μοχάμεντ στην πειραματική θεραπεία.


Τροποποίηση


Αρχικά, οι γιατροί έκαναν στο παιδί εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων ώστε τα κύτταρα του δικού του μυελού των οστών να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Στη συνέχεια τροποποίησαν τα ανοσοκύτταρα (Τ κύτταρα) του μοσχεύματος στο εργαστήριο ώστε ο οργανισμός του Μοχάμεντ να μην τα απορρίψει, γεγονός που συμβαίνει συχνά, ακόμη και με μοσχεύματα που θεωρούνται συμβατά.


«Πιστεύουμε ότι ο Μοχάμεντ έχει θεραπευτεί και πλέον θα μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή» είπε ο δρ Ουασίμ Κασίμ, σύμβουλος παιδιατρικής ανοσολογίας του νοσοκομείου και βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης για τη νέα μέθοδο, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One».


Η νέα μέθοδος θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να βρεθεί μόσχευμα και θα δώσει λύση στην έλλειψη μοσχευμάτων εξαιτίας της οποίας καθυστερούν χιλιάδες επεμβάσεις, με αποτέλεσμα συχνά να χάνονται ζωές.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...




Μποζουκια Αθηνα