Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Οι βοριάδες σταμάτησαν τις έρευνες!

Οι καιρικές συνθήκες διέκοψαν την αποστολή στα Αντικύθηρα. Ικανοποίηση για τα ευρήματα

Αποχώρησε χθες από τα Αντικύθηρα η πολυπληθής επιστημονική ομάδα που εξερεύνησε το περίφημο ναυάγιο, καθώς οι ισχυροί βοριάδες έκαναν αδύνατη τη συνέχιση των καταδύσεων! Ενδεικτικό είναι ότι οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη χρήση του «διαστημικού» Exosuit, που έκανε μόνο τρεις δοκιμαστικές καταδύσεις την Τρίτη, τελευταία μέρα της αποστολής. Ωστόσο ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της στολής, J.F. White, δήλωσε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα στέλνει τo υπερ-σκάφανδρο (των 1.500.000 δολαρίων) στην έρευνα στα Αντικύθηρα.

Πάντως παρά την πρόωρη διακοπή της αποστολής (η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου), οι επιστήμονες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της έρευνας όχι μόνο επειδή έφερε στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά κυρίως γιατί θέτει τις βάσεις για τις ανασκαφές που θα ακολουθήσουν.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι όλοι οι στόχοι μας εκπληρώθηκαν κατά το πλείστον» δηλώνει στην «Espresso» ο δύτης-αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και εκ των επιστημονικών υπευθύνων της αποστολής, δρ Θεοτόκης Θεοδούλου. Η ακριβέστατη αποτύπωση του ναυαγίου, η κατανόηση του χώρου και η ανάσυρση ορισμένων «ενδεικτικών ευρημάτων», όπως λέει ο ίδιος, είναι τα κέρδη της φετινής αποστολής. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι αρχαιολόγοι ξέρουν πλέον πού ακριβώς πρέπει να σκάψουν για να βρουν τις σπουδαίες αρχαιότητες τις οποίες κρύβει ακόμη το βυθισμένο σκαρί.

«Εμείς κάναμε όλη τη δουλειά που απαιτούσε μια δοκιμαστική προσέγγιση στον χώρο του ναυαγίου και το επόμενο φυσιολογικό επακόλουθο είναι η έναρξη ανασκαφής του χώρου, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ομως, νομίζω ότι όλα δείχνουν πως θα είναι εφικτή» σημειώνει ο δρ Θεοδούλου.
Την ίδια άποψη εκφράζουν και άλλα μέλη της ομάδας: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Τώρα ξέρουμε πώς ακριβώς πρέπει να γίνει και πού θα βρούμε αυτά που είναι ακόμη στον βυθό».
Στην επιτυχία του εγχειρήματος συνέβαλε σημαντικά η σύγχρονη τεχνολογία. «Χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τεχνολογικοί εξοπλισμοί, από τα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα μέχρι rebreathers. Με όλα είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι από την απόδοσή τους» προσθέτει ο δρ Θεοδούλου. Σύντομα, δε, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...







Μποζουκια Αθηνα