Ζουμ στον ύπουλο διαβήτη

Τρόποι πρόληψης από τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη στo «Ολα για την υγεία mou».

Η εκπομπή «Ολα για την Υγεία mou» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που μεταδίδεται σήμερα στις 16.50 από το Mega, αποκαλύπτει πώς ένας άνθρωπος με προδιαβήτη θα μπορούσε να είχε προλάβει την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη εφτά με δέκα χρόνια πριν την εμφάνισή του, αν είχε υποβληθεί σε μια απλή μέτρηση σακχάρου. Οι ειδικοί εξηγούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε τον διαβήτη και επιμένουν ότι απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας όχι μόνο μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην εκδήλωση της νόσου, αλλά μας βοηθούν να παραμείνουμε με σταθερές τιμές σακχάρου στο αίμα για χρόνια.

Σύμφωνα με την εκπομπή, χιλιάδες Ελληνες κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά, εμφανίζουν «τσιμπημένες» τιμές σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2, που σύμφωνα με όλες τις διεθνείς προβλέψεις θα είναι η νόσος του 21ου αιώνα, εμφανίζεται ύπουλα καθώς δεν δίνει ξεκάθαρα συμπτώματα για πολλά χρόνια. ΟΙ επιστήμονες εκτιμούν ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας βρίσκονται στο προδιαβητικό στάδιο, δηλαδή έχουν ελάχιστα αυξημένες τιμές σακχάρου χωρίς να το γνωρίζουν.

Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής είναι αφιερωμένο στους μύθους γύρω από τη διατροφή και τον διαβήτη. Παρουσιάζονται νεότερα δεδομένα για τροφές που φαίνεται ότι «ρίχνουν» τις τιμές σακχάρου στο αίμα, όπως το ξίδι και η κανέλα, αλλά και τροφές που φαινομενικά φαίνονται αθώες, αλλά ανεβάζουν τις τιμές του. Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο τρόπος μαγειρέματος και η επεξεργασία της τροφής μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να την κάνει ακατάλληλη για έναν διαβητικό αλλά και για όσους θέλουν να προλάβουν τον σακχαρώδη διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις νεότερες θεραπείες που βοηθούν να περιοριστούν οι κρίσεις υπογλυκαιμίας, οι οποίες είναι «πονοκέφαλος» για πολλούς διαβητικούς, ενώ παρουσιάζεται με δραματικούς τόνους μέσα από μια ανθρώπινη ιστορία η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στη ζωή ενός διαβητικού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ