«Δρομολόγιο» με προορισμό τη νοσταλγία

Ο Σταθμός Πελοποννήσου θα μετατραπεί σε μουσείο.

Μπορεί το τρένο να σφύριξε τελευταία φορά το 2005 στον πανέμορφο Σταθμό Πελοποννήσου, όμως η νοσταλγική ατμόσφαιρα της Αθήνας του 19ου αιώνα θα ζωντανέψει ξανά στο διατηρητέο κτίριο, το οποίο από το 1985 έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης, καθώς θα μετατραπεί σε σιδηροδρομικό μουσείο έπειτα από πρωτοβουλία του ΟΣΕ.


Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ενέκριναν ομόφωνα την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και εννέα χρόνια.


Ετσι, στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών – Πελοποννήσου θα λειτουργούν εκθεσιακός χώρος, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και βοηθητικοί χώροι, ενώ θα κατασκευαστεί νέο στέγαστρο, ως συνέχεια του στεγάστρου του διατηρητέου κτιρίου, το οποίο συνδυάζει τις αρχές του νεοκλασικισμού υιοθετώντας και πλήθος στοιχείων αρ νουβό. Το στέγαστρο θα εκτείνεται επάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου θα αναπτυχθεί μέρος του εκθεσιακού χώρου, με βαγόνια και μηχανές πάνω στις ράγες.


Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν το κιτρινωπό φως που εισβάλλει από τα μεγάλα παράθυρα και αντανακλάται επάνω στις λευκές επιφάνειες και να θαυμάσουν τις βαριές ξύλινες πόρτες με τα φτερωτά χερούλια, οι οποίες θυμίζουν τον προστάτη θεό των μεταφορών Ερμή.


Τις μεγάλες αίθουσες αναμονής κοσμούν μαρμάρινα τζάκια, φωτιστικά σώματα γκαζιού και το ξύλινο κουβούκλιο των εισιτηρίων με το περίτεχνο ρολόι, ενώ από τα ζωγραφιστά ταβάνια κρέμονται γιγάντιοι πολυέλαιοι, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του athensville.gr.


Ο αρχικός πυρήνας του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού χτίστηκε κατά την περίοδο 1884-1889, βάσει σχεδίων ομάδας Γάλλων μηχανικών. Την τελική του μορφή ωστόσο έλαβε μεταξύ των ετών 1912 και 1913, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, οπότε προστέθηκαν οι χαρακτηριστικοί τρούλοι στη θέση των στεγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μενεγάκη και Ματέο «θύματα» του «Erminio»

Ο αγριεμένος «Erminio» «χτύπησε» στο πέρασμά του και τον...

Η Σταρ Ελλάς και ο «πρίγκηψ» των Ρομά

Έξι χρόνια πριν, όταν το ζευγάρι κοσμούσε τις σελίδες lifestyle περιοδικών, η σχέση του αποτελούσε είδηση: μια πρώην Σταρ Ελλάς είχε ερωτευτεί τον «πρίγκιπα των Τσιγγάνων», όπως τον αποκαλούσαν, έναν άνδρα που συστηνόταν ως επιχειρηματίας.

Τέλος ο Κατερινόπουλος από τον Κουσουλό – Η ανατροπή που άλλαξε τα πάντα

Μια στιγμή που έμοιαζε καθοριστική εκτυλίχθηκε στον αέρα της...

Τρελά ερωτευμένος μετά από 15 χρόνια γάμου γνωστός τραγουδιστής – «Θα σε διάλεγα σε κάθε ζωή»

«Είσαι η αλήθεια μέσα σε όλο τον θόρυβο, η γαλήνη σε κάθε καταιγίδα και το φως που με οδηγεί πάντα πίσω στο σπίτι»

Αποκάλυψη για ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ – «Υπήρχε τρίτο άτομο στον γάμο και το ανακάλυψα από τη TV»

«Δε με απασχολεί τίποτα πια. Είχα πει ότι στη σχέση μας υπήρχε έλλειψη σεβασμού, εννοώντας την ύπαρξη τρίτου προσώπου»

Ο γιος του Στάθη Αγγελόπουλου αποκαλύπτει: «Τρία χρόνια βίωνα τραγικά πράγματα»

Ο γιος του Στάθη Αγγελόπουλου, Μανώλης, που δραστηριοποιείται στη...