Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Το γιαούρτι εχθρός και του διαβήτη

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για την πρόληψη της νόσου

Μπορεί τα κορεσμένα λιπαρά να βλάπτουν την υγεία, φαίνεται όμως ότι ένας τύπος τους ωφελεί τον οργανισμό, αφού σύμφωνα με νέα μελέτη, καταπολεμούν τον διαβήτη!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν στο γιαούρτι και σε κάποια άλλα γαλακτοκομικά καταστέλλουν τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι όλα ίδια. Γι’ αυτό οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνονται τα επίπεδά τους στο αίμα ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνονται.

Τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν κυρίως στα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, κάποια τυριά, το κόκκινο κρέας και οτιδήποτε τηγανητό, ενώ ο τύπος τους εξαρτάται από τις αλυσίδες των ανεξάρτητων μορίων λίπους που υπάρχουν στη δομή τους. Ετσι, όταν έχουν ζυγό αριθμό τα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από την εν λόγω ασθένεια, ενώ όταν ο αριθμός τους είναι μονός η δράση τους είναι προστατευτική.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 340.000 άτομα από οκτώ χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων τα 12.403 είχαν προσβληθεί από διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η ασθένεια είχε εμφανιστεί στον οργανισμό των ατόμων αυτών και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών οξέων που υπήρχαν στο αίμα τους δεν είχαν σε όλους άμεση σχέση με τη διατροφή που ακολουθούσαν. Αιτία γι’ αυτό ήταν ακριβώς ότι η διαφορά τους έγκειται στα μόρια των ατόμων άνθρακα που περιέχουν τα κορεσμένα λίπη. Ετσι εκείνοι που απέφευγαν τις παραπάνω τροφές αλλά και το αλκοόλ απέφυγαν και την ασθένεια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρα Nita Farouhi, η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τις έρευνες και την πρόληψη του διαβήτη. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes and Epidemiology».

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα







Μποζουκια Αθηνα