Τα καλά του… gossip! Λειτουργεί εποικοδομητικά στη δημιουργία νέων κοινωνικών δεσμών και επικοινωνίας

Το κουτσομπολιό τώρα δικαιώνεται! Ερευνητές του κολεγίου Dartmouth συμπέραναν ότι, παρά την κακή φήμη του, ο… κοινωνικός σχολιασμός και η μεταφορά πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να λειτουργούν και εποικοδομητικά, αφού δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς και βοηθούν μάλιστα τους ανθρώπους να μάθουν καινούργια πράγματα για τον κόσμο που δεν έχουν οι ίδιοι ως εμπειρίες.

«Το κουτσομπολιό είναι μια περίπλοκη μορφή επικοινωνίας, που συχνά παρεξηγείται» σχολιάζει ο ερευνητής Εσίν Τζόλι στη σχετική δημοσίευση. «Μπορεί να είναι ένα μέσο κοινωνικής και ουσιαστικής σύνδεσης, πέρα από την τυπική αρνητική χροιά του» συμπλήρωσε. Η ομάδα του κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα αφού δημιούργησε ένα διαδικτυακό παιχνίδι, μέσω του οποίου μελέτησε πώς εξελίσσεται το κουτσομπολιό με το πέρασμα του χρόνου.

Διαπίστωσαν ότι το «ανυπόστατο θάψιμο» δεν είναι ο μοναδικός στόχος του κουτσομπολιού, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει «μια κοινή πραγματικότητα» μεταξύ φίλων και συναδέλφων, αφού χτίζουν κοινωνικούς δεσμούς, ανταλλάσσουν πληροφορίες και καταλήγουν σε συμφωνία για το τι είναι κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 14% των καθημερινών συζητήσεων χαρακτηρίζεται κουτσομπολιό «ουδέτερου» περιεχομένου. «Ανταλλάσσοντας πληροφορίες με άλλους, το κουτσομπολιό είναι ένας τρόπος να δημιουργήσεις σχέσεις. Βασίζεται στην εμπιστοσύνη και διευκολύνει το κοινωνικό δέσιμο, που ενισχύεται όσο συνεχίζει η επικοινωνία» εξηγεί ο Λιουκ Τσάνγκ, βοηθός καθηγητή Ψυχολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου που συμμετείχε στην έρευνα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ