Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

Χριστούγεννα με εκπλήξεις* από το XMAS Calendar του opaponline.gr

Η Χριστουγεννιάτικη διάθεση μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με το XMAS Calendar...

ΟΠΑΠ: Φρέσκια και δυναμική καμπάνια για το Υπεύθυνο Παιχνίδι με Χριστουγεννιάτικη διάθεση

Η προστασία των παικτών και η υπεύθυνη διασκέδαση στο...

«Αθώα» για το φούσκωμα η γλουτένη!

Τι έδειξε νέα έρευνα στη Μελβούρνη για την πρωτεΐνη

Τον τελευταίο καιρό έχει δαιμονοποιηθεί, ωστόσο η γλουτένη (η πρωτεΐνη που υπάρχει στο αλεύρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη) αθωώνεται από νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι δεν φταίει αυτή για το φούσκωμα, τη ναυτία, τις στομαχικές κράμπες και την κόπωση.

Ο καθηγητής Πίτερ Γκίμπσον του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να ευθύνεται για το πρήξιμο. Ωστόσο τώρα ο ίδιος πιστεύει ότι αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται τελικά από τους υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα τα οποία περιέχουν και γλουτένη. Αυτοί οι υδατάνθρακες υποβάλλονται σε ζύμωση στο έντερο, πράγμα που σημαίνει ότι τραβούν υγρά και παράγουν αέρια, παράγοντες που συμβάλλουν στο πρήξιμο και τις άλλες στομαχικές διαταραχές.

«Το θέμα είναι ότι το αλεύρι δεν περιέχει μόνο γλουτένη, αλλά και υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας και διαπιστώσαμε ότι οι δεύτεροι είναι πολύ σημαντική πηγή εντερικών συμπτωμάτων σε ανθρώπους με ευερέθιστο έντερο» εξηγεί ο καθηγητής Γκίμπσον σε σχετική του δημοσίευση στο «Business Insider».

Αρα μια διατροφή που αποφεύγει τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας, όπως το μέλι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάχανο, οι φακές και τα τα γλυκαντικά, θα μπορούσε να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ερευνα του νοσοκομείου King’s College έδειξε ότι το 75% όσων δεν κατανάλωσαν τα παραπάνω για ένα διάστημα εμφάνισαν βελτίωση.

Ο καθηγητής Γκίμπσον μελέτησε την επίδραση των υδατανθράκων κοντής αλυσίδας παρακολουθώντας 37 ασθενείς που πίστευαν ότι είχαν ευαισθησία στη γλουτένη. Για ένα διάστημα έτρωγαν μόνο ό,τι τούς υποδείκνυαν οι ερευνητές, οι οποίοι συχνά πυκνά εξέταζαν τα περιττώματά τους. Ετσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν η γλουτένη που τους δημιουργούσε συμπτώματα και ότι η αποφυγή των τροφίμων με υδατάνθρακες κοντής αλυσίδας τούς ανακούφισε. Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι τη γλουτένη πρέπει να στερούνται μόνο όσοι έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που σχετίζεται με τη γλουτένη.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...



Μποζουκια Αθηνα