Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, 2026

Μέτε-Μάριτ: Η πριγκίπισσα-διάδοχος της Νορβηγίας ζητά ξανά συγγνώμη για τη σχέση της...

Η πριγκίπισσα-διάδοχος της Νορβηγίας, Μέτε-Μάριτ, ζήτησε ξανά συγγνώμη για...

Αφοπλιστικός ο Γιώργος Παπαστεφάνου: «Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε από τους έρωτες της...

Με λόγια γεμάτα μνήμες, ο Γιώργος Παπαστεφάνου μίλησε στην...

Σαν ψέμα: Η υπόθεση Φιλιππίδη θα εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο την… Πρωταπριλιά

Η δικαστική υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, που έχει συγκλονίσει...

Γιάννης Στάνκογλου: «Μου έλειπε η μητέρα μου γιατί δούλευε νύχτα»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» βρέθηκε το Σάββατο...

Ναυάγιο στην Πύλο: Τραγωδία δίχως τέλος με νεκρούς μετανάστες και πάνω από 300 αγνοούμενους

Το ψαροκάικο, μήκους 30 μέτρων, είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και βυθίστηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου

Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, εκτυλίχθηκε χθες τα ξημερώματα, όταν ανατράπηκε αλιευτικό σκάφος με πάνω από 500 επιβαίνοντες στα διεθνή ύδατα, σε θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το μοιραίο σκάφος

Το ψαροκάικο, μήκους περίπου 30 μέτρων, είχε ξεκινήσει από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και άλλες χώρες.

Το αλιευτικό σκάφος δεν είχε όνομα, προκειμένου να μην ταυτοποιηθεί ο πλοιοκτήτης, ο οποίος έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες στην Ευρώπη, αλλά τους οδήγησε στον «υγρό τάφο», σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, στην αποκαλούμενη «Τάφρο της Μεσογείου», όπου το μέγιστο βάθος φτάνει τα 5.269 μέτρα.

Σε διεθνή ύδατα

Το σκάφος «φάντασμα» παρακολουθούνταν προχθές διακριτικά από τις ελληνικές και τις ιταλικές Αρχές, καθώς έπλεε σε διεθνή ύδατα. Μάλιστα, τα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού και της Frontex είχαν ρωτήσει μέσω ασυρμάτου αν χρειάζονται κάτι, αλλά το πλήρωμα απάντησε αρνητικά. Αντίθετα, το πλήρωμα φορτηγού πλοίου προσέγγισε το αλιευτικό, παρέχοντας τρόφιμα και άλλα εφόδια. Λίγες ώρες μετά έγινε το κακό, όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αλιευτικό ανατράπηκε, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα, ενώ πολλοί από αυτούς εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια.

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Λιμενικό Σώμα, όταν ενημερώθηκε από τις ιταλικές Αρχές για το ναυάγιο. Η ελληνική Ακτοφυλακή είναι η πλησιέστερη από το σημείο της ναυτικής τραγωδίας και για τον λόγο αυτό αμέσως στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων.

Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λ.Σ., μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, οκτώ παραπλέοντα πλοία, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο Super Puma, που περισυνέλεξε τέσσερις ναυαγούς που έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι υπόλοιποι 100 διασωθέντες περισυνελέγησαν από θαλαμηγό και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Από αυτούς, οι 25 διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα αφυδάτωσης, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο η ζωή τους.

Εκτός από τους 104 διασωθέντες, τα σωστικά συνεργεία είχαν περισυλλέξει μέχρι και αργά χθες το απόγευμα τις σορούς 79 ανθρώπων που πνίγηκαν στο μοιραίο ταξίδι με το ψαροκάικο. Λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών, από το Λιμενικό ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την άμεση λήψη DNA και την ταυτοποίηση των δεκάδων πτωμάτων.

Μετανάστες πάνω στο «Mayan Queen IV»

Τόσο οι διασωθέντες όσο και οι νεκροί είναι άντρες. Οπως είπαν διασωθέντες στους λιμενικούς, τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια του πλοίου και δεν πρόλαβαν να απεγκλωβιστούν. Παράλληλα, οι λιμενικοί άρχισαν έρευνες σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και για τον εντοπισμό των μεταφορέων. Ως ύποπτοι για συμμετοχή στο κύκλωμα μεταφοράς των μεταναστών εξετάζονται τέσσερις από τους 104 διασωθέντες.

Οι διασωθέντες

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίστηκαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο αριθμός των αγνοουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τους 300! Αυτή είναι η εκτίμηση λιμενικών, οι οποίοι είχαν διαπιστώσει κατά την προχθεσινή διακριτική παρακολούθηση πως το 30 μέτρων αλιευτικό ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο. Τη στιγμή του ναυαγίου αλλά και τις επόμενες ώρες οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, καθώς οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 3 μποφόρ. Όμως, όσο περνούν οι ώρες τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη σωτηρία των εκατοντάδων αγνοουμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κώστας Μακέδος: Καθηλωμένος εδώ και μήνες σε καρέκλα – Η μάχη με την παχυσαρκία

Μάχη με την παχυσαρκία δίνει ο Κώστας Μακέδος. Ο...

Δείτε την Αλεξάνδρα Λαδικού στα 93 της – Για καφέ με γνωστό ηθοποιό

Η Αλεξάνδρα Λαδικού στα 93 της συνεχίζει να είναι μία όμορφη και κομψή κυρία.

Λάκης Ραπτάκης: Έφυγε ξαφνικά ο επιχειρηματίας και πρώην σύντροφος της Βάνας Μπάρμπα

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Λάκης Ραπτάκης στα 79 του. Ο επιχειρηματίας υπέστη ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στη Γλυφάδα

Αυτό είναι το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ – Χεράκι χεράκι στη Γλυφάδα

Ο φωτογραφικός μας φακός εντόπισε το ζευγάρι να περπατάει χεράκι χεράκι στη Γλυφάδα.

Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της Λιονάκη: «Μου είπε να πουλήσω το εξοχικό για να δώσει τα λεφτά στον παπά»

Νέο ξέσπασμα από τη μητέρα της Ναταλίας Λιονάκη που δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι η κόρη της είναι μοναχή.

Συμφωνία μαμούθ για τον Μάρκο Σεφερλή!

Συμφωνία-μαμούθ για τον Μάρκο Σεφερλή! Γέλιο μέχρι δακρύων μάς υπόσχεται η μικρή οθόνη και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις από τον χαρισματικό Μάρκο Σεφερλή, που οι κριτικοί λατρεύουν να… μισούν, τη στιγμή που ο κόσμος γεμίζει θέατρα για χάρη του.

Αλέξανδρος Παρθένης: Το πρόβλημα υγείας και ο γάμος του

Ο Αλέξανδρος Παρθένης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Νωρίς νωρίς» το πρωί της Παρασκευής και μεταξύ άλλων μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του.