Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Έπεσε η αυλαία για τον Γιώργο Κοτανίδη

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες το μεσημέρι η είδηση του θανάτου του Γιώργου Κοτανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες προτού κλείσει τα 75 του χρόνια.

Την ανακοίνωση για τον χαμό του έκανε ο εκδοτικός οίκος Κείμενα, με σχετική ανάρτηση στο facebook, καθώς ο αγαπημένος ηθοποιός, ο οποίος ήταν και συγγραφέας, συνδεόταν με στενή φιλία με τον εκδότη Φίλιππο Βλάχο.

Λίγη ώρα μετά ακολούθησε η επιβεβαίωση της οικογένειας του καλλιτέχνη μέσω της επίσημης σελίδας του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Με οδύνη σάς πληροφορούμε ότι ο Γιώργος Κοτανίδης δεν είναι πια μαζί μας. Φώτισε τις ζωές όλων όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Αφήνει πίσω τις κόρες του Εύα και Αντιγόνη και τη σύντροφό του Ιωάννα» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτήν.

φ5 6
Με την κόρη του Εύα

Ο Γιώργος Κοτανίδης άφησε την τελευταία του πνοή σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν εδώ και μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εισήχθη προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.

Η περιπέτεια

Ωστόσο, υπήρξαν μετεγχειρητικές επιπλοκές, οπότε κρίθηκε αναγκαίο να ξαναμπεί στο χειρουργείο δύο φορές. Το τελευταίο διάστημα ο ηθοποιός νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι γιατροί ήλπιζαν σε ένα θαύμα, το οποίο δυστυχώς δεν ήρθε.

O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Φεβρουαρίου 1945. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Για να κάνει το χατίρι των γονιών του φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου μπήκε κατά λάθος, ενώ ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης.

φ2 10
Στη σκηνή με τον Στ. Μάινα για «Το δείπνο»

Με την επιβολή της δικτατορίας άφησε το πανεπιστήμιο και πήγε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη Νέα Πορεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Από Μηχανής Θέατρο, το Θέατρο Στοά και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.». Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, όπως «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», «Ο συμβολαιογράφος», «Λόγω τιμής» και «Στο παρά 5», καθώς και σε διεθνείς παραγωγές, όπως «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Ο ίδιος έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.

φ3 8
Παρέα με την Αννα Συνοδινού

Η σύλληψη

Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς. Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο Ιθάκη και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική.

φ4 8
Με την Ειρήνη Παπά στο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»

Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το 1999 το μυθιστόρημα «Απρόσμενα αισθήματα» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Οι σαλτιμπάγκοι» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Περήφανος για την ποντιακή καταγωγή του, είχε παρευρεθεί πρόσφατα στο διεθνές συνέδριο για το Εγκλημα της Γενοκτονίας.

Ο Γιώργος Κοτανίδης υπήρξε καλλιτεχνικά ενεργός μέχρι το ξαφνικό τέλος της ζωής του. Τον περασμένο Δεκέμβριο έπαιζε ακόμη στη θεατρική παράσταση «Το δείπνο», ενώ πρόσφατα τον είδαμε και στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Έρωτας μετά», στην οποία παίζει και η κόρη του Εύα. Είχε τεράστια αδυναμία στις δύο κόρες του. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, πάντρεψε χαρούμενος την Αντιγόνη του.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...