Μπαίνει «λουκέτο» σε 23 δημόσιους φορείς

Το νομοσχέδιο και οι αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης.

Προς ψήφιση στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει -μεταξύ άλλων- την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, ενώ περιλαμβάνει και αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.


Οπως τονίζει το υπουργείο, καταργούνται 23 φορείς, που «δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους». Οι ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται οδηγούνται σε απόλυση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας (τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μετάταξη – τοποθέτηση σε νέα θέση).


Σημειώνεται πως οι τρεις κυριότεροι φορείς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.


Παράλληλα ξεκινάει και η αναδιοργάνωση των κρατικών δομών, συνολικά. Στόχος του υπουργείου είναι η αποτελεσματικότερη και η αποδοτικότερη λειτουργία δημόσιων οργανισμών και φορέων με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος.


Από την άλλη, «καυτό» είναι το ζήτημα της αξιολόγησης του προσωπικού, καθώς ορίζονται ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που είναι δυνατόν να αξιολογούνται στην κλίμακα βαθμών (με τους βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων).


Το κριτήριο για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων θα αφορά αποκλειστικά τη γενική εργασιακή επίδοσή τους, και όχι την εκπαιδευτική βαθμίδα από την οποία έχουν αποφοιτήσει (πχ υποχρεωτική, δευτεροβάθμια, πανεπιστημιακή εκπαίδευση), τον αριθμό των πτυχίων τους, την οικογενειακή κατάστασή τους κλπ.


Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, καθώς πέρα από τις αντιδράσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων, υπάρχει προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ