Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Δημήτρης Αλεξανδρής: Πού εντοπίσαμε τον ηθοποιό;

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής «σκίζει» με την ερμηνεία του στη σειρά «Να μ’αγαπάς». Ο καταξιωμένος ηθοποιός παρά τα καθημερινά και πολύωρα γυρίσματα της σειράς βρήκε χρόνο και πήγε να δει συναδέλφους του σε παράσταση.

Ξέσπασε ο Ανδρέας Μικρούτσικος: «Πνιγόμαστε στην πρώτη μεγάλη βροχή, τα μαύρα μας...

Στην έναρξη της εκπομπής «Buongiorno» της Πέμπτης όπως ήταν αναμενόμενο μίλησαν για την κακοκαιρία.

Επετειακή εκδήλωση: 15 χρόνια «δημοκρατία»

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει 15 χρόνια κυκλοφορίας με μια...

Κιμ Κατράλ: Παντρεύτηκε η «Σαμάνθα» του «Sex and the city» τον κατά...

Η Κιμ Κατράλ στα 69 της παντρεύτηκε τον σύντροφό της, Russel Thomas στο Λονδίνο. Η πρωταγωνίστρια του «Sex and the city» με τον νεότερο συνάδελφό της

Τελειωμό δεν έχουν οι φωνές για το «όχι» του ΚΑΣ στον Λάνθιμο

Ποιοι φορείς του ελληνικού κινηματογράφου αντιδρούν

Ο ένας μετά τον άλλον οι κινηματογραφικοί φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να μη δοθεί ο χώρος της Ακρόπολης για γυρίσματα λίγων ωρών για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Bugonia», ενώνοντας τις φωνές τους με πολλούς ακόμη στον καλλιτεχνικό -και όχι μόνο- χώρο και ζητώντας να αναθεωρηθεί η απόφαση.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), η Ενωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ) κατέθεσαν και επισήμως, μέσω σχετικών ανακοινώσεων, τη δυσαρέσκεια και τους έντονους προβληματισμούς τους για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, την οποία, εάν ήθελε, όπως σημειώνουν, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα μπορούσε να αναπέμψει στο Συμβούλιο για νέα γνωμοδότηση. Με ανακοίνωσή της, που έχει τίτλο «Ποιος φοβάται τη σύγχρονη τέχνη;», η ΕΑΚ μιλάει για τη «φοβική σχέση» που έχει η Πολιτεία με την πολιτισμική μας κληρονομιά, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Η στέρηση της δυνατότητας “συνομιλίας” του μνημείου της Ακρόπολης με τον σύγχρονο πολιτισμό μόνο πλήγμα μπορεί να αποτελεί στην παγκόσμια εμβέλειά του».

Από την άλλη μεριά, η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ αναφέρει δηκτικά: «Ζητάμε από το ΚΑΣ να διατυπώσει τον τρόπο που ερμηνεύει τους συμβολισμούς και τις αξίες της Ακρόπολης, έτσι ώστε να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο αυτές θίγονται από το συγκεκριμένο έργο και παράλληλα πώς συνάδουν με όλες τις πολυάριθμες εκδηλώσεις, γυρίσματα ταινιών, μουσικών – βίντεο κ.λπ. που έχουν λάβει την έγκριση του Συμβουλίου στο παρελθόν».

Την ίδια στιγμή το δελτίο Τύπου του ΣΑΠΟΕ υπογραμμίζει: «Την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες ευρώ δαπανώνται σε προγράμματα για την προώθηση της εξωστρέφειας του ελληνικού κινηματογράφου (βλ. Πρόγραμμα Εξωστρέφειας ΕΚΚΟΜΕΔ 2025), την ίδια στιγμή που άλλα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, παραχωρούνται για τις διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιριών -δηλαδή για την ενίσχυση της κερδοφορίας μιας ιδιωτικής επιχείρησης- και ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης έχει κατ’ επανάληψη παραχωρηθεί για κινηματογραφικές παραγωγές στο παρελθόν, ο πλέον προβεβλημένος Ελληνας σκηνοθέτης αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως στερείται αυτήν τη δυνατότητα, με μια πλημμελώς αιτιολογημένη διοικητική πράξη δύο προτάσεων».

Θυμίζουμε ότι η «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου, σε σενάριο του Γουίλ Τρέισι και με πρωταγωνιστές τους Εμα Στόουν και Τζέσι Πλίμονς, αποτελεί ριμέικ της κορεάτικης, καλτ ταινίας «Save the Green Planet!» και ακολουθεί δύο συνωμοσιολόγους που είναι πεπεισμένοι ότι η ισχυρή CEO μιας εταιρίας είναι στην πραγματικότητα εξωγήινη, με στόχο την καταστροφή του πλανήτη.

Ανακοίνωση και από τον οσκαρικό σκηνοθέτη για την «πόρτα» στον ιερό βράχο της Ακρόπολης

Αστραψε και βρόντηξε ο Γιώργος Λάνθιμος μετά το «όχι» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στο αίτημά του για γύρισμα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Με ανακοίνωση του ίδιου και των εταιριών Element Pictures BG Limited και Either Or Production, που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης μέσω της δικηγόρου Ελλης Φιλιπποπούλου, ο βραβευμένος Ελληνας σκηνοθέτης κάνει λόγο για ανυπόστατες διαρροές αναφορικά με το ζήτημα που είδε το φως της δημοσιότητας και απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη.

Στην επιστολή χαρακτηρίζονται σχετικά δημοσιεύματα αναληθή και δυσφημιστικά, ενώ διαψεύδεται οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο Γιώργος Λάνθιμος και οι δύο εταιρίες παραγωγής υπογραμμίζουν από κοινού στην ανακοίνωση ότι η αίτησή τους για γυρίσματα στην Ακρόπολη υποβλήθηκε με έγκαιρο και σύντομο τρόπο, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και με σεβασμό στην ιστορική και την πολιτιστική αξία του μνημείου. Τονίζεται, δε, ότι δεν περιλάμβανε κανένα αίτημα απαλλαγής καταβολής τέλους ούτε οποιοδήποτε αίτημα για κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου για τέσσερις ημέρες, όπως είχε γραφτεί. Επιπλέον, ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του ζητούν την άμεση παύση και την αποχή από οποιαδήποτε περαιτέρω δημοσίευση, αναπαραγωγή, διασπορά ψευδών ή και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικών με το εν λόγω ζήτημα, σημειώνοντας ότι επιφυλάσσονται παντός νόμιμου δικαιώματός τους για την αναζήτηση αποζημίωσης λόγω δυσφήμησης και ζημίας στη φήμη τους.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει ακουστεί, η γνωμοδότηση του ΚΑΣ στο αίτημα του Γιώργου Λάνθιμου υπήρξε ομόφωνα αρνητική, με την αιτιολογία ότι το περιεχόμενο των σκηνών που ήθελε να γυρίσει (με σκόρπια πτώματα πάνω στον Ιερό Βράχο) θεωρήθηκε ασύμβατο με τους συμβολισμούς του μνημείου αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι για τις ανάγκες των γυρισμάτων ο αρχαιολογικός χώρος θα παρέμενε κλειστός για τους επισκέπτες.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ο Γιάννης Λάτσιος είχε 15 χρόνια να δει τα πρώην πεθερικά του, βρέθηκαν στην ορκωμοσία του Άγγελου»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το Πρωινό» της Πέμπτης.

Ενοχλημένη η Καμπούρη με τη Μεσσαροπούλου: «Το λέει αυτό εκείνη που είναι γυναίκα και μητέρα;»

Η Δέσποινα Καμπούρη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το πρωινό» της Πέμπτης βλέποντας τα σχόλια της Τίνας Μεσσαροπούλου για το διαζύγιο της Σίσσυς Χρηστίδου πήρε θέση.

Ποιος είπε πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Το πιο ερωτευμένο ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ!

Είναι ζευγάρι πολλά χρόνια και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον γάμο και τις δύο κόρες τους.

Γιάννης Βούρος: «Το τραγούδι που θέλω να ακούγεται στην κηδεία μου είναι…»

Ο Γιάννης Βούρος καλεσμένος της εκπομπής «Buongiorno» το πρωί της Τετάρτης μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε ποιο τραγούδι θέλει να παίζει στην κηδεία του.

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ’ όταν είχαμε συνεργαστεί»

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ' όταν είχαμε συνεργαστεί», είπε η

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Το ζευγάρι αγκαλιά σε βραδινή του έξοδο

Ο Γιώργος Λιάγκας έχει βρει στο πρόσωπο της Μαρίας Αντωνά την ευτυχία.

«Χαρούμενα 50 άντρα μου! Ο βράχος μου που με αντέχει 22 χρόνια»

Η ηθοποιός γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της σε ένα λαμπερό πάρτι ενώ δεν παρέλειψε να χορέψει και ένα ζεϊμπέκικο.



Μποζουκια Αθηνα