Εκοιμήθη στα 91 του ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης Ορθοδοξίας, ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, εκοιμήθη και έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, το πρωί της Κυριακής, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια πνευματική παρακαταθήκη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Γέροντας Εφραίμ όλη την προηγούμενη ημέρα ήταν διαυγής και κοινώνησε τα άχραντα μυστήρια. Την επόμενη ημέρα το πρωί οι νοσοκόμοι τον βρήκαν στις 09.00 σε σχεδόν όρθια στάση να έχει παραδώσει το πνεύμα του.

Mαζί με τον άγιο Παΐσιο και τον γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό αποτελούσε την ιερή τριάδα της μοναστικής Ορθοδοξίας. Ήδη έχει αγιοκαταταχθεί ο Παΐσιος και το ίδιο αναμένεται να γίνει με τον Ιωσήφ και εν ευθέτω χρόνω και με τον Εφραίμ.

Ο πεφωτισμένος γέροντας Εφραίμ θεωρείται ότι διέθετε και αυτός το χάρισμα των προρρήσεων και έχει πει πάρα πολλά για έναν μελλοντικό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την αναλαμπή της Ορθοδοξίας και την έλευση του Αντιχρίστου.

Αυτό που τον έχει καταστήσει παγκοσμίως γνωστό είναι η μεγάλη πνευματική κίνηση που έχει δημιουργήσει στην Αμερική. Με κέντρο την Ι. Μονή Αγ. Αντωνίου στην Αριζόνα έχει δημιουργήσει περίπου 20 μοναστικές αδελφότητες με σπουδαίο ιεραποστολικό έργο.

Με τη συνδρομή της Θείας Χάριτος έχτισε μοναστήρια και στερέωσε τη δάδα της Ορθοδοξίας σε ΗΠΑ και Καναδά, για να διαλάμψει η πνευματική της ακτινοβολία και να προστατεύσει τον απόδημο Ελληνισμό από την πανσπερμία των αιρέσεων, τον εκπροτεσταντισμό και την εκκοσμίκευση.

Με λόγο απλό αλλά βαθύ σε πνευματικά νοήματα, νουθετούσε τους ορθόδοξους χριστιανούς απόδημους Έλληνες -και όχι μόνο-, οι οποίοι έσπευδαν για να ακούσουν τις διδαχές του στο Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνας, στην περιοχή Φλόρανς, λίγη ώρα από την πρωτεύουσα της Αριζόνας Φίνιξ.

f1 2
Θρήνος πιστών δίπλα στο σκήνωμα του γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας

«Είμαι ένα κούφιο καρύδι»

Ταπεινός και σεμνός, όπως αρμόζει σε μια ορθόδοξη ψυχή που επικοινωνεί με τον Θεό και τα θαύματά του, δεν αποδέχτηκε ποτέ τη σημαντικότητα του έργου του. «Είμαι ένα κούφιο καρύδι. Δεν έκανα τίποτα» συνήθιζε να λέει. Συχνά αποκάλυπτε με παρρησία και αθωότητα στους συνομιλητές του τα οράματά του.

Όλη η ζωή του ήταν ένας διαρκής πνευματικός αγώνας και η διαθήκη που αφήνει στους πιστούς ξεκάθαρη. «Να γνωρίσετε το Άγιο Πνεύμα. Να το εργαστείτε και να το χτίσετε μέσα σας, τηρώντας τις εντολές του Ευαγγελίου και έχοντας ειρήνη στην ψυχή σας, Να έχετε αγάπη, ομόνοια και να φωνάζετε το όνομα του Χριστού και της Παναγίας μας. Οι άγγελοι να σας συντροφεύουν». Ο γέροντας Εφραίμ γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης Μωραΐτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ