Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Μια ζωή γεμάτη με πολλά Ρίχτερ!

Η αποστολή του κρουαζιερόπλοιου «Aegean Paradise» στους κατοίκους της Κεφαλλονιάς, οι κατηγορίες από αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση ότι σπάει το εμπάργκο στο Ιράν και τα δικαστήρια που έρχονται.

Οταν στις αρχές Δεκεμβρίου αποφυλακιζόταν ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, σίγουρα ήξερε ότι τα προβλήματά του δεν τελείωσαν. Δύσκολα όμως μπορούσε να φανταστεί ότι θα ασχολούνταν ακόμη με τους «περίεργους» τύπους μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που έχει σημαία της τη διεθνή απομόνωση της Τεχεράνης, οι οποίοι εμφανίζονται να λειτουργούν ως οιονεί εκβιαστές.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι ενώ βρέθηκαν κοντά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Ρέστη να αποσύρουν τους ισχυρισμούς τους μετά την αγωγή που τους έκανε ο επιχειρηματίας στις ΗΠΑ, υπαναχώρησαν και άρχισαν πάλι να δημοσιεύουν επιστολές, σύμφωνα με τις οποίες ο εφοπλιστής συνεχίζει να κάνει business με τους Ιρανούς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως αποδεικνύεται, ο Ρέστης είχε ναυλώσει τα καράβια του σε τρίτους, που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη ακόμη από τις διεθνείς κυρώσεις Περσία.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που στα 46 του χρόνια ο Βίκτωρας έχει ήδη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τα δάνεια τρίτων. Δάνεια τα οποία προκειμένου να τα εμφανίζει ενήμερα όσο ελέγχει την τράπεζα FBB -για να μην του ζητήσουν οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές περισσότερα κεφάλαια- τα χρεώθηκε κυριολεκτικά. Και δάνεια όμως τα οποία έδωσε σε διάφορους τυχάρπαστους που πέρασαν από το ταμείο του. Ολα αυτά όμως θα τα βρει το δικαστήριο.

Για την ώρα, ο Ρέστης δείχνει διατεθειμένος να καθαρίσει το όνομά του. Και γι’ αυτό πληρώνει, μάχεται δικαστικά και βάζει πλάτη -όταν μπορεί- με καλές πράξεις! Για τα μάτια του κόσμου ή όχι, γεγονός είναι ότι πολλοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν έμαθαν πως ο εφοπλιστής πρόσφερε το κρουαζιερόπλοιό του (έχει άλλο ένα) «Aegean Paradise» στη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά, το οποίο φιλοξενεί περίπου 600 κατοίκους του Ληξουρίου που έχουν πρόβλημα στέγασης.

Το πλοίο ολικού μήκους 174 μέτρων βρίσκεται από την προηγούμενη Κυριακή το νησί και σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, το κόστος της πρωτοβουλίας για τον πλοιοκτήτη είναι της τάξης των 2.000.000 ευρώ. Και αυτό διότι πέραν των ναύλων που δεν βγάζει όντας στην Κεφαλλονιά, πρέπει να συντηρεί καμπίνες με θέρμανση, κλινοσκεπάσματα, παροχή ζεστού νερού και να προσφέρει δωρεάν πρωινό και δείπνο.

Αυτά τα 2.000.000 είναι βέβαια σταγόνα στον ωκεανό των περισσότερων από 200.000.000 που του έχει στοιχίσει μέχρι τώρα η περιπέτεια με την τράπεζα FBB. Τόσο από τις δύο προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου που είχε καλύψει τότε ως βασικός μέτοχος μαζί με τη μητέρα του και τις αδελφές του, όσο και από τα 22.625.333,89 ευρώ και 1.179.000 δολάρια που κατέβαλε στον εκκαθαριστή της «κακής» FBB προς εξόφληση των επισφαλών δανείων, τα οποία είχε χορηγήσει επί των ημερών του η τράπεζα. Επιπόλαιος; «Ναι» λένε κάποιοι που έτυχε να δουλέψουν μαζί του. Κυκλοθυμικός; «Επίσης». Εβαλε μυαλό; Κανείς δεν ξέρει.

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει να παλεύει στα δικαστήρια για πολλά χρόνια. Ενα από αυτά μάλιστα θα γίνει κατά τα φαινόμενα αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ, ερήμην του όμως, αφού του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Πρόκειται για την αγωγή του κατά της UANI (United Against Nuclear Iran / Ενωμένοι Απέναντι στο Πυρηνικό Ιράν), η οποία τον κατηγόρησε πέρυσι την άνοιξη ως συνεργάτη της Τεχεράνης. Ακολούθησε η αγωγή του Ρέστη, η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού και η υπαναχώρηση της UANI, επειδή -τάχα μου- ο Ρέστης συνέχιζε να σπάει το εμπάργκο. Η UANI πέρασε τότε πάλι στην επίθεση και προ δύο εβδομάδων κατήγγειλε πως όταν ο όμιλος Ρέστη επί μήνες αρνούνταν κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με το Ιράν, τρία πλοία του έκαναν συνολικά οκτώ τουλάχιστον ταξίδια εκεί, από το 2012 έως τώρα.

Η πλευρά του επιχειρηματία όμως λέει -και δείχνει με χαρτιά που το αποδεικνύουν- πως τα πλοία αυτά μετέφεραν φορτία που επιτρέπονται στα πλαίσια των εξαιρέσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό του Ιράν και συνεπώς δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις. Δείχνει μάλιστα τους ναυλωτές, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες της UANI, ως έχοντες «πράσινο φως» από την Ουάσινγκτον να κάνουν δουλειές με την Τεχεράνη.

Η UANI ανταπαντά ότι ο όμιλος Ρέστη αποπειράθηκε να εξαγοράσει τη σιωπή της προσφέροντας χρήματα, αλλά τα έγγραφα των δικηγόρων του Βίκτωρα δείχνουν ότι πρόκειται για διαδικασία που επιτρέπεται από τον αμερικανικό νομικό «πολιτισμό» (sic).

Οι πιο διαβασμένοι της Ακτής Μιαούλη εξηγούν ότι απλώς τα δύο μέρη δεν τα βρήκαν στα λεφτά. Ο Ρέστης προσφέρθηκε να καταθέσει υπέρ της άγνωστης αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης 400.000 δολάρια για να σταματήσει να τον συμπεριλαμβάνει στις λίστες της ντροπής. Ετσι και οι δύο είναι ύποπτοι. Οι πρώτοι για τις καταγγελίες τους και ο δεύτερος για το αν πραγματικά κάνει δουλειές με το Ιράν.

Κάτι που μπορεί να είναι δικαίωμα του καθενός, αλλά επισύρει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και σε μια διεθνοποιημένη ναυτιλιακή, με δύο εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, σημαίνει «λουκέτο» και περιθωριοποίηση σε ναυλώσεις με -αν μη τι άλλο- δευτεροκλασάτους συνεργάτες. Σημαίνει επίσης και υπαρξιακό πρόβλημα για την οικογένεια Ρέστη και τον ίδιο τον Βίκτωρα, που έχει εβραϊκό DNA.

Συγκεκριμένα η, ισραηλινής καταγωγής μητέρα του Μπέλα «προσηλύτισε» τον χριστιανό -εκλιπόντα πλέον- πατέρα του όταν παντρεύτηκαν. Η επόμενη πράξη αυτής της υπόθεσης θα παιχτεί στα αμερικανικά δικαστήρια. Οπως και της υπόθεσης Καρούζου, στην οποία είναι επίσης μπλεγμένος ο Ρέστης. Οπως και στην υπόθεση της FBB. Αλλά και αλλού.

Η περιπέτεια στις φυλακές και τα αμαρτωλά δάνεια

Οι πολλές επιχειρήσεις του δεν τον κράτησαν έξω από τα σίδερα της φυλακής. Τουλάχιστον για τέσσερις μήνες. Ο εφοπλιστής κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, καθώς κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορίες που αφορούν ποσό 5.800.000 ευρώ που χορήγησε πριν από περίπου δύο χρόνια ως δάνειο η FB Bank και, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατέληξε μέσω διαδρομών σε λογαριασμούς που σχετίζονται με τον ίδιο.

Με διάταξή της η ανακρίτρια Ρέα Κατσιβέλη και με ανάλογη εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα έκανε όμως δεκτή προ διμήνου την (τρίτη) προσφυγή του εφοπλιστή και πρόσταξε την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης -το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα- σε αστυνομικό τμήμα.

Ο Ρέστης αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση του εν λόγω επισφαλούς δανείου και επιμένει ότι τα χρήματα κατέληξαν σε συγκεκριμένο πρόσωπο, πρώην συνεργάτη του, τον Πάλη, ο οποίος κατά διαβολική (sic) σύμπτωση συνελήφθη λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Βίκτωρα.

Σε βάρος του εφοπλιστή εκκρεμεί ακόμη μία υπόθεση, που αφορά δάνειο ύψους 10.000.000 ευρώ από την FB Bank. Ο εφοπλιστής έχει καταβάλει τα επίδικα ποσά, γεγονός που επισήμανε στην πρότασή του προς την ανακρίτρια και ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με αυτόν, ο εφοπλιστής έχει καταβάλει προς εξόφληση επισφαλών δανείων συνολικό ποσό περίπου 22.000.000 ευρώ και περίπου 1.100.000 δολαρίων. Κατά την εισαγγελική κρίση, ο κατηγορούμενος εμπράκτως έχει προβεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στην άρση των συνεπειών των αξιόποινων πράξεων που του αποδίδονται. Επιπλέον κρίθηκε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε ύποπτος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων.

Πάντως, όπως φαίνεται, θα περάσει πολλά χρόνια στις αίθουσες των δικαστηρίων, ενώ αναμένεται να συνεχίσει να πληρώνει… Ωσπου να του τελειώσουν τα λεφτά. Ομως οι ναυτιλιακές του εξακολουθούν να δουλεύουν και ίσως η ανάκαμψη της ναυλαγοράς να του δώσει «πυρομαχικά». Διότι μέχρι τώρα έπρεπε να πληρώνει και εκεί, καθώς ο κλάδος χτυπήθηκε σκληρά την τελευταία πενταετία. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο εφοπλιστής φαίνεται πως θέλει να δείχνει σε κάθε ευκαιρία ότι μετάνιωσε. Και το κάνει έμπρακτα. Ισως κάποτε η ιστορία φανεί πιο επιεικής μαζί του απ’ ό,τι η επικαιρότητα…

Οι μπίζνες στα media και το τετ-α-τετ με τον Ομπάμα

Ας δούμε όμως και τις άλλες δουλειές του Ρέστη. Η οικογένειά του είναι μία από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές της Ελλάδας. Μέσω της εταιρίας Enterprises Shipping and Trading S.A. διαχειρίζεται σχεδόν ενενήντα πλοία.

Η οικογένεια, που περιλαμβάνει τη μητέρα του Μπέλα και τις αδελφές του Κάτια και Κλώντια, διατηρεί συμμετοχές σε πολλές ακόμη ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ενέργεια, τα ακίνητα και άλλα.

Είναι γνωστή και για τη συμμετοχή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», που ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 40%, ανεξάρτητα με τον ποιον δείχνουν τα χαρτιά, όπως παλαιότερα και στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, όπου είχε 5%, αλλά με τον οποίο οι σχέσεις έχουν πλέον πρακτικά διαλυθεί. Ελέγχει ακόμη τρία κανάλια: το Νickelodeon, το MTV και ένα στην Πάτρα.

Ο Ρέστης, παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την Κορίνα Συνοδινού, με την οποία απέκτησε και παιδί (έχει επίσης παιδιά και από τον πρώτο του γάμο), μπορεί να καυχιέται πως είναι ένας από τους λίγους Ελληνες επιχειρηματίες που πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου και μάλιστα συναντήθηκε επανειλημμένως με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μπήκε στον χώρο του ελληνικού Τύπου στις 19 Απριλίου του 2007, αγοράζοντας το 33,34% της Imako Media, αντί 11,6 εκατ. ευρώ. Η ενασχόλησή του με τα media και τις νέες τεχνολογίες συνεχίστηκε με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του MTV του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την εξασφάλιση του 20% της αλυσίδας Multirama κ.ά. Εχει επιχειρήσει να φτιάξει θέρετρο (και τράπεζα) στο Μαυροβούνιο.

Το πολυδιαφημισμένο όμως πριν από λίγα χρόνια έργο στο νησί του Αγίου Στεφάνου της βαλκανικής χώρας φαίνεται πως έχει μπει στον πάγο. «Λίγα άλλωστε απ’ όλα τα παραπάνω του απέφεραν κάτι περισσότερο από… χαμένα λεφτά» λένε όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά και πιο προσεκτικά την επιχειρηματική του διαδρομή.

Εχει ακίνητα παντού. Σε κάποια από αυτά έχει μπλέξει σε περιπέτειες, όπως στα νότια προάστια, καθώς ακούγεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση Καρούζου, αλλά και σε υπόθεση αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, εξαιτίας συνεργατών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ενήργησαν χωρίς τη συγκατάθεσή του. Δικό του είναι και το «Πόρτο Υδρα», το ιστορικό ξενοδοχείο που μπήκε στη «ναφθαλίνη». Εχει ακόμη κρουαζιερόπλοια, αλλά και συμμετοχές σε ελληνικές εισηγμένες ενεργειακές. Διαθέτει yacht, ταχύπλοα, ελικόπτερο (που έχει πέσει!) και κάνει δουλειές στην Κίνα, καθώς και με Ρώσους επιχειρηματίες, όπως και με Ελβετούς.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...