Αναπτύσσουν αιμοπετάλια σε εργαστήριο

Με μια συσκευή που λειτουργεί παρόμοια με τον οργανισμό

Εναν νέο τρόπο προκειμένου να αναπτύσσουν πλήρως λειτουργικά αιμοπετάλια, με τα οποία θα μπορεί μια μέρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης του αίματος που είναι απαραίτητο για μεταγγίσεις σε ασθενείς, βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Την καινοτομία πραγματοποίησαν ερευνητές από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη, σε συνεργασία με ερευνητές από το νοσοκομείο παίδων Βοστόνης, με τη χρήση βλαστοκυττάρων και μιας συσκευής που λέγεται βιοαντιδραστήρας. Η συσκευή αυτή λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός για να παράγει κύτταρα του αίματος, με τη διαφορά ότι το κάνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Επίσης, ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και τις πιθανότητες επιπλοκών που υπάρχουν από τις μεταγγίσεις αίματος που προέρχεται από δότες.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, τα κύτταρα του αίματος, όπως τα αιμοπετάλια, αναπτύσσονται στον μυελό των οστών, ενώ ο βιοαντιδραστήρας συνδυάζει τα βασικά στοιχεία που υπάρχουν στον μυελό των οστών και αναπαριστά τη σύνθεσή τους και τα χαρακτηριστικά της ροής του αίματος. Σύμφωνα με τον δρα William Savage, ένας βασικός παράγοντας που περιόριζε έως τώρα την ικανότητα των επιστημόνων να συγκρίνουν τα αιμοπετάλια που αναπτύσσει ο βιοαντιδραστήρας με εκείνα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός ήταν η ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή τους, γεγονός που είχε επιβραδύνει αρκετά την πρόοδο της κλινικής έρευνας. «Η μελέτη αυτή συμπληρώνει το κενό που υπήρχε, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην κατανόηση της βιολογίας των αιμοπεταλίων» ανέφερε.

Ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, ο Jonathan Thon, τόνισε στην ανακοίνωση των επιστημόνων ότι η ικανότητα των ερευνητών να δημιουργήσουν μια εναλλακτική πηγή λειτουργικών ανθρώπινων αιμοπεταλίων, τα οποία μάλιστα δεν θα μεταδίδουν ασθένειες, αποτελεί μια πολύ καλή αλλαγή σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί συγκεντρώνουν τα αιμοπετάλια προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της μετάγγισης. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Blood», ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το 2017.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ