Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα ποιος είμαι, μιλούσαν για μένα»

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και...

Παναγιώτης Στάθης – Ευλαμπία Ρέβη: Μαζί σε καθημερινή ενημερωτική εκπομπή

Ένας «Πρωινός Τύπος»... πάει στο Open! Πυρετωδώς εργάζονται στο...

Κακούρης και Διδασκάλου μετά τις «Άγριες μέλισσες» ξανά μαζί στη νέα σειρά «Μαύρο Ρόδο»

Ο γοητευτικός ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης και η εξαιρετική συνάδελφός...

Ιουλία Καλλιμάνη: «Σάρωσε» στις τάσεις στο YouTube σε χρόνο dt με το ξεσηκωτικό medley της

Μέσα σε 48 ώρες, από την κυκλοφορία του medley-live unplugged της, με...

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να δικαστούν ξανά οι κατηγορούμενοι για το «Νoor 1»

Να καθίσουν ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη, Αιμίλιος Κοτσώνης, και ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης, αλλά και οι καταδικασθέντες για τους οποίους «έσπασαν» τα ισόβια για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης ζητεί η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η οποία προτείνει αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διάβασε τις 1.500 σελίδες του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και εντόπισε νομικές πλημμέλειες, κρίνοντας πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν εκ νέου από άλλους δικαστές.

Την καθαρογραμμένη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είχε στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη για δικές του ενέργειες ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης, με την οποία αθωώθηκαν ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη στα πετρέλαια στο Ντουμπάι και στον Ολυμπιακό Αιμίλιος Κοτσώνης, ο υποναυλωτής του «Noor 1» Βασίλειος Κουρούβανης, αλλά και για να εξεταστεί αν ορθά χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους καταδικασθέντες.

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε αναφέρει στην ανάγνωση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, ενώ ο Β. Κουρούβανης, ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας, είχε αθωωθεί κατά πλειοψηφία (4-1).

Την ενοχή των Κοτσώνη – Κουρούβανη είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας του δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου, κρίνοντας πως μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη – Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως ο Κοτσώνης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον καταδικασθέντα στην υπόθεση Γιαννουσάκη, ενώ είχε αναφερθεί στην ακροαματική διαδικασία πως ήταν «αφανής μέτοχος» στην εταιρία που είχε αγοράσει το «Noor 1» από τον τελευταίο πλοιοκτήτη.

Καθοριστική κατάθεση

Η εισαγγελέας της έδρας Β. Βλάχου είχε αναφέρει σχετικά: «Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης παραμένει το πρόσωπο που συμμετέχει αφανώς μετά τον κατάπλου και, επειδή η συμμετοχή του ήταν καθοριστική από την αρχή για τη συμφωνία και την επιβίωση της συνεργασίας των προσώπων, αυτός συμβάλλει χωρίς να φαίνεται σε όλες τις συνεννοήσεις της ομάδας για προμήθεια υλικών για το πλοίο, εξεύρεση λύσεων, γνωριμιών, για διεκπεραίωση διαδικασιών ενώπιον αρχών του κράτους και ξένων πρεσβειών.

(…) Καθοριστική είναι η κατάθεση του Γιαννουσάκη σε συνομιλία με τον Κοτσώνη, στις 21/06, που αναφέρει: “Ο,τι θες εσύ, Αιμίλιε, κάνουμε. Εσύ είσαι το αφεντικό στη δουλειά. Αν δεν είσαι εσύ, εγώ δεν μπαίνω”.

(…) Για την εκτέλεση του σχεδίου έχει καθημερινή συνομιλία με τους συγκατηγορουμένους του Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη. Βρίσκεται στη σκιά των γεγονότων και παραμένει πάντα αφανής.

(…) Σκοπός της οργάνωσης ήταν η διαμετακόμιση ναρκωτικών μέσω της Ελλάδας στην  Ευρώπη, που θα διέθεταν σε τρίτα πρόσωπα με σκοπό το κέρδος.

Κυρίαρχο ρόλο είχαν ο Κοτσώνης και ο Κουρούβανης, από κοινού με τον Γιαννουσάκη και τον Μπουρδούβαλη κατέστρωσαν και οργάνωσαν το σχέδιο». Ομως, όλα αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται ότι ήταν αρκετά για τους δικαστές που αθώωσαν τους Κοτσώνη – Κουρούβανη, για τους οποίους ζητεί τώρα η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ξαναδικαστούν.

Εκτός από αυτούς, προτείνει να δικαστούν εκ νέου οι Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες στους οποίους είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη (που τους χορηγήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας Β. Βλάχου).

Χάρη στο ελαφρυντικό «έσπασαν» τα ισόβια της ποινής του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και καταδικάστηκαν σε 18 έτη κάθειρξη, με τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.
Μάλιστα, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης κυκλοφορεί ελεύθερος με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, με μόλις 6,5 πραγματικά έτη κράτησης, αν και σχεδόν ένας τόνος «λευκού θανάτου» διακινήθηκε από τη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη…

Μετά την πρόταση για αναίρεση της δικαστικής απόφασης από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η υπόθεση θα εξεταστεί από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κρίνει αν θα γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να δικαστούν εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Πάντως, εν αντιθέσει με τους Κοτσώνη – Κουρούβανη, για τους οποίους ζητεί να ξαναδικαστούν, η κυρία Δημητριάδου δεν αναίρεσε την απόφαση ως προς τον πρώην πλοιοκτήτη του «Noor 1» Παναγιώτη Φάρο, ο οποίος είχε αθωωθεί παμψηφεί από τους δικαστές και με απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Υστερα από αυτή την εξέλιξη, η απόφαση για τον κ. Φάρο κατέστη αμετάκλητα απαλλακτική.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επέτειο γάμου για γνωστό παρουσιαστή – «18 χρόνια γάμου και είναι και θα είναι πάντα το μωρό μου»

Την 18η επέτειο γάμου γιορτάζει ο καταξιωμένος παρουσιαστής και...

Μετά από οχτώ χρόνια γάμου συνεχίζουν να είναι τρελά ερωτευμένοι

Το γνωστό ζευγάρι βγήκε να διασκεδάσει και ο φωτογραφικός...

Μητέρα γνωστών πρωταγωνιστών πόζαρε στην πρεμιέρα του γιου της

Η κυρία της φωτογραφίας είναι η μητέρα γνωστών πρωταγωνιστών. Ο...

Απόβαση κοσμικών στη Βενετία για τη βάπτιση της κόρης του ζεύγους Κούστα

Η βάπτιση της δευτερότοκης κόρης του Γιάννη και της...

Δείτε πώς είναι σήμερα ο Νίκος Κατέλης

Ο Νίκος Κατέλης είχε γίνει γνωστός μέσα από την...