Συγκίνηση και έναν κόμπο στον λαιμό προκάλεσαν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, όταν ανέβηκαν στη σκηνή του «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» του Λάκη Λαζόπουλου και μίλησαν με πόνο ψυχής για όσα εφιαλτικά βιώνουν εδώ και δύο χρόνια, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των παιδιών τους! Πρώτος πήρε τον λόγο ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του Δημήτρη, ο οποίος ακούγεται στα ηχητικά ντοκουμέντα που καταγράφουν τις τελευταίες στιγμές των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity.
«Εμείς καταλάβαμε τι έχει γίνει τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου. Οταν φτάσαμε στο Νοσοκομείο της Λάρισας και είδαμε πως τα παιδιά μας δεν ήταν στις λίστες από τα νοσοκομεία. Αλλά ελπίζαμε ότι μπορεί να είχε γίνει κάποιο θαύμα, ήταν κάπου αλλού, είχαν πάρει κάποιο λεωφορείο και φύγει» είπε αρχικά. Συναισθηματικά φορτισμένος, πρόσθεσε: «Δεν πιστέψαμε τίποτα. Είχαμε από την αρχή πληροφορίες για την έκρηξη και τη φωτιά». Με τρεμάμενη φωνή αναφέρθηκε ακόμα στα υποτιθέμενα φιαλίδια αίματος, που, όμως, «ήταν γενετικό υλικό που καταστράφηκε, με απόφαση του ανακριτή», όπως είπε. Τέλος, έστειλε και ένα μήνυμα: «Προανακριτική θα κάνετε μόνο για να παραπέμψετε τον Τριαντόπουλο και όλους τους υπολοίπους στην τακτική Δικαιοσύνη. (…) Αλλο δολοφόνο δεν θα χειροκροτήσετε στη Βουλή» είπε.
Ο πατέρας της 19χρονης Αναστασίας που έχασε τη ζωή της στην αιματοβαμμένη κοιλάδα των Τεμπών μίλησε για τους πρώτους έξι μήνες της «αφωνίας» που ζούσε» έναν εφιάλτη», προσθέτοντας «τώρα μαθαίνουμε πως όλα ήταν μια σκηνοθεσία». Παράλληλα, ο Ηλίας Παπαγγελής έκανε λόγο για εμπαιγμό των οικογενειών των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας. «Δύο χρόνια να καταλάβω γιατί μας εμπαίζουν, γιατί μας χλευάζουν. Τα παιδιά μας χάσαμε και ζητάμε να μας πούνε γιατί τα χάσαμε. Δύο χρόνια δεν έχουμε πάρει απάντηση. Ρωτάω τον πρωθυπουργό, τι έφταιξε;» αναρωτήθηκε. Με το δίκιο να τον πνίγει, ο ίδιος τόνισε ότι «πέρασαν δύο χρόνια και κανείς δεν είναι τιμωρημένος», καλώντας «να βρεθούν αυτοί που έφταιξαν και να πληρώσουν».
Ο Βασίλης Χατζηχαραλάμπους, πατέρας του 29χρονου Παναγιώτη που ήταν υπάλληλος του τρένου της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη, από την πλευρά του έστειλε την αλληλεγγύη του στους «νησιώτες μας που δεινοπαθούν», με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα, και ανέφερε με νόημα: «Οταν έχουμε μαζί μας τον κόσμο, τους αγίους και τους αγγέλους και απέναντί μας τη συγκάλυψη, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και η Ιστορία διδάσκει πως στο τέλος θα δικαιωθούμε και θα δικαιώσουμε τις 57 αυτές ψυχές»! Τέλος, ο κ. Ασλανίδης, παίρνοντας ξανά το λόγο, εξαπέλυσε βαρύ «κατηγορώ» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός σε 39 λεπτά συνέντευξης είπε 34 “εγώ”. Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Είπε πως όλα έγιναν καλά, αλλά δεν μας είπε γιατί έστειλαν τις δαγκάνες στις 4 το πρωί να σκορπίσουν τα παιδιά στα χωράφια. Αταφα τα παιδιά και όλα τα θύματα και δεν έχουμε πάρει τίποτα…»
Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας δεν μπορούσε να δει τους συρμούς και αρκούνταν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους μηχανοδηγούς
Στα… τυφλά διενεργούνταν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας μέχρι την εθνική τραγωδία των Τεμπών, καθώς, εκτός από τους σταθμάρχες που δεν έβλεπαν τις αμαξοστοιχίες γιατί δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, άγνοια για την κατεύθυνση των τρένων είχε και ο ρυθμιστής κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο οποίος αρκούνταν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους μηχανοδηγούς. Τα εγκληματικά κενά ασφαλείας που οδήγησαν στη σύγκρουση των τρένων με τους 57 νεκρούς παραδέχτηκε στην κατάθεσή του στον εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη που χειρίζεται την υπόθεση ο υπάλληλος του ΟΣΕ που εργαζόταν τη μοιραία νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Πρόκειται για τον ρυθμιστή κυκλοφορίας του ΟΣΕ, που δεν είχε δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση των συρμών.
Ο υπάλληλος αυτός ακούγεται στα ηχητικά που περιλαμβάνονται στη δικογραφία να ρωτάει τον σταθμάρχη Λάρισας σχετικά με το από πού «έδιωξε» την επιβατική αμαξοστοιχία. «Ηταν τόσο βέβαιος ότι το έδιωξε από την άνοδο, γι’ αυτό και τον ρωτάω επανειλημμένα. Στη σελίδα 14 στη συνομιλία με αριθμό 26 φαίνεται ότι τον ρωτώ για να μου επιβεβαιώσει ότι το έδιωξε από την άνοδο. Στην υπ’ αριθμόν 27 συνομιλία τον ρωτώ να μου πει πώς ακριβώς έδιωξε τα τρένα και να περιγράψει αναλυτικά όλες τις ενέργειές του» κατέθεσε ο ρυθμιστής κυκλοφορίας του ΟΣΕ, αναφερόμενος στον μοιραίο σταθμάρχη Λάρισας. Ερωτηθείς από τον ανακριτή αν υπήρχε δυνατότητα θέασης της κίνησης των συρμών σε πραγματικό χρόνο, ο μάρτυρας απάντησε «όχι, δεν υπάρχει δυνατότητα θέασης της κίνησης σε πραγματικό χρόνο, ούτε της κίνησης σε συγκεκριμένη γραμμή», προσθέτοντας πως «ο ρυθμιστής ακόμα και σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να μιλήσει κατευθείαν με μηχανοδηγούς».
Απαντώντας σε ερώτηση αν στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα υπάρχει επί 24ώρου βάσεως υπάλληλος που ακούει τις συνομιλίες με σταθμάρχες και μηχανοδηγούς, ο ρυθμιστής κυκλοφορίας κατέθεσε: «Οχι, δεν ακούμε συνομιλίες, οποιαδήποτε ειδικότητα (…) εμείς παρακολουθούμε επί 24ώρου βάσεως τα τρένα με βάση τις πληροφορίες που μας δίνουν οι σταθμάρχες, για τις οποίες δεν έχουμε εικόνα. Μας λένε τον πραγματικό χρόνο αναχώρησης και άφιξης των αμαξοστοιχιών από και στον σταθμό τους και τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο». Οπως είπε, το μοιραίο βράδυ δεν άκουσε καμία από τις συνομιλίες ανάμεσα στους σταθμάρχες Λάρισας και Νέων Πόρων και τους μηχανοδηγούς των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών. Δεν γνώριζε πως είχαν χαράξει τροχιά σύγκρουσης…
Ανακριτής: Υπάρχει δυνατότητα ακρόασης σε πραγματικό χρόνο συνομιλιών των μηχανοδηγών και των σταθμαρχών;
Ρυθμιστής κυκλοφορίας ΟΣΕ: Δεν υπάρχει δυνατότητα ακρόασης από το γραφείο ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα σε πραγματικό χρόνο των συνομιλιών. (…) Ο ρυθμιστής ακόμα και σήμερα δεν έχει επικοινωνία με τον μηχανοδηγό.
Ο χειριστής του ΟΣΕ επισήμανε πως το κακό ξεκίνησε νωρίτερα εκείνη την ημέρα, καθώς είχε κλείσει μία γραμμή στο Παλαιοφάρσαλο, με αποτέλεσμα να ανακατευτούν οι αμαξοστοιχίες και τα δύο τρένα να κατευθύνονται στην ίδια γραμμή… Αξίζει να σημειωθεί πως από την ανάκριση έχει προκύψει πως, εκτός από τον ΟΣΕ, και η Hellenic Train δεν είχε εικόνα σε ποια γραμμή κινούνται τα τρένα, καθώς είχε εγκαταστήσει σύστημα GPS στις αμαξοστοιχίες, το οποίο δεν κατέγραφε σε ποια γραμμή κινούνταν. Και οι Ιταλοί της εταιρίας διαχείρισης των τρένων λειτουργούσαν στα τυφλά, αγνοώντας πως τα δύο τρένα είχαν χαράξει τροχιά σύγκρουσης!