Βάζουν τέλος στην κώφωση

Πώς οι επιστήμονες βρήκαν τη θεραπεία, με την ανάπλαση τριχοειδών αγγείων.

Πιο κοντά από ποτέ στη θεραπεία της κώφωσης βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά την ανακάλυψη ερευνητών του Χάρβαρντ ότι τα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται στο έσω αυτί και ευθύνονται για την ακοή μπορούν να αναπλαστούν, αποκαθιστώντας την.


Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα τριχοειδή αγγεία που καλύπτουν τον κοχλία, το αισθητήριο όργανο της ακοής που βρίσκεται στο έσω αυτί, σε περίπτωση που υποστούν βλάβη από την έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο καταστρέφονται για πάντα. Για τον λόγο αυτό η απώλεια ακοής που ήταν αποτέλεσμα της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους θεωρούνταν μόνιμη και μη αναστρέψιμη.


Σύμφωνα ωστόσο με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Αλμπερτ Εντζ, τα τριχοειδή αγγεία είναι δυνατόν να ξαναγεννηθούν – τουλάχιστον σε νεογέννητα πειραματόζωα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Stem Cell Reports», έδειξε ότι μπλοκάροντας το Notch, το σύστημα που χρησιμοποιούν για τη μεταξύ τους επικοινωνία συγκεκριμένοι τύποι κυττάρων, ευνοείται η μετατροπή των υποστηρικτικών κυττάρων που εκφράζουν την πρωτεΐνη Lgr5 σε τριχοειδή αγγεία.


«Με τη χρήση αναστολέα για το Notch μπορέσαμε να ωθήσουμε περισσότερα κύτταρα να διαφοροποιηθούν σε τριχοειδή. Ηταν εντυπωσιακό ότι τα κύτταρα που εκφράζουν την πρωτεΐνη Lgr5 ήταν τα μόνα υποστηρικτικά κύτταρα που διαφοροποιήθηκαν κάτω από αυτές τις συνθήκες» εξηγεί ο Εντζ, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται αυθόρμητη «γέννηση» νέων τριχοειδών αγγείων.


Παρά το γεγονός ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι τα αποτελέσματα της έρευνας του Εντζ να εφαρμοστούν σε κλινικές δοκιμές, το σίγουρο είναι ότι ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής εξαιτίας της έκθεσης σε δυνατό θόρυβο.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ