Κλήση ζωής από smartphone

Η εφαρμογή δύο Ελλήνων «σώζει» όσους πάσχουν από αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα.

Ενα smartphone και σύνδεση στο internet είναι ενδεχομένως όλα όσα χρειάζεται ένας ασθενής με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, αποφεύγοντας περιοχές με κακές περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή του.


Δύο Ελληνες επιστήμονες δημιούργησαν εφαρμογή που θα λειτουργεί μέσω smartphone και tablets και θα ενημερώνει όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα για την κατάσταση της ατμόσφαιρας προτού βγουν έξω. Ο Ιωάννης Κουρής και ο Δημήτρης Κουτσούρης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά ένα σύστημα το οποίο μπορεί να συνδεθεί με δίκτυα αισθητήρων και να παρέχει στους ασθενείς πολύτιμες ενημερώσεις και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Οπως εξηγούν μέσα από τη δημοσιοποίηση της μελέτης τους στο International Journal of Computational Intelligence Studies, το σύστημά τους μπορεί να συνδεθεί είτε με αισθητήρες που θα φορούν οι ίδιοι στα ρούχα τους είτε με περιβαλλοντικούς αισθητήρες συνδεδεμένους στο internet.


Με αισθητήρες


Τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται από τους αισθητήρες θα βοηθούν εν συνεχεία οποιονδήποτε πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να σχεδιάζει, για παράδειγμα, μια διαφορετική πορεία ή απλώς να αποφεύγει τις περιοχές με συνθήκες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματά του.


Παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει ειδοποιήσεις και σε ασθενείς με άλλες νόσους του αναπνευστικού ή να χρησιμοποιηθεί από το σύστημα διαχείρισης δημόσιας υγείας.


Οι δύο επιστήμονες εργάζονται τώρα πάνω στο software που θα επιτρέπει στον εκάστοτε χρήστη να λαμβάνει δεδομένα μόνο από αισθητήρες που ανιχνεύουν στοιχεία που τον αφορούν και ενδεχομένως αναφορές και δεδομένα από άλλους χρήστες.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ