Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025

Η «Απαγωγή» – θρίλερ που κόβει την ανάσα διά χειρός Νικολούλη

Η οικοδέσποινα μιας από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, του «Φως στο τούνελ», θέλησε να ρίξει περισσότερο φως στο σκοτάδι, για αυτό έγραψε το έκτο της βιβλίο με τίτλο «Απαγωγή»,

Νίκος Βισκαδουράκης: «Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ» τελευταία μέρα της έκθεσης στη...

Η Roma Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου...

ΠΟΙΗΣΗ και ΧΡΩΜΑ από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο στο χώρο τέχνης Αγκάθι -Καρτάλος

Μια συνεργασία -έκπληξη επιφύλαξαν για το φιλότεχνο κοινό ο...

Αποθέωση του κοινού στους πρωταγωνιστές της παράστασης «Το 5ο βήμα»

Σχεδόν για δέκα λεπτά χειροκροτούσε το κοινό, προχθές το...

‘Eφυγε από τη ζωή o Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο εφευρέτης του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο Έλληνας «πατέρας» του Εnfield 8000, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Ο μηχανικός Κωνσταντίνος Αδρακτάς άφησε την τελευταία του πνοή χωρίς να λάβει ποτέ την αναγνώριση που του άξιζε, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών Βασίλη Αποστολόπουλο, ο οποίος γνωστοποίησε και την είδηση του θανάτου του λαμπρού εφευρέτη.

«Πριν από λίγο διάστημα έφυγε αθόρυβα από κοντά μας ένα σπουδαίο ελληνικό μυαλό. Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield το 1972 (κάποτε ίσως εξιστορήσω πώς τα οικονομικά συμφέροντα το “έθαψαν”). Ο εκλιπών υπήρξε φίλος του πατέρα μου, στη συνέχεια δικός μου και γείτονάς μου στο Λονδίνο τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση συμπάθειας και εκτίμησης. Απόφοιτος του MIT στην αστρονομία και αστροναυτική, δούλεψε για τη NASA και προσωπικά τον αξιολογώ ως τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ που έχω γνωρίσει. Καλή ανάπαυση…» έγραψε στη σελίδα του στο facebook.

Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου του 1940 και μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών με άριστη βαθμολογία άρχισε τη φοίτησή του στο πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ και εν συνεχεία στο διάσημο MIT, από όπου αποφοίτησε με MOS στην Αεροναυτική. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο παίρνοντας πτυχίο πολιτικού μηχανικού, ενώ εργασία του χρησιμοποιήθηκε και από τη NASA. Συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα μεγάλων έργων Κωνσταντίνο Δοξιάδη, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της βρετανικής Enfield Group.

Πρακτικό

Στην Enfield ανέλαβε υπεύθυνος εξέλιξης και σχεδιασμού του ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield 8000, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της βρετανικής εταιρίας ενέργειας. Το μικρό διθέσιο, που έμελλε να κατασκευαστεί στο Νεώριο της Σύρου, ήταν ένα αριστούργημα τεχνολογικά και πρακτικό οδηγικά ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με επαρκή ισχύ περίπου 14 ίππων, αμάξωμα από συνθετικά υλικά και μέγιστη ταχύτητα κίνησης 75 χλμ./ώρα. Μόλις όμως άρχισε η παραγωγή του το εργοστάσιο κλονίστηκε οικονομικά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Τότε ο γνωστός Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής εξαγόρασε την Enfield και μετέφερε την κατασκευή του μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου από το νησί Wight, όπου βρισκόταν η έδρα και το εργοστάσιο της Enfield, στο Νεώριο της Σύρου, όπου ο εφοπλιστής είχε το ναυπηγείο του. Ο Αδρακτάς διαφώνησε με τη μεταφορά της παραγωγής του Enfield 8000 από τη Βρετανία στην Ελλάδα, δηλώνοντας την παραίτησή του.

Ωστόσο το δημιούργημά του άρχισε να κατασκευάζεται στη Σύρο και από το 1973 έως το 1976 (χρονιά κατά την οποία ο Γουλανδρής αποφάσισε την παύση της παραγωγής) κατασκευάστηκαν περίπου 120 κομμάτια.  Η κατασκευή του Enfield 8000 θεωρείται πλέον ορόσημο στην παγκόσμια Ιστορία της αυτοκίνησης, με πολλούς κατά καιρούς να έχουν προσπαθήσει να το ανακατασκευάσουν και να το μεταποιήσουν.

spot_img





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Κώστας Φραγκολιάς: «Η Δώρα έφυγε από το σπίτι μας και έχω κούτες στο σαλόνι και τις βλέπω»

Ο Κώστας Φραγκολιάς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρώην σύντροφό του, Δώρα και εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να τον βρει η νέα χρονιά.

«Πρώην σύντροφός μου, μου είπε να πάω σε ξενοδοχείο με έναν επιχειρηματία για 50.000 ευρώ»

Αποκάλυψε την ανήθικη πρόταση που της έκανε πρώην σύντροφός της.

Δε θα πιστέψετε ποιος γνωστός ηθοποιός είναι ο νονός της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Ισχύει ότι έχω βαφτίσει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ως βαφτιστήρα είναι εξαιρετική, εγώ δεν είμαι καλός ως νονός»

Βρέθηκε η Ναταλία Λιονάκη – Δείτε πού βρίσκεται και τι κάνει;

Πολύς λόγος και ανησυχία υπήρξε το τελευταίο διάστημα για...

Η εξομολόγηση της Νάντιας Κοντογεώργη για την υγεία της: «Πέρυσι ξεκίνησε η περιπέτειά μου»

Η Νάντια Κοντογεώργη αποκάλυψε την περιπέτεια υγείας της και πόσταρε φωτογραφία της έξω από το νοσοκομείο.

Τζένη Θεωνά – Δήμος Αναστασιάδης: Αυτό είναι το νέο τους σπίτι

Η Τζένη Θεωνά και ο Δήμος Αναστασιάδης λίγο καιρό...




Μποζουκια Αθηνα