Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Αναστασία: Το ταξίδι «εξπρές» στην Αμερική και η συνάντηση με την super...

Η Αναστασία  ανάμεσα στις επιτυχημένες της εμφανίσεις στο Έναστρον...

Απασφάλισε η Θέμις Μπαζάκα: «Ένα κουτσομπολιό και ένας βόθρος πραγματικά»

Η Θέμις Μπαζάκα, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «I...

Πρωτιά για το «Πρωινό»

«Το Πρωινό» του Γιώργου Λιάγκα,  ήταν η πρώτη επιλογή των...

Πένθος για την Έλενα Παπαρίζου: «Έχασα ένα κομμάτι από την καρδιά μου,...

Συντετριμμένη είναι η Έλενα Παπαρίζου καθώς έχασε τον ξάδελφό...

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να δικαστούν ξανά οι κατηγορούμενοι για το «Νoor 1»

Να καθίσουν ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη, Αιμίλιος Κοτσώνης, και ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης, αλλά και οι καταδικασθέντες για τους οποίους «έσπασαν» τα ισόβια για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης ζητεί η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η οποία προτείνει αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διάβασε τις 1.500 σελίδες του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και εντόπισε νομικές πλημμέλειες, κρίνοντας πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν εκ νέου από άλλους δικαστές.

Την καθαρογραμμένη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είχε στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη για δικές του ενέργειες ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης, με την οποία αθωώθηκαν ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη στα πετρέλαια στο Ντουμπάι και στον Ολυμπιακό Αιμίλιος Κοτσώνης, ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης, αλλά και για να εξεταστεί αν ορθά χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους καταδικασθέντες.

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε αναφέρει στην ανάγνωση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, ενώ ο Β. Κουρούβανης, ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία (4-1).

Την ενοχή των Κοτσώνη – Κουρούβανη είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου, κρίνοντας πως μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη – Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως ο Κοτσώνης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον καταδικασθέντα στην υπόθεση Γιαννουσάκη, ενώ είχε αναφερθεί στην ακροαματική διαδικασία πως ήταν «αφανής μέτοχος» στην εταιρία που είχε αγοράσει το «Noor 1» από τον τελευταίο πλοιοκτήτη.

Καθοριστική κατάθεση

Η εισαγγελέας της έδρας Β. Βλάχου είχε αναφέρει σχετικά: «Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης παραμένει το πρόσωπο που συμμετέχει αφανώς μετά τον κατάπλου και, επειδή η συμμετοχή του ήταν καθοριστική από την αρχή για τη συμφωνία και την επιβίωση της συνεργασίας των προσώπων, αυτός συμβάλλει χωρίς να φαίνεται σε όλες τις συνεννοήσεις της ομάδας για προμήθεια υλικών για το πλοίο, εξεύρεση λύσεων, γνωριμιών, για διεκπεραίωση διαδικασιών ενώπιον αρχών του κράτους και ξένων πρεσβειών.

(…) Καθοριστική είναι η κατάθεση του Γιαννουσάκη σε συνομιλία με τον Κοτσώνη, στις 21/06, που αναφέρει: “Ο,τι θες εσύ, Αιμίλιε, κάνουμε. Εσύ είσαι το αφεντικό στη δουλειά. Αν δεν είσαι εσύ, εγώ δεν μπαίνω”.

(…) Για την εκτέλεση του σχεδίου έχει καθημερινή συνομιλία με τους συγκατηγορουμένους του Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη. Βρίσκεται στη σκιά των γεγονότων και παραμένει πάντα αφανής.

(…) Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μέσω της Ελλάδας στην  Ευρώπη, που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος.

Κυρίαρχο ρόλο είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν το σχέδιο». Ομως, όλα αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται ότι ήταν αρκετά για τους δικαστές που αθώωσαν τους Κοτσώνη – Κουρούβανη, για τους οποίους ζητεί τώρα η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ξαναδικαστούν.

Εκτός από αυτούς, προτείνει να δικαστούν εκ νέου οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες στους οποίους είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη (που τους χορηγήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας Β. Βλάχου).

Χάρη στο ελαφρυντικό «έσπασαν» τα ισόβια της ποινής του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και καταδικάστηκαν σε 18 έτη κάθειρξη, με τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.
Μάλιστα, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης κυκλοφορεί ελεύθερος με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, με μόλις 6,5 πραγματικά έτη κράτησης, αν και σχεδόν ένας τόνος «λευκού θανάτου» διακινήθηκε από τη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη…

Μετά την πρόταση για αναίρεση της δικαστικής απόφασης από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η υπόθεση θα εξεταστεί από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κρίνει αν θα γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να δικαστούν εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Πάντως, εν αντιθέσει με τους Κοτσώνη – Κουρούβανη, για τους οποίους ζητεί να ξαναδικαστούν, η κυρία Δημητριάδου δεν αναίρεσε την απόφαση ως προς τον πρώην πλοιοκτήτη του «Noor 1» Παναγιώτη Φάρο, ο οποίος είχε αθωωθεί παμψηφεί από τους δικαστές και με απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η απόφαση για τον κ. Φάρο κατέστη αμετάκλητα απαλλακτική.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έμεινε μόνο με τις υποσχέσεις ο Μάρκος Σεφερλής

Του την έφερε ο Σκάι; Χωρίς το «Ορκιστείτε, παρακαλώ»...

Διαζύγιο για γνωστή πρωταγωνίστρια; Κανείς δεν θα περίμενε αυτόν τον χωρισμό

Η πρωταγωνίστρια και θεατρικός συγγραφέας ακούγεται πως βρίσκονται μια ανάσα πριν το διαζύγιο αλλά ακόμα δε διαψεύσθηκε ή επιβεβαιώθηκε κάτι.

Ο χορός της Δανάης Μπάρκα on air μετά τη φωτογραφία με τα φιλιά της με τον Τσαγκρίδη

Η Δανάη Μπάρκα μετά την αποκάλυψη πως είναι ζευγάρι...

Χρήστος Προβίσταλης: Ο Καβαλιώτης που έχει μηνιάτικο καταβροχθίζοντας τον αγλέορα

Mε δεκάδες χιλιάδες βίντεο να κατακλύζουν το YouTube και...

Ερωτευμένοι οι Δανάη Μπάρκα – Φίλιππος Τσαγκρίδης! Τα παθιασμένα τους φιλιά

Τέλος στις φήμες περί ειδυλλίου της Δανάης Μπάρκα με...

Το ξανθό κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι σήμερα ταλαντούχα ηθοποιός

Πόζαρε στον φωτογραφικό φακό των γονιών της μερικά χρόνια πριν η μικρούλα της φωτογραφίας.