«Αργυρό μετάλλιο» στην κατανάλωση κρέατος… με πέταλα, μετά τη Γαλλία, παίρνει η Ελλάδα, καθώς από τις μέχρι τώρα αναλύσεις που έγιναν στη χώρα μας προκύπτει ότι έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε προϊόντα αλογίσιου κρέατος που «πλασάρονται» ως βόεια, καταναλώνοντας καθημερινά 150 κιλά Συγκεκριμένα, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα DNA, προκύπτει ότι από τις 288 αναλύσεις που έγιναν στη χώρα μας, στις 36 εντοπίστηκε DNA αλόγου, δηλαδή ποσοστό 12,5% επί του συνόλου.
«Πρωτοπόρος» στην κατανάλωση αλογίσιου κρέατος είναι η Γαλλία, η οποία ωστόσο έχει εντάξει εδώ και χρόνια το κρέας αλόγου στη διατροφική της κουλτούρα. Οι γείτονές μας χρίζονται «πρωταθλητές» σε κρούσματα παράνομου κρέατος αλόγου, καθώς από τα 353 δείγματα που ελέγχθηκαν τα 47 βρέθηκαν να περιέχουν αλογίσιο κρέας.
Την ίδια ώρα, σοκάρουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία συνολικά 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος έφτασαν στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2012. Οπως αναφέρεται ειδικότερα στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο, κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέας αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. Οι ποσότητες διπλασιάστηκαν τον επόμενο χρόνο φτάνοντας τους 74,2 τόνους κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, οι 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και οι 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.
Οπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. εξάλλου έχει ζητηθεί και από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η άμεση εφαρμογή ελέγχων όχι μόνο στο βόειο κρέας αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας (κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος).
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

