Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Τρεις για ένα τηλεπαιχνίδι

Χαμός για ένα τηλεπαιχνίδι! Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά στο Mega...

Νέα γενετική θεραπεία «εξαφανίζει» το AIDS!

Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι «ασπίδα» κατά του ιού.

Ελπίδες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οροθετικών δίνει η πρώτη επιτυχής κλινική δοκιμή γενετικής θεραπείας, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών θωρακίζοντάς τους από την επέλαση του HIV και απαλλάσσοντάς τους από την ανάγκη λήψης φαρμάκων σε καθημερινή βάση. Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της νόσου ωστόσο δεν σταματούν εδώ, καθώς άλλη κλινική δοκιμή φαίνεται να επιβεβαιώνει την ίδια στιγμή ότι η έγκαιρη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε βρέφη-φορείς του ιού θεραπεύει πλήρως από τη νόσο.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, του Κολεγίου Ιατρικής «Αλμπερτ Αϊνστάιν» και της βιοϊατρικής εταιρίας Sangamo Biosciences, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσοθεραπείας Καρλ Τζουν, αφαίρεσαν Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από τον οργανισμό ασθενών κι αφού πραγματοποίησαν τις κατάλληλες γενετικές τροποποιήσεις, ώστε να τα καταστήσουν πιο ανθεκτικά στον HIV, τα εισήγαγαν ξανά σε αυτούς. Αυτό που έκαναν ουσιαστικά οι επιστήμονες ήταν να προσφέρουν με τεχνητό τρόπο στα κύτταρα που αφαίρεσαν από τον οργανισμό των ασθενών την πολύ σπάνια μετάλλαξη CCR5-delta-32, με την οποία γεννιέται ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη αλλάζει τη δομή των Τ-κυττάρων με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ιός να μην μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά και να πολλαπλασιαστεί μετά την αρχική λοίμωξη. Από τα περίπου δέκα δισεκατομμύρια τροποποιημένα κύτταρα που εισήχθησαν στον οργανισμό των ασθενών, όντως ένα μέρος τους, σε ποσοστό 11% έως 28%, λειτούργησε όπως είχε προγραμματιστεί. Αν και δεν ελέγχθηκε η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε βάθος χρόνου, διαπιστώθηκε ότι βραχυπρόθεσμα τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα άντεξαν περισσότερο χρόνο και αντίστοιχα η παρουσία του ιού υποχώρησε.

Η πρώτη αυτή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η νέα θεραπευτική προσέγγιση εκτός από πιο οικονομική είναι και ασφαλής, και όχι για να διερευνήσει το κατά πόσο μπορεί να αντικαταστήσει τη φαρμακοθεραπεία μακροπρόθεσμα, αν και αυτός παραμένει ο απώτερος στόχος. Δεδομένου μάλιστα ότι η νέα τεχνική αλλάζει το DNA των ασθενών, οι αρμόδιες Αρχές απαιτούν 15 χρόνια ελέγχων για να διερευνηθούν τυχόν παρενέργειες προτού δώσει την άδεια εφαρμογής της μεθόδου. Μια πιθανή ανησυχία είναι ότι η υπό δοκιμή θεραπεία θα τροποποιήσει λάθος γονίδια, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εγινε καλά μωρό από την νόσο

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» ανακοίνωσαν σε ιατρικό συνέδριο της Βοστόνης ότι και δεύτερο βρέφος-φορέας του HIV στην Καλιφόρνια φάνηκε να θεραπεύεται από τη νόσο μετά την υποβολή του σε εντατική θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα, μόλις τέσσερις ώρες μετά τη γέννησή του. Το παιδί, εννέα μηνών σήμερα, είναι πλέον καθαρό από τον ιό.

Είχε προηγηθεί η περίπτωση ενός κοριτσιού που είχε γεννηθεί στο Μισισίπι και το οποίο υποβλήθηκε σε θεραπεία 30 ώρες μετά τη γέννησή του και έως ότου έγινε 18 μηνών. Σήμερα, σε ηλικία 3,5 ετών, εξακολουθεί να μην εμφανίζει ίχνη της νόσου, ενώ έχει σταματήσει τη θεραπεία εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με τους γιατρούς, μένει πάντως να αποδειχτεί αν όντως πρόκειται για οριστικές θεραπείες ή ο ιός κρύβεται κάπου στον οργανισμό των παιδιών και θα κάνει την επανεμφάνισή του.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...