Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Οικονομάκου πόζαρε με sexy εσώρουχα και όλοι αναρωτήθηκαν… πώς έκανε δύο...

«Σεισμό» και «καύσωνα» την ίδια στιγμή προκάλεσε η Αθηνά...

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Σενάριο με οκτώ θαλάμους και δύο εισόδους!

Τι αποκαλύπτει στενός συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη που είχε ξεκινήσει τις ανασκαφές στην Αμφίπολη το 1956

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τις επίσημες ανακοινώσεις που θα κάνει το πρωί της Παρασκευής η δημοσιογράφος και καθηγήτρια του ΑΠΘ Αννα Παναγιωταρέα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στην Αμφίπολη και τον εντοπισμό τυχόν νέων ευρημάτων, νέα σενάρια έρχονται στο φως για τον αριθμό των θαλάμων που υπάρχουν στο μεγαλειώδες μνημείο.

Ο Δεινοκράτης

Στενός συνεργάτης του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη που ξεκίνησε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη το 1956 αποκάλυψε -διατηρώντας την ανωνυμία του- στην εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας ότι ο οραματιστής αρχαιολόγος, ο οποίος έκανε την πρώτη τομή στον λόφο Καστά, πίστευε στην ύπαρξη ενός πολυεπίπεδου ταφικού μνημείου, με δύο εισόδους και οκτώ θαλάμους. Μάλιστα, εκτιμούσε ότι ο κατασκευαστής του τύμβου -πιθανότατα ο Δεινοκράτης- είχε διανοίξει δεύτερη είσοδο στην κορυφή του και την είχε «σφραγίσει» με το περίφημο λιοντάρι.

Αυτός ήταν ο λόγος που τον ώθησε να ξεκινήσει το ανασκαφικό έργο του από την κορυφή του λόφου, χωρίς όμως να καταφέρει να εντοπίσει τη μυστική πύλη. Ο συνεργάτης του σπουδαίου αρχαιολόγου υποστηρίζει ότι έψαχνε προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο «η τεχνοτροπία για τη σφράγιση της δεύτερης εισόδου ήταν τέτοια, που ενδεχόμενη βίαιη προσπάθεια παραβίασής της θα είχε συνέπεια τη σφράγισή της από άμμο στο εσωτερικό του μνημείου».
Πάντως, η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνας Περιστέρη, ότι «καθαρίζει τα χώματα που έριχνε ο Λαζαρίδης».

Οι αρχαιολόγοι οι οποίοι συμμετέχουν στις ανασκαφικές εργασίες έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η τέταρτη πύλη που εντοπίστηκε στον επιβλητικό τάφο δεν οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο, αλλά σε ενδιάμεσο χώρο ή διάδρομο! Το ενδεχόμενο να οδηγεί η μικρή πύλη, ύψους 0,96 μέτρων, απευθείας στον νεκρικό θάλαμο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, κυρίως εξαιτίας της θέσης και της λιτής διακόσμησής της. Δεν αποκλείεται όμως μετά τη σκάλα που εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω της, θαμμένη κάτω από τόνους χώμα, να κρύβονται νέες… εκπλήξεις, τις οποίες αδυνατούν να φανταστούν οι υπεύθυνοι των ανασκαφών.
Η πολυπλοκότητα του μνημείου φαίνεται πάντως ότι «συμβαδίζει» με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, ότι δημιουργός του ήταν ο Δεινοκράτης, καθώς ο αρχιτέκτονας και σύμβουλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου φημιζόταν για τις περίπλοκες και πλούσιες σε διακόσμηση κατασκευές του.
Μια «δαιδαλώδη δομή» με νέα οικοδομήματα «υπόσχεται» άλλωστε και η σεισμική τομογραφία των γεωφυσικών Λάζαρου Πολυμενάκου, Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, Αθανάσιου Λιόση και της αρχαιολόγου Χάιδως Κουκούλη Χρυσανθάκη της περιόδου 1998 – 1999, που δημοσίευσε η τοπική εφημερίδα της Καβάλας, «Χρονόμετρο». Η σεισμική τομογραφία αποτυπώνει αρκετές σκιές, οι οποίες πιθανότατα αντιστοιχούν σε κατασκευές κρυμμένες μέσα στο χώμα.    

Η Ολγα Παλαγγιά ανάβει φωτιές για το ταφικό μνημείο και το μπλέκει με την πολιτική

Ενώ οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν στον τύμβο Καστά συνέχιζαν χθες τις αποχωματώσεις γύρω από τις δύο πανέμορφες Καρυάτιδες, η κόντρα μεταξύ των αρχαιολόγων για τη χρονολόγηση του τάφου στην Αμφίπολη φουντώνει! Με νέες δηλώσεις της η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Ολγα Παλαγγιά επιμένει ότι ο τύμβος κατασκευάστηκε στα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι η ανασκαφή δεν έχει σχέση με την επιστήμη, αλλά γίνεται για πολιτικούς λόγους!

hjghjgjhgjh

Μετά τις κατηγορηματικές διευκρινίσεις της υπεύθυνης της ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνας Περιστέρη ότι ο τάφος δεν είναι ρωμαϊκός, η Ολγα Παλαγγιά επανήλθε λέγοντας: «Ο τάφος δεν έγινε στα μακεδονικά χρόνια αλλά στα ρωμαϊκά. Εγινε όμως από Ελληνες καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, και ήταν ένα ηρώο πεσόντων» είπε και πρόσθεσε: «Ο λόγος για τον οποίο επιμένουν όλοι ότι ο τάφος είναι μακεδονικός είναι πολιτικός και δεν έχει σχέση με την επιστήμη. Υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση. Η κ. Περιστέρη εξαρτάται από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση».
Πάντως, ανάλογη θέση διατύπωσε η κ. Παλαγγιά και το 2008, όταν ως συνεργάτιδα τότε του Σκοπιανού αρχαιολόγου Ευγένιου Μπόρζα είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα Ανδρόνικου στη Βεργίνα – ακόμη και με άρθρο με την υπογραφή της και του Μπόρζα, που είχε δημοσιευτεί στο γνωστό περιοδικό «National Geographic»! Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόταν πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο Γ’ τον Αριδαίο και στη σύζυγό του, και όχι στον Φίλιππο τον Β’.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...