Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο ρόλος του Μπάμπη Βελισσάριου στη σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας»

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος αναλαμβάνει δράση...

Θέλουν τη Σελίν Ντιόν στη σκηνή της Eurovision στη Βασιλεία της Ελβετίας

Θέλουν τη Σελίν Ντιόν στη σκηνή της Eurovision στη...

Μιχάλης Λεβεντογιάννης στα… δίχτυα επιτηδείων

Θορυβημένος και εκνευρισμένος είναι ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης, καθώς, όπως...

Η… βασίλισσα του ρεμπέτικου «μετακομίζει» στην Αθήνα

Επειτα από συνεχή sold out στη Θεσσαλονίκη και την...

Ξεκίνησε η… επιχείρηση «Επιστροφή στα Αντικύθηρα»

Οι πρώτες υποβρύχιες φωτογραφίες από την έρευνα στον χώρο του ναυαγίου

Εντυπωσιακές είναι οι πρώτες εικόνες από την υψηλής τεχνολογίας έρευνα που πραγματοποιεί η πολυπληθής ομάδα επιστημόνων στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Χρησιμοποιώντας υποβρύχιο ρομπότ, οι ερευνητές συνέθεσαν τρισδιάστατους χάρτες του ναυαγίου, ενώ στη συνέχεια σάρωσαν τον βυθό με τελευταίου τύπου ανιχνευτές μετάλλων. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να αρχίσει η αξιοποίηση και της «διαστημικής» στολής Exosuit που θα τους δώσει τη δυνατότητα για πολύωρες καταδύσεις σε μεγαλύτερα βάθη.

Η «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», όπως ονομάζεται η διεθνής αποστολή, ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου. Στόχος της είναι να διαπιστωθεί αν το θρυλικό ναυάγιο του 1ου π.Χ αιώνα, που ήδη μας έχει προσφέρει τον χάλκινο Εφηβο των Αντικυθήρων, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και πολλές ακόμη αρχαιότητες, κρύβει και άλλα αριστουργήματα τέχνης και τεχνολογίας. Ενα άλλο στοιχείο που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν υπάρχει και δεύτερο ναυάγιο.

Εως και χθες οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν είχαν επιτρέψει την έναρξη υποβρύχιων ανασκαφών στο λίκνο της ενάλιας αρχαιολογίας. Ωστόσο οι ερευνητές προχώρησαν σε άλλες προγραμματισμένες και εξίσου σημαντικές εργασίες, ώστε να αποκτήσουν την πληρέστερη δυνατή εικόνα για το ναυάγιο και να αποκαλύψουν τα μυστικά του.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του ναυαγίου, που απεικονίζει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια το γνωστό ναυάγιο και τον γύρω χώρο. Αυτό έγινε με τη βοήθεια του Sirius, ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου ρομπότ, το οποίο ανήκει στο αυστραλιανό κέντρο θαλάσσιας ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Το Sirius είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα ηχοεντοπιστικά συστήματα (σόναρ) και με ειδικές φωτογραφικές μηχανές. Με την τεχνική της στερεοφωτογραμμετρίας οι Αυστραλοί μηχανικοί «ένωσαν» χιλιάδες φωτογραφίες του ναυαγίου που τράβηξε το Sirius και έφτιαξαν ένα υψηλής ανάλυσης ψηφιακό αντίγραφο. Το κέντρο ελέγχου του ρομπότ στήθηκε στο γιοτ «Γλάρος», το οποίο πρόσφερε το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Προχθές ξεκίνησε η δεύτερη φάση των ερευνών, που συνίσταται στο σκανάρισμα της περιοχής με ανιχνευτές μετάλλων. Οι δύτες Αλέξανδρος Σωτηρίου και Φιλ Σορτ εντόπισαν αρκετούς ενδιαφέροντες ερευνητικούς στόχους και ανέσυραν ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο, που ενδεχομένως να είναι αρχαίο. Ακόμη πραγματοποιήθηκαν και οι δοκιμές των ειδικών μηχανημάτων (airlift και hydrolift), ώστε να αποφασιστεί ποιο από τα δύο θα χρησιμοποιηθεί στις υποβρύχιες ανασκαφές, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε ένα πλάτωμα του βυθού σε βάθος περίπου 55 μέτρων.

Χθες επίσης έφτασε στα Αντικύθηρα και το πλέον διάσημο «μέλος» της ερευνητικής αποστολής, η στολή Exosuit. Πρόκειται για ένα σκάφανδρο που μοιάζει με υπερμεγέθη στολή αστροναύτη και μπορεί να επιχειρήσει σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων, χωρίς ο χειριστής δύτης να χρειάζεται να περάσει αργότερα από αποσυμπίεση. Η αξιοποίηση του Exosuit ενδεχομένως να οδηγήσει σε ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς πρώτη φορά θα επιχειρηθεί έρευνα σε μια περιοχή που βρίσκεται βαθύτερα από τον χώρο του ναυαγίου, η οποία ξεκινάει από τα 70 και καταλήγει στα 120 μέτρα βάθος.

Πρόκειται για την «άβυσσο», όπου, σύμφωνα με τους Συμιακούς σφουγγαράδες, κύλησαν τεράστια αγάλματα κατά την πρώτη υποθαλάσσια έρευνα του 1901. Με το Exosuit θα επιχειρήσουν τα τρία μέλη της αποστολής που έχουν εκπαιδευτεί στον χειρισμό της, δηλαδή οι αρχαιολόγοι δύτες δρ Θεοτόκης Θεοδούλου και δρ Μπρένταν Φόλεϊ, και ο εκπαιδευτής και τεχνικός δύτης Αλέξανδρος Σωτηρίου.

Η ερευνητική αποστολή διεξάγεται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση της δρος Αγγελικής Σίμωσι και με την τεχνική και οικονομική υποστήριξη του αμερικανικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woods Hole.

423r3qrfset 9 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοχη για την κακοποίηση του 1,5 ετών αγοριού της γνωστή τραγουδίστρια!

Ένοχη για την κακοποίηση του παιδιού της κρίθηκε από...

Ο παρουσιαστής του «Voice» και η… τέταρτη καρέκλα

Σε άντρα τραγουδιστή προσανατολίζεται ο Σκάι για την παρουσίαση...

Κώστας Πολυδώρου: Νεκρός στο σπίτι του ο «Ρομπέν των τραπεζών»

Η ζωή κάνει κύκλους και οι «παραβατικοί» συνήθως ξαναγυρίζουν...