Την εμπλοκή της «συμμορίας των 11», η οποία εξαρθρώθηκε στην Καλαμάτα, στη μεγάλη ληστεία της Τραπέζης της Ελλάδος το 2004, ερευνά με πολύ μεγάλη προσοχή η Ασφάλεια, σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί αν τα μεγάλα ποσά από τη λεία χρησιμοποιήθηκαν για να στηθούν τα καταστήματα μέσα από τα οποία φαίνεται πως γινόταν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Οι «νονοί» επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση για να εκβιάζουν καταστηματάρχες και να διακινούν αναβολικά, κατηγορούνται ότι έκαναν το ξέπλυμα μέσα από καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια της ιδιοκτησίας τους στο κέντρο και στην παραλία της Καλαμάτας.
Το «ξεδόντιασμα» της… υπερδραστήριας εγκληματικής οργάνωσης δεν έπεσε σαν κεραυνός στη Μεσσηνία. Οι εμπλεκόμενοι ήταν γνωστά πρόσωπα, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό και είναι απορίας άξιο πώς κατάφερναν να ανοιγοκλείνουν μπαρ και καφέ με τέτοια ευκολία παρότι πολλοί… ψιθύριζαν πολλά για την προέλευση των χρημάτων. Ακόμα και αυτοδιοικητικοί παράγοντες έδιναν (όπως φημολογείται έντονα), χωρίς καμία αναστολή, τις απαιτούμενες άδειες για τα καταστήματα, ενώ ο κοσμάκης γνωρίζει ότι χρειάζεται γολγοθάς γραφειοκρατίας.
Κανένας, όμως, πολιτικός και αυτοδιοικητικός παράγοντας δεν είχε ακούσει το παραμικρό για όσα κυκλοφορούσαν στον νομό για τη δράση των «νονών» με τη λουσάτη ζωή στην Περιφέρεια, που ανέδειξε μέχρι και πρωθυπουργό;
Μα καλά, ακόμη και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκλέγεται στον νομό, όπου αλώνιζε η «συμμορία των 11», δεν είχε μάθει ή δεν τον είχαν ενημερώσει οι άνθρωποί του ότι μια παρέα «νονών» αλωνίζει ανενόχλητη, ξεπλένοντας χρήμα; Το ισχυρό τοπικό λόμπι του πρώην πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά δεν είχε ιδέα τι συμβαίνει με την παράνομη δράση της συμμορίας; Αλλά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος είχε διατελέσει και δήμαρχος Καλαμάτας και επί θητείας του ο καταδικασμένος ισοβίτης με «μπροστινούς» άλλους άνοιγε το ένα club μετά το άλλο, δεν μπήκε στον κόπο να ρίξει ένα σινιάλο προς τις Αρχές για να τον ξεψαχνίσουν;
Πλέον, το βάρος της αστυνομικής έρευνας έχει πέσει στη διακρίβωση του τρόπου με τον οποίο αποκτήθηκαν τα υπέρογκα ποσά που χρειάστηκαν για να «σηκωθούν» αυτά τα μαγαζιά και δεν αποκλείεται να προήλθαν από τη μεγάλη κλοπή στην Τράπεζα της Ελλάδος που συγκλόνισε τη Μεσσηνία την 1η Οκτωβρίου του 2004.
Τότε, σύμφωνα με την «Ελευθερία», ο 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την κλοπή από το θησαυροφυλάκιο του τραπεζικού υποκαταστήματος, ωστόσο εκείνος ουδέποτε αποδέχτηκε την κατηγορία. Έως και σήμερα, πάντως, παραμένουν άφαντα τα 4.700.000 από τα 5.900.000 ευρώ που εκλάπησαν και οι διωκτικές Αρχές καλούνται να συνδέσουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης με την κλοπή «μαμούθ». Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι παρακολουθήσεις άρχισαν από την Ασφάλεια Καλαμάτας αφού είχε αποφυλακιστεί ο καταδικασθείς για την κλοπή.
Για την εξάρθρωση της «συμμορίας των 11» έγιναν την Τρίτη ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις σε Καλαμάτα και Αττική από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, της ΟΠΚΕ και της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πιάστηκαν στη «φάκα« δέκα Ελληνες, ηλικίας 25-52 ετών, και ένας 34χρονος αλλοδαπός, ενώ κατηγορείται ακόμη ένας 32χρονος Ελληνας.