Παράλληλα με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο, σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες κυβερνοπόλεμος ανάμεσα σε χάκερ, προερχόμενους από τις δύο χώρες.
Την αρχή έκαναν το απόγευμα της Παρασκευής Τούρκοι χάκερ, οι οποίοι προχώρησαν σε συντονισμένη μαζική επίθεση σε ιστοσελίδες κρατικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της ΕΥΠ.
Οι δράστες φέρεται ότι προκάλεσαν τεχνητή κίνηση στις ιστοσελίδες, προκειμένου να δείχνουν πως έχουν υψηλή επισκεψιμότητα και να μην μπορούν οι άλλοι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Για κάποια ώρα οι ιστοσελίδες σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ κάποιες από τις παραπάνω υπηρεσίες, προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα, απενεργοποίησαν μόνες τους τις ιστοσελίδες τους.
Απάντηση
Η απάντηση από τους Έλληνες χάκερ, τους επονομαζόμενους Anonymous Greece, ήρθε μία μέρα μετά, το Σάββατο, όταν «έριξαν» τουρκικές ιστοσελίδες. «Όπως χτύπησαν οι Τούρκοι χθες, έτσι και εμείς μια μέρα μετά ως απάντηση. Να ενημερώσουμε ότι οι επιθέσεις μόλις άρχισαν» ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά τους οι Έλληνες χάκερ, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τις ιστοσελίδες της ΜΙΤ, της Αστυνομίας και δύο κορυφαίων εφημερίδων.
Νέο ξαφνικό πρόβλημα παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι με την ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Για άγνωστο λόγο, η ιστοσελίδα σταμάτησε να λειτουργεί κανονικά, με τις τεχνικές υπηρεσίες να αναλαμβάνουν να την επαναφέρουν στην κανονική ροή της.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση «φρόντισε να αναβαθμίσει τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας για πρώτη φορά εισάγοντας μια γενική διεύθυνση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να αναμένουμε την αναβάθμιση όλων των υποδομών, έτσι ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο επίπεδο του διαδικτύου».