Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου, 2025

Μαριλίτα Λαμπροπούλου: «Προτιμώ να ζω μια ζωή χωρίς ενοχές»

Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στα μυστικά της σιλουέτας της καθώς διατηρεί ένα ωραίο σώμα.

Ηλιάνα Μαυρομάτη – Στάθης Κόικας: Δείτε τους να χαλαρώνουν στον καναπέ τους

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη και ο Στάθης Κόικας είναι πολύ ερωτευμένοι και αχώριστοι. Αυτή την περίοδο εκείνη έχει γυρίσματα για τη σειρά «Μία νύχτα» και εκείνος για το «Grand Hotel» αλλά καταφέρνουν να περνούν και χρόνο μαζί παρά το απαιτητικό ωράριο δουλειάς τους

Μαρία Κορινθίου – Γιώργος Καραθανάσης: Ταξίδι για δύο στην Ιταλία

Σε μία από τις πιο φωτεινές και ήρεμες περιόδους της ζωής της βρίσκεται η Μαρία Κορινθίου, η οποία τους τελευταίους μήνες ζει έναν νέο έρωτα στο πλευρό του επιχειρηματία Γιώργου Καραθανάση.

Αϊζάια Γουίτλοκ: Πέθανε ο ηθοποιός της σειράς

Ο ηθοποιός Αϊζάια Γουίτλοκ ο νεότερος, γνωστός ιδίως για...

Ο ναός του αγίου φωτός

Η εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην καρδιά της Αθήνας που υποδέχεται κάθε χρόνο το αναστάσιμο «μήνυμα».

Λίγες ώρες προτού οι ιερείς στις εκκλησιές της χώρας αναφωνήσουν σήμερα δυνατά το «Δεύτε λάβετε φως», το βλέμμα των πιστών εστιάζει στην εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, εκεί όπου πλήθος κόσμου με λαμπάδες στα χέρια θα υποδεχτεί με κάθε επισημότητα το Αγιο Φως. Είναι ο χώρος που αποτελεί τον πνευματικό σύνδεσμο της Ελλάδας με τους Αγίους Τόπους, ο πρώτος σταθμός που πραγματοποιεί το σύμβολο της αιώνιας ζωής από τα Ιεροσόλυμα στη χώρα μας, ο ελληνικός «ναός του φωτός» με τη μεγάλη -αν και όχι τόσο γνωστή- ιστορία.

Καθώς το Αγιοταφίτικο μετόχι στους πρόποδες της Ακρόπολης ανοίγει τις πύλες του για να μυήσει την «Espresso της Κυριακής» στα άδυτα της κατανυκτικής ατμόσφαιράς του, λίγες ώρες προτού υποδεχτεί το Αγιο Φως, η «ξενάγηση» ξεκινά και η έκπληξη έρχεται κιόλας από την είσοδο στον ναό των Αγίων Αναργύρων. Οι δύο μικροί λίθοι που έχουν τοποθετηθεί εκεί προέρχονται από τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά του μαρτυρίου. Στο συγκρότημα της οδού Ερεχθέως 18, εκεί όπου στεγάζεται η Εξαρχία και βρίσκεται η Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, δεσπόζει ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο. Προτού χτιστεί η Εξαρχία, υπήρχε μόνο η μονή, που αποτελεί μετόχι του Παναγίου Τάφου από τον 18ο αιώνα, και τα γύρω κελιά, όπου διέμενε ο εκάστοτε έξαρχος του Παναγίου Τάφου.

Η αρχιτεκτονική του ναού των Αγίων Αναργύρων -ένα από τα ξεχωριστά βυζαντινά μνημεία της Αττικής- είναι καμαροσκέπαστη μονόκλιτη βασιλική, που υψώθηκε πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη. Ο ναός χρονολογείται τον 12ο αιώνα, χτίστηκε από τη Μαρία Κομνηνή, την κόρη του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου και ήταν αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τον 17ο αιώνα ο ναός πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Κολοκύνθη, ενώ το 1651 ο απόγονός τους ιερέας Δημήτριος Κολοκύνθης ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει άδεια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωαννίκιο τον Β’, προκειμένου να ιδρύσει γυναικεία μονή στην οποία αφιέρωνε όλη την περιουσία του.

Πράγματι, ο Πατριάρχης εξέδωσε πατριαρχικό σιγίλιο (επίσημο έγγραφο) με το οποίο ιδρύθηκε η γυναικεία μονή των Αγίων Αναργύρων, που αργότερα μεταβλήθηκε σε ανδρική. Το 1760 ο τότε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα αρχιμανδρίτης Ιάκωβος αγόρασε τη μονή, που είχε εγκαταλειφθεί και είχε απομείνει χωρίς μοναχούς, και την έκανε μετόχιο του Παναγίου Τάφου, ωστόσο δεκαετίες αργότερα, το 1831, ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου Λεόντιος έγραφε με καημό πως βρήκε το μετόχι σε άθλια κατάσταση. Η επιχείρηση της σωτηρίας της μονής ξεκίνησε τελικά το 1858, όταν ο Πατριάρχης Κύριλλος με επιστολή του προς τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Ιωσήφ Κρητικάκη έδωσε τις οδηγίες για την ανακαίνιση του μετοχίου και των κτιριακών εξαρτημάτων.

Ιερά σκεύη και κώδωνας

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος ο Β’, ο «σωτήρας» του Αγιοταφίτικου μετοχίου, δεν μερίμνησε μόνο για την ανακαίνιση των κτιρίων. Ηταν εκείνος που φρόντισε να αποσταλούν με γαλλικό ατμόπλοιο πολυέλαιοι, κανδήλια, ιερά σκεύη, καθώς και άμφια, τόσο διακονικά όσο και ιερατικά, για τους πατέρες που υπηρετούσαν στο μετόχι. Ο ναός των Αγίων Αναργύρων στολίστηκε με καινούργιο σκαλιστό τέμπλο και με εικόνες ιστορημένες από Αθηναίους αγιογράφους, με μανουάλια από αθηναϊκό εργαστήριο και με κώδωνα που έφτασε ακτοπλοϊκώς από την Οδησσό της Ρωσίας.

Παράλληλα, φρόντισε να αποστείλει και χρήματα που ήταν απολύτως αναγκαία για τις εργασίες. Ετσι, το 1858, όταν ανακαινίζονταν και τα υπόλοιπα κτίρια του μετοχίου, χτίστηκε επί της οδού Ερεχθέως 18 και το νεοκλασικό κτίριο στο οποίο οι εξωτερικές κόγχες προσδίδουν μια εκκλησιαστική πινελιά. Σήμερα η μονή των Αγίων Αναργύρων εξακολουθεί να είναι η έδρα της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, ενώ σε αυτή διαμένει ο εκάστοτε έξαρχος, ο οποίος τυγχάνει μέλος της Αγιοταφικής αδελφότητας.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ – Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σέξι εμφάνιση της Μαρίας Αντωνά σε βραδινή έξοδο με τον Λιάγκα

Νυχτοπερπάτησαν ο Γιώργος Λιάγκας και η Μαρία Αντωνά. Το...

Η κόρη της Βάνας Μπάρμπα, Φαίδρα με αποκαλυπτικό φόρεμα σε βραδινή έξοδο

Η κόρη της Βάνας Μπάρμπα αν όμορφη κοπέλα ωστόσο δεν μοιάζει ιδιαίτερα στη μαμά της. Η Φαίδρα έκανε βραδινή έξοδο και πόζαρε για μια selfie φωτογραφία με έναν φίλο της φορώντας ένα φόρεμα με αποκαλυπτική πλάτη

Πέθανε η «μαντάμ Σούλα» των φτωχών – Η ιδιοκτήτρια των φημισμένων οίκων ανοχής

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 χρόνων, η ιδιοκτήτρια των φημισμένων οίκων ανοχής Villa Erotica και Οίκος Εποχής, «μαντάμ Σούλα», κατά κόσμον Χρυσούλα Αλευρίδου,

Διευθυντής σε σούπερ μάρκετ ο Γιάννης Μπέζος

Αγόρασε... «Σούπερ μάρκετ» o Γιάννης Μπέζος;

Πανέμορφες οι κόρες πρώην ζευγαριού της ελληνικής σόουμπιζ

Οι δύο κοπέλες πόζαραν σε χριστουγεννιάτικη διάθεση στο εορταστικό τραπέζι.

Μαμά για δεύτερη φορά γνωστή ηθοποιός

Η γνωστή ηθοποιός έγινε μαμά για δεύτερη φορά και οι φετινές γιορτές για εκείνη είναι ιδιαίτερες και ευτυχισμένες!

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτό είναι το σπίτι της με την εντυπωσιακή θέα

Η Κατερίνα Λιόλιου διανύει μία πολύ όμορφη περίοδο προσωπικά αλλά και επαγγελματικά. Η τραγουδίστρια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια και τις εμφανίσεις της και έχει στήριγμά της τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζάνη.
spot_img