Τρισδιάστατο συκώτι από βιοεκτυπωτές

Το πρώτο βήμα για τη χρήση τεχνητών οργάνων.


Ενα βήμα πιο κοντά στη χρήση οργάνων που αναπτύσσονται από «βιοεκτυπωτές» βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν αναπτύξει το πρώτο τρισδιάστατο συκώτι και ετοιμάζονται να το διαθέσουν σε μερικούς μήνες για τοξικολογικές έρευνες που διεξάγονται από φαρμακευτικές εταιρίες.


Το τεχνητό συκώτι δημιούργησαν πριν από μερικούς μήνες επιστήμονες της εταιρίας βιοτεχνολογίας Organovo, η οποία δημιουργεί λειτουργικό, τρισδιάστατο, ανθρώπινο ιστό που χρησιμοποιείται για ιατρικές έρευνες και θεραπευτικές εφαρμογές.


Οι επιστήμονες παρουσίασαν πρόσφατα τη μελέτη τους σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο, όπου δήλωσαν ότι η πρώτη διάθεση του τεχνητού ήπατος για τη διεξαγωγή τοξικολογικών ερευνών θα γίνει εντός του 2014.


Οπως εξήγησαν στην παρουσίασή τους, όταν τα φάρμακα ελέγχονται για την τοξικότητα ή την αποτελεσματικότητά τους, χρησιμοποιούνται κυρίως κύτταρα από το συκώτι και κυρίως παρεγχυματικά ηπατοκύτταρα, τα οποία όταν βρίσκονται στον οργανισμό, παρουσιάζουν εξαιρετική ικανότητα πολλαπλασιασμού.


Ετσι, ακόμη και όταν αφαιρείται χειρουργικά έως και το 70% από αυτά, εκείνα που απομένουν στο συκώτι είναι αρκετά για να το βοηθήσουν να αναγεννηθεί και να αποκατασταθεί η αρχική ηπατική μάζα.


Ωστόσο, όταν αφαιρούνται από το σώμα, τα κύτταρα αυτά χάνουν γρήγορα την παραπάνω ικανότητα και πραγματοποιούν μόνο τις πολύ βασικές λειτουργίες, οι οποίες εξαρτώνται εν μέρει από την «αρχιτεκτονική» του οργάνου, δηλαδή το ακριβές μοτίβο ή τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που δημιουργούνται από τους πολλούς και διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους που υπάρχουν στο εσωτερικό οποιουδήποτε ιστού.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αυτό ακριβώς το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι η «βιοεκτύπωση», η οποία αναπαράγει τα απαραίτητα «αρχιτεκτονικά» χαρακτηριστικά του πραγματικού ανθρώπινου ιστού, όταν υπάρχει έστω ένα πρωτότυπο.


Αυτό επιτυγχάνεται, επειδή τα κύτταρα του ήπατος διατηρούν τις βασικές λειτουργίες τους και έξω από το σώμα, για διάστημα πολλών ωρών.


Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι παρόλο που η χρήση των τεχνητών οργάνων στον άνθρωπο απέχει αρκετά χρόνια ακόμη, η μέθοδος «βιοεκτύπωσης» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ