Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Πάτερ Αντώνιος: «Παγώνει» προσωρινά η έκδοση βουλεύματος για την παραπομπή του ή...

«Παγώνει» προσωρινά η διαδικασία έκδοσης βουλεύματος για την παραπομπή...

Κρατερός Κατσούλης: «Δεν θα απολογηθώ επειδή είμαι ηθοποιός και έκανα παρουσίαση»

Ο Κρατερός Κατσούλης, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Breakfast@star»....

Μάγδα Τσαγγάνη: «Ο Σάκης Μπουλάς μου έλεγε σόκιν στα γυρίσματα και γελούσα...

Η Μάγδα Τσαγγάνη, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Έρωτας φυγάς»: Η Μαργέτα, για να βοηθήσει την Αλεξάνδρα, θέλει να αποκαλύψει...

Όσα θα δείτε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Έρωτας φυγάς».Η...

Χειροποίητες ηλεκτρικές κιθάρες «Made in Greece»

Ο Αγης Κριμπένης και ο Νίκος Πουλάκης δημιούργησαν εταιρία (Creeb Guitars) που ειδικεύεται στην κατασκευή των εκπληκτικών σε εμφάνιση και απόδοση ξύλινων οργάνων.

Το πάθος τους για τις ηλεκτρικές κιθάρες ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια, όταν άρχισαν να σολάρουν ροκιές με τις μπάντες τους. Κατά τη διάρκεια του μουσικού ταξιδιού τους και με το «μικρόβιο» του καλού ήχου να στριφογυρίζει συνεχώς στο μυαλό τους, αποφάσισαν να ενώσουν τις… πένες τους και να κατασκευάσουν τις δικές τους, χειροποίητες ηλεκτρικές κιθάρες!


Ο λόγος για τον δρα Αγη Κριμπένη, μηχανολόγο μηχανικό του Πολυτεχνείου και καθηγητή Εφαρμογών στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, και τον ηλεκτρονικό μηχανικό Νίκο Πουλάκη, ο οποίος διατηρεί μουσικό στούντιο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Οι δυο τους δημιούργησαν στις αρχές του 2013 την Creeb Guitars, εταιρία που κατασκευάζει εκπληκτικές σε εμφάνιση και απόδοση ξύλινες ηλεκτρικές κιθάρες.


«Η κατασκευή γίνεται μέσω τρισδιάστατης σχεδίασης στον υπολογιστή, προετοιμασίας της κατεργασίας των τεμαχίων στον υπολογιστή και κατεργασία τους πάνω σε εργαλειομηχανή CNC. Η τεχνολογία CAD/CAM/CNC είναι ένα εργαλείο μοντέρνο, που απαιτεί γνώσεις και εκπαίδευση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον άνθρωπο, καθώς αυτός καθορίζει τη δουλειά κι όχι το εργαλείο. Ενα κατσαβίδι δεν βιδώνει όπου θέλει αυτό, αλλά το χέρι καθορίζει τι και πού θα βιδώσει. Εξάλλου το τελικό όργανο για να ολοκληρωθεί χρειάζεται αρκετή δουλειά από ανθρώπινο χέρι, απλώς με τα CNC ξεκινάμε με κομμάτια πολύ υψηλής ακρίβειας…» εξηγεί στην «Espresso» ο Αγης.


Οι προδιαγραφές


Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθούν για να κατασκευάσουν μια κιθάρα και πόσο διαρκεί; «Δουλεύουμε σε δύο δρόμους. Ο πρώτος είναι με όργανα κατά παραγγελία, οπότε ορίζουμε μαζί με τον μουσικό τις προδιαγραφές, ώστε να προσεγγίσουμε όσο καλύτερα γίνεται αυτό που έχει στο μυαλό του. Ο δεύτερος είναι με όργανα των οποίων τις προδιαγραφές θέτουμε μόνοι μας, σαν δηλαδή να φτιάχναμε όργανα για τους εαυτούς μας. Η διαδικασία κατασκευής ενός οργάνου ξεκινάει με την αναζήτηση των κατάλληλων ξύλων και των πρώτων υλών. Η ανεύρεση των ξύλων αυτών είναι σχεδόν όμοια με την αναζήτηση του “ιερού δισκοπότηρου”.


Σε κάθε περίπτωση, τα ξύλα που αγοράζουμε για να μπουν στα όργανα που κατασκευάζουμε είναι επιλεγμένα ένα προς ένα, ώστε να έχουν τις υψηλότερες προδιαγραφές ήχου και ποιότητας. Οταν ολοκληρωθεί η τελική συναρμολόγηση, το όργανο δοκιμάζεται και από εμάς και από άλλους μουσικούς, με σκοπό να διαπιστωθεί η ηχητική και λειτουργική ποιότητά του. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν τελικές διορθώσεις, αφού τα όργανα αποτελούνται από ζωντανά υλικά (ξύλα), τα οποία είναι ευάλωτα στη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος».


Οι τιμές εξαρτώνται από τη σπανιότητα του ξύλου


Η πρώτη κιθάρα που κατασκεύασαν ήταν για τον φίλο τους και ταλαντούχο τραγουδιστή -κιθαρίστα Γιάννη Τσέρο. Το μοντέλο ονομάστηκε Vision, με μια ιδιαίτερη μοναδική εγχάραξη πάνω στο σώμα, που τη βάφτισαν «Butterfly». Η καλύτερη ανταμοιβή ήταν το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά του φίλου τους όταν έφυγε από το στούντιο με την καινούργια κιθάρα του! Πόσες κιθάρες έχουν κατασκευάσει μέχρι σήμερα και ποιο είναι το κόστος τους;


«Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει επτά κιθάρες, από τις οποίες μόνο δύο είναι διαθέσιμες. Στο στάδιο του βαψίματος βρίσκονται άλλες επτά. Επίσης έχουμε φτιάξει ένα πλήθος τμημάτων κιθάρας κατά παραγγελία καθώς και έναν αριθμό τροποποιήσεων σε έτοιμα όργανα. Δεδομένης της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, έχουμε αποφασίσει τα όργανα που κατασκευάζουμε να τα δίνουμε σε πολύ χαμηλή τιμή, αναλογιζόμενοι πάντα την ποιότητά τους. Ετσι, ένα όργανο Creeb ξεκινάει από 800 ευρώ. Τα περισσότερα καταλήγουν σε τιμή μεταξύ 1.200 και 1.500 ευρώ, αλλά η τελική τιμή εξαρτάται από τη σπανιότητα των ξύλων, τα εξαρτήματα, τις εγχαράξεις και τις κατά παραγγελία διαφοροποιήσεις του οργάνου. Μαζί με το όργανο ο πελάτης λαμβάνει πιστοποιητικό-εγγύηση, μια θήκη και κάποια βασικά αξεσουάρ».


Το προφίλ των πελατών, οι αριστερόχειρες και το όνειρό τους για την Creeb Guitars


Σύμφωνα με τον Αγη και τον Νίκο, συνήθως οι μουσικοί που μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν ένα χειροποίητο όργανο ασχολούνται με τη μουσική αρκετά χρόνια, έχουν την εμπειρία του ήχου και θέλουν να έχουν ένα όργανο ακριβώς στα μέτρα τους και τις ηχητικές και αισθητικές απαιτήσεις τους, δηλαδή να είναι μοναδικό. Οι περισσότεροι επιθυμούν να έχουν μια εταιρία κατασκευής η οποία τους στηρίζει και τους προσφέρει τα ιδανικά για αυτούς όργανα σε πολύ καλές τιμές. «Χειροποίητο όργανο θα διαλέξει κάποιος ο οποίος έχει πολύ υψηλά στάνταρ για τον ήχο του και δεν μπορεί να τα βρει εύκολα σε όργανα εμπορίου» αναφέρουν οι ίδιοι και συμπληρώνουν:


«Στις κιθάρες εμπορίου, ιδίως όταν είναι μαζικής παραγωγής, τα ξύλα δεν προκύπτουν από διαλογή, αφού οι εταιρίες παραγγέλνουν μαζικά την ξυλεία. Ετσι, ο μουσικός θα πρέπει να πάει σε όργανο που κοστίζει περισσότερο από 4.000-5.000 ευρώ, το οποίο είναι ειδικής παραγωγής, δηλαδή χειροποίητο, για να έχει την ποιότητα που χρειάζεται. Επίσης οι εταιρίες έχουν συγκεκριμένα μοντέλα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, πράγμα που δεν βολεύει όλους τους μουσικούς. Και υπάρχει μεγάλο θέμα με τους αριστερόχειρες, οι οποίοι δεν βρίσκουν το μοντέλο που θέλουν, όπως ακριβώς το θέλουν».


Ονειρο των δύο φίλων είναι να μπορέσουν, σε βάθος τριών – τεσσάρων χρόνων, να έχουν μια σταθερή παραγωγή περίπου 60 οργάνων ετησίως, αλλά και να διατηρήσουν τα υψηλά στάνταρντ παραγωγής και ποιότητας. «Θέλουμε να βλέπουμε χαμόγελα ικανοποίησης στα μάτια των πελατών μας όταν παίρνουν τα όργανα στα χέρια τους και όταν τα χρησιμοποιούν σε πρόβες, συναυλίες και ηχογραφήσεις. Η μουσική είναι ένα πανέμορφο πράγμα και γίνεται ακόμα πιο όμορφο όταν έχεις τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Ελπίζουμε οι κιθάρες μας να γίνουν ακριβώς αυτό: οι πιστοί φορείς των συναισθημάτων των μουσικών» λένε.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έλληνας ηθοποιός πόζαρε μερικά χρόνια πριν φορώντας μπλούζα με τη «Μάγια τη μέλισσα»

Ο μικρούλης της φωτογραφίας είναι γνωστός ηθοποιός της χώρας...

Πένθος για τον Γιώργο Τσαλίκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Γιώργος Τσαλίκης καθώς έφυγε από...

Αλέξανδρος Μαρτίδης: Ο «αστυνόμος Κουράκος» έκανε έξοδο με τον παππού του

Ο Αλέξανδρος Μαρτίδης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

ΚΡΙΟΣΜάθετε να είστε πιο πρόθυμοι να υπακούσετε σε κανόνες...

Σπιτικά Πεϊνιρλί από τον Γιώργο Τσούλη

Ο Γιώργος Τσούλης ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Ελένη»...

Ελπίδα Νίνου: Δείτε πού εργάζεται η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης με την Ελπίδα Νίνου μετά τη...

Ελισάβετ Μουτάφη – Μάνος Νιφλής: Η κοινή συνέντευξή τους που θα συζητηθεί

Η Ελισάβετ Μουτάφη με τον Μάνο Νιφλή θα φιλοξενηθούν...