Ο Γιάννης Χατζηπατέρας επενδύει σε νέο στόλο την ώρα που τα αδέλφια του ασχολούνται με εκθέσεις σε γκαλερί και θεατρικές παραστάσεις.
Με παρακαταθήκη μια παράδοση σαν τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, η εφοπλιστική οικογένεια Χατζηπατέρα έρχεται αυτές τις ημέρες δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς εις εκ των απογόνων, ο Γιάννης Κ. Χατζηπατέρας, της πέμπτης γενιάς των καραβοκύρηδων από τις Οινούσσες, κρούει τας θύρας των κεφαλαιαγορών. Επαναφέρει έτσι το επίκεντρο της προσοχής στη ναυτιλία, καθώς τα άλλα δύο προβεβλημένα μέλη της, ο αδελφός του Μάρκος και ο εξάδελφος Γιάννης, του Νικολάου Χατζηπατέρα, διαπρέπουν στον χώρο της τέχνης και της… κοσμικής ζωής, αντίστοιχα.
Ο Γιάννης του Κωνσταντίνου Χατζηπατέρα, αφεντικό εδώ και χρόνια της Dorian, έχοντας εξασφαλίσει τον τελευταίο χρόνο σειρά ιδιωτικών τοποθετήσεων μεγάλων ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας του και παράλληλα διασφαλίσει επενδυτικές συνεργασίες από τη νορβηγική αγορά, ζητεί τώρα 287.500.000 δολάρια από τη Wall Street προκειμένου να αναπτύξει τον στόλο του των μεγάλων δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγραερίου. Ενας κλάδος που αναπτύσσεται ραγδαία και στον οποίο δραστηριοποιείται και ο όμιλος Βαφειά.
Πριν από λίγους μήνες η Dorian LPG, που δημιουργήθηκε από τις Dorian Hellas, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κ. Χατζηπατέρα, και Seacor Holdings, κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 168.000.000 δολαρίων από ιδιωτική επένδυση. Εφόσον προχωρήσει ομαλά η κίνησή του στη Wall Street -κάτι που η αγορά προεξοφλεί βλέποντας άλλωστε πως σύμβουλοί του είναι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες JP Morgan και UBS- ο 64χρονος Γιάννης Κ. Χατζηπατέρας θα έχει αντλήσει άνω του μισού δισεκατομμυρίου μέσα σε λίγους μήνες. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το επίτευγμά του αξίζει ίσως να αναφερθεί πως το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το ομολογιακό δάνειο που επιζητεί να συνάψει τώρα η Πειραιώς και δύο φορές αυτό που πρέπει να μαζέψει για να καλύψει τις ανάγκες της, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank.
Η Dorian LPG του Γιάννη Κ. Χατζηπατέρα έχει αναλάβει τα τρία υπάρχοντα VLGC (Very Large Gas Carriers – πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αερίου) πλοία της, ελληνικών συμφερόντων, που είναι ναυπηγημένα στα Hyundai Heavy Industries από το 2006 έως το 2008. Το ένα, το «Captain Markos ML», φέρει μάλιστα το όνομα του αδελφού του, Μάρκου.
Τρία νέα οικολογικού τύπου πλοία είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φέτος και τον Ιανουάριο του 2015, ενώ πρόσφατα ο όμιλος ενεργοποίησε και options για ακόμη τρία πλοία. Με τις κινήσεις αυτές η εταιρία σκοπεύει να αυξήσει τη δύναμη του στόλου της συνολικά στα δέκα μεγάλα πλοία και να γίνει μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο με τύπου VLGC.
Ο Γιάννης, λοιπόν, σηκώνει ψηλά το λάβαρο της ναυτικής παράδοσης της οικογένειας Χατζηπατέρα μαζί και με τον γιο του, Αλεξ, που δουλεύει επίσης στην εταιρία, και αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής μιας φαμίλιας που -μεταξύ άλλων- «έτρεξε» το πανίσχυρο ελληνικό ναυτιλιακό λόμπι του Λονδίνου, το γνωστό Committee, επί δύο δεκαετίες, ενώ μέλη της παντρεύτηκαν με μέλη των οικογενειών Πατέρα, Λύρα, Λαιμού και Δράκου, σφυρηλατώντας δεσμούς αίματος με ισχυρές επιχειρήσεις και μεγάλους στόλους. Η εξέλιξη του Γιάννη Κ. Χατζηπατέρα γεμίζει περηφάνια τους παλαιότερους Ελληνες εφοπλιστές και τους συγγενείς του, που τα τελευταία χρόνια παρακολουθούν το όνομα της οικογένειας να απασχολεί την επικαιρότητα για κάθε άλλο λόγο, παρά για τη ναυτιλία.
Ο μικρότερος αδελφός του Γιάννη, ο Μαρκ, κάνει μεγάλη καριέρα ως εικαστικός καλλιτέχνης και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 90 ομαδικές εκθέσεις και σε 22 ατομικές στην Αμερική, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ έργα του φιγουράρουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, όπως στο Metropolitan Museum of Art και στο Μουσείο Γουλανδρή, στη συλλογή του Δάκη Ιωάννου, του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και του Ιωνα Βορρέ.
Εργο του στη γραμμή ΒΜΤ (ΝR) σε σταθμό του μετρό της Νέας Υόρκης βραβεύτηκε το 2002 από την Εταιρεία Δημοτικών Τεχνών της αμερικανικής μητρόπολης. Ο γεννηθείς το 1953 καλλιτέχνης εκείνη την εποχή έλαβε την απόφαση να γυρίσει μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα έπειτα από είκοσι χρόνια διαδρομής στο Μεγάλο Μήλο.
Η αδελφή του Γιάννη και του Μαρκ, η Κάθριν Χατζηπατέρα, είναι επίσης καλλιτέχνιδα κι έχει παίξει με το ψευδώνυμο Κάθριν Χάντερ σε πολλές θεατρικές παραστάσεις του Λονδίνου, αλλά και σε κάποιες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως στο «Harry Potter», όπου ενσάρκωσε τον ρόλο της Arabella Doreen Figg. Τα τρία αδέλφια είναι πολύ γνωστότερα στο εξωτερικό απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Κινούνται παραδοσιακά μεταξύ Λονδίνου, Νέας Υόρκης και Χίου.
Η φιλανθρωπική δράση πάντως αποτελεί εν μέρει οικογενειακή παράδοση. Σε αντίθεση με τα αδέρφια Γιάννη, Μαρκ και Κάθριν, τα παιδιά του Κωνσταντίνου, τα υπόλοιπα μέλη της μεγάλης οικογένειας Χατζηπατέρα είναι ενεργότατα και στην κοσμική ζωή του Λονδίνου. Πρωταγωνιστούν δε στα φιλανθρωπικά gala του Life Action Trust and Oinoussai Fund, όπου στο παρελθόν έχουν τραγουδήσει η Αννα Βίσση και ο Σάκης Ρουβάς με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, ενώ τους χορούς του «Greek Orthodox Charity Organization» οργανώνει συχνά ένα άλλο μέλος της οικογένειας, η Μαριάννα Χατζηπατέρα με τις κυρίες Μαρίκα Λαιμού, Κούλα Ανδρεάδη και Μιλένα Τσαβλίρη.
Η οικογένεια Χατζηπατέρα -ειδικά ο Γιάννης (του Κωνσταντίνου)- είναι γνωστή και για ορισμένες πολύ μεγάλες δωρεές σε κοινωφελείς σκοπούς. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει μακράν η προ τετραετίας βοήθεια στους πυρόπληκτους της Μεσσηνίας και της Ηλείας, η οποία -κατά κάποιες πηγές- ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια ευρώ και διανεμήθηκε από την ίδια την οικογένεια. Κίνηση που, όπως και η πολύ μεγαλύτερη του ομίλου Βαρδινογιάννη, απέφυγε τα γνωστά προβλήματα καθυστερήσεων και διαχείρισης που δημιουργήθηκαν με άλλες δωρεές που έγιναν για τους πυρόπληκτους της εποχής.
Η ισχυρή δυναστεία με φόντο ωκεανούς
Οι Χατζηπατέρες που μεσουρανούν σήμερα (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) είναι η 5η γενιά. Η αρχή της δυναστείας κρύβεται στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο πατριάρχης, καπετάνιος Κωνσταντίνος Ι. Χατζηπατέρας (1856-1943) ξεκίνησε τη διαδρομή του. Τα παιδιά του Ιωάννης (1888-1979), Νικόλαος (1890-1975) και Αδαμάντιος (1893-1974) διέπρεψαν από το γραφείο τους στην Αθήνα κατά τον Μεσοπόλεμο.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε κι έχασαν τον μισό τους στόλο, εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και αγόρασαν το 1947 δύο από τα εκατό Liberties που δόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να ξαναχτίσει την εμπορική της ναυτιλία. Τα παιδιά αυτών των τριών αδελφών συνεργάστηκαν από Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Πειραιά με άλλες αιγνουσιώτικες ναυτιλιακές οικογένειες, όπως των Λύρα, Πατέρα και Λαιμού, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, όπως καλύτερες τιμές για καύσιμα, ανταλλακτικά και άλλα πολλά.
Εως το 1969 η κοινοπραξία αυτή, η Oinoussian Maritime, έφτασε να εκπροσωπεί τουλάχιστον είκοσι ελληνικά ναυτιλιακά γραφεία. Ετσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι μερικά χρόνια αργότερα το όνομα Χατζηπατέρα βρέθηκε στην ηγεσία της πανίσχυρης διεθνώς Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.
Ο κοσμικός ξάδελφος που λατρεύει τα parties
Στην Αθήνα, στο όνομα Χατζηπατέρα «περιποιεί τιμές» ο μικρότερός τους εξάδελφος Γιάννης, του Νικολάου Χατζηπατέρα. Πολυφωτογραφημένος, ελέω ίσως και της συντρόφου του Πάολας Παύλου, ο Γιάννης διαπρέπει περισσότερο για την κοσμική του παρουσία, παρά για τον στόλο του, λένε στην Ακτή Μιαούλη. Εφοπλιστής και ο ίδιος, με πολύ μικρότερο όμως εκτόπισμα, συγχέεται συχνά από ασχέτους με τον μεγαλύτερο συνονόματό του. Ακούραστος -κατά πως φαίνεται- bon viveur δίνει το «παρών» σε πλήθος γκαλά, εγκαινίων, πάρτι κ.λπ. στην Αθήνα.
Οπως προ ολίγων ημερών στο Gala Dinner για φιλανθρωπικό σκοπό στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου από τη Life Action Trust, με στόχο την ενίσχυση των σκοπών της ίδιας της οργάνωσης, αλλά και κάποιων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Ενα event στο οποίο παρούσες ήταν προσωπικότητες όπως η Βίκυ Καγιά, η Ρούλα Κορομηλά ο Τάκης Ζαχαράτος, καθώς και οι Χρυσάνθη Λαιμού, Δήμητρα Χανδακά, Ελένη Μαλάτου και η σύντροφός του Πάολα Παύλου – Χατζηπατέρα. Γι’ αυτήν οι κακές γλώσσες δεν παραλείπουν να σχολιάσουν ότι χρησιμοποιεί μεν το βαρύ επίθετο του Γιάννη, αλλά δεν θυμούνται να έχει πάει μαζί του στην εκκλησία… Το ζευγάρι δίνει πάντως το «παρών» και σε ακόμη «ελαφρότερες» εκδηλώσεις.
Πέρυσι το καλοκαίρι, για παράδειγμα, αποτέλεσε talk of the day (sic) για τους κύκλους του με την εμφάνισή του στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος «Dippin’ Dots» στη Γλυφάδα. Μαζί του και άλλες κοσμικές περσόνες, όπως ο Βασίλης και η Χαρά Καίσαρη, οι Μαρίνα Στέγγου, Ράνια Θρασκιά, Σοφία Στρατοπούλου, Μαριλένα Γεωργακοπούλου, Μαίρη Συνατσάκη και ο Χρύσανθος Πανάς.