«Ηλεκτρονικός διαιτητής» σε μπάλα του ράγκμπι!

Η hi-tech ανακάλυψη με μαγνητικά πεδία, σήματα και κεραίες

«Εμφυτευμένο» διαιτητή θα έχει πια η μπάλα του ράγμκπι. Ειδικοί δημιούργησαν μια τεχνολογία που εντοπίζει την ακριβή θέση της μπάλας χρησιμοποιώντας χαμηλής συχνότητας μαγνητικά πεδία,πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στον διαιτητή να ξέρει πού είναι η μπάλα, ακόμα κι αν έχουν πέσει από πάνω της πολλοί παίκτες.
Ο χαμηλής συχνότητας πομπός τοποθετείται μες στην μπάλα και κεραίες γύρω από το γήπεδο λαμβάνουν τα σήματά του. Ηδη οι ερευνητές των Πανεπιστημίων North Carolina State και Carnegie Mellon έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικά τη χρήση της σε αγώνες του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Ο δρ Ντέιβιντ Ρίκετς, επικεφαλής της έρευνας, δηλώνει μάλιστα ότι αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μπάλες άλλων αθλημάτων.
«Αυτό το σύστημα θα είναι αποτελεσματικό για το ράγκμπι αλλά και για άλλα αθλήματα. Χρειάζεται μόνο να σχεδιαστεί ο σωστός πομπός και να είναι αρκετά ανθεκτικός για το συγκεκριμένο άθλημα» τονίζει. Οσο για την αποτελεσματικότητα του συστήματος, αυτή αποδίδεται στα χαμηλής συχνότητας μαγνητικά πεδία.
«Δεν αλληλεπιδρούν πολύ με το ανθρώπινο σώμα, οπότε δεν επηρεάζονται από τους παίκτες στο γήπεδο ή απ’ ό,τι υπάρχει στο στάδιο» εξηγεί ο δρ Ρίκερς, του οποίου η ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με την Ντίσνεϊ, σχεδίασε και δημιούργησε τον πολύ ελαφρύ πομπό που τοποθετήθηκε στην μπάλα του ράγκμπι.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθεί η μπάλα σε αγώνες εθνικής κατηγορίας, ωστόσο έχει δοκιμαστεί σε αγώνες. Στόχος, όπως τονίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι να βελτιστοποιήσουν την ακρίβεια της κρίσης του διαιτητή. Συνήθως οι κρίσεις του έχουν ένα περιθώριο λάθους, ίσο με το μισό μήκος της μπάλας. Μικρό, αλλά σε κάποιες πολύ αμφιλεγόμενες φάσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την έκβαση του αγώνα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ