Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, 2025

Βγαίνει στο σφυρί γράμμα της Νταϊάνα σε Τσιγγάνα μέντιουμ

Στο σφυρί βγαίνει χειρόγραφη επιστολή που έγραψε «από καρδιάς»...

Ξεχωριστή γιορτή για τα άτομα με αναπηρία στο Ελαιουργείο Ελευσίνας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναγνώρισης Δικαιωμάτων των Ατόμων...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής...

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Εξιτήριο και επιστροφή στις πρόβες για την Παπαρίζου

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται πλέον η γνωστή τραγουδίστρια, η...

Τα νοικοκυριά έχασαν ακόμη 3,1 δισ. ευρώ

Δραματικά ποσοστά για τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Συνεχώς μειούμενα εμφανίζονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών στη χώρα μας λόγω των εφαρμογών του μνημονίου και των επαχθών μέτρων, που επιβάλλονται με ασταμάτητο ρυθμό. Το αποδεικνύουν περίτρανα τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που ανακοινώθηκαν χθες και αναφέρουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) τα νοικοκυριά και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία εξυπηρετούν νοικοκυριά ελέω κρίσης απώλεσαν συνολικά 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι! Ητοι, από 33,2 δισ. το 2012 στα 30,1 δισ. το 2013. Το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο διόλου ευκαταφρόνητο 9,3%!

Οπως σημειώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αυτή μείωση των εισοδημάτων οφείλεται -κατά κύριο λόγο- στη μείωση κατά 13,9% των αποδοχών των εργαζομένων και στη μείωση κατά 12,4% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.

Οπως είναι λογικό, αυτή η μείωση του εισοδήματος έχει αλυσιδωτές συνέπειες, κυριότερη εκ των οποίων είναι η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, ο κόσμος αγοράζει όλο και λιγότερα. Ετσι, η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 7,6% (ή, εάν αναφερθούμε σε ποσά, από 35,4 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έπεσε στα 32,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2013). Μια ακόμη συνέπεια της μείωσης του εισοδήματος ήταν η συρρίκνωση της αποταμίευσης. Κατά την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό αποταμίευσης (που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα) ήταν -8,7% κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Εξίσου δραματικά πάντως είναι και τα ποσοστά που αφορούν την ανεργία: τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με βάση τα επίσημα στοιχεία (που σχεδόν ποτέ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ πιο δραματική), έχουν χάσει τη δουλειά τους 900.000 άτομα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Εννοείται πως τις μεγαλύτερες απώλειες είχε ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο απωλέσθησαν 737.100 θέσεις εργασίας! Αντιθέτως, στο Δημόσιο υπήρξε και μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή εθελουσίας εξόδου.

spot_img




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Κώστας Φραγκολιάς: «Η Δώρα έφυγε από το σπίτι μας και έχω κούτες στο σαλόνι και τις βλέπω»

Ο Κώστας Φραγκολιάς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρώην σύντροφό του, Δώρα και εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να τον βρει η νέα χρονιά.

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Η συγκατοίκηση και το ταξίδι στο Ντουμπάι

Σοβαρεύει το πράγμα για τον Γιώργο Λιάγκα και τη Μαρία Αντωνά. Το πολυσυζητημένο ζευγάρι, που έχει πάψει εδώ και καιρό να παίζει «κρυφτό» με τους παπαράτσι, μοιράζεται πλέον την ίδια στέγη.



Μποζουκια Αθηνα