Γυναίκες που κατηγορούνται για τις κακοτυχίες της οικογένειάς τους εξορίζονται στο χωριό Γκνάνι.
Μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τη μαύρη μαγεία, όμως καταδικάζονται ερήμην τους και υποχρεώνονται σε εξορία από την οικογένεια, το σπίτι και τη γειτονιά τους. Καταλήγουν να ζουν σε ένα χωριό-γκέτο, εξαρτημένες από την υποστήριξη τρίτων, όμως παρ’ όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις αισθάνονται ανακουφισμένες. Είναι οι «μάγισσες» της Γκάνας, γυναίκες που κατηγορούνται για τις κακοτυχίες της οικογένειάς τους και στέλνονται στο χωριό Γκνάνι, καταδικασμένες σε αιώνια τιμωρία.
Πρόκειται για μια παράδοση που κρατάει πάνω από έναν αιώνα. Αρρωσταίνει κάποιος σοβαρά; Πεθαίνει ένα ζώο; Πιάνει φωτιά η καλύβα; Η εξήγηση για όλα τα προβλήματα είναι η… μαγεία. Και κάποιος πρέπει να φορτωθεί την ευθύνη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτός ο κάποιος είναι γυναικείου φύλου, όπως φαίνεται και από τους αριθμούς. Στο χωριό Γκνάνι ζουν 253 γυναίκες και 39 άντρες.
Αφού βιώσουν τον απόλυτο εξευτελισμό αλλά και βασανιστήρια από την οικογένειά τους, εξορίζονται μια για πάντα. Μία εξ αυτών είναι και η Φάνλι, η οποία ζει στο Γκνάνι εδώ και δεκαπέντε χρόνια. «Οταν πέθανε ο σύζυγός μου, η οικογένειά του άρχισε να διαδίδει ότι εγώ τον έστειλα στον άλλον κόσμο με την αρνητική ενέργειά μου. Πέρασα μια περίοδο πραγματικής κόλασης. Κανένας δεν μου μιλούσε πια. Ολοι με φοβούνταν. Οταν έφτασα εδώ, αθωώθηκα. Παρ’ όλα αυτά προτίμησα να παραμείνω και να μη γυρίσω πίσω σε εκείνους, γιατί τους φοβάμαι» ομολογεί η Φάνλι, αφού πρώτα εξηγεί ότι κάθε νέος «κατηγορούμενος» που φτάνει στο χωριό περνάει από «δικαστήριο», η απόφαση του οποίου καθορίζεται από την άποψη που θα σχηματίσει γι’ αυτόν ο αρχηγός του χωριού.
Αυτό το διάστημα αρχηγός είναι ο Ασάν Σέι, ο οποίος έχει εκλεγεί βάσει… γονιδίων, καθώς προέρχεται από μια πολύ σημαντική οικογένεια. «Και αυτός, όπως και πολλοί άνθρωποι από διάφορα κοινωνικά στρώματα στην Γκάνα, ακόμα και από τα υψηλότερα, πιστεύουν στη μαγεία. Θεωρούν ότι τα αρνητικά κύματα μπορούν να διαπεράσουν τους ανθρώπους και να προκαλέσουν καταστροφές» εξηγεί εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Action Aid που προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους του «γκέτο».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ