Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Σόφη Ζαννίνου: «Έχω ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την κόρη μου και με...

Η Σόφη Ζαννίνου παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό...

Μαρία Σολωμού: «Υπήρχε πολύ βρίσιμο, ήταν προσβλητικό»

Η Μαρία Σολωμού φέτος πρωταγωνιστεί στην θεατρική παράσταση Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α....

«Grand Hotel»: Η Κυβέλη είναι έξαλλη με τον Ρήγα

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Grand...

Δεν μας έφτανε τόσο, θέλει και ένα μισάωρο από το «Καλημέρα, Ελλάδα»...

Επεκτατικός ο ένας, σκληρό καρύδι ο άλλος! Ανένδοτος είναι...

Θεράπευσαν στο εργαστήριο την άνοια!

Αποκατέστησαν για πρώτη φορά τραυματισμένο εγκεφαλικό ιστό

Σημαντικό βήμα για τη θεραπεία ασθενειών που πλήττουν τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, όπως είναι η άνοια, το Πάρκινσον και η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS), έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να αποκαταστήσουν ιστό του εγκεφάλου που είχε υποστεί τραύματα και να τον επαναφέρουν στη φυσιολογική κατάστασή του!

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο εγκέφαλος διαθέτει νευρωνικά κύτταρα που αποτελούν τους νευρώνες, αλλά και γλοιακά, τα οποία υποστηρίζουν και προστατεύουν τις δομές των νευρώνων, ενώ τους παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο όταν ο νευρικός ιστός καταστρέφεται από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμούς, τα γλοιακά κύτταρα συχνά πολλαπλασιάζονται τόσο έντονα που μπορεί να μπλοκάρουν το νευρικό σύστημα, προκαλώντας στον ασθενή ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Για παράδειγμα, οι αλλοιώσεις που προκαλούνται στα γλοιακά κύτταρα έπειτα από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης ευθύνονται για τα μπλοκαρίσματα που εμφανίζονται σ’ αυτήν, διακόπτοντας την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μυς που ελέγχουν τα πόδια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να περπατήσει.
Ωστόσο τα γλοιακά κύτταρα παίζουν ρόλο και σε προβλήματα όπως η άνοια, την οποία οι ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν σε ηλικιωμένα ποντίκια, αναγεννώντας πολλές από τις λειτουργίες των νευρώνων. Σύμφωνα με τη επιστημονική έκθεση η οποία έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell», αυτό συμβαίνει επειδή τα γλοιακά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν απευθείας σε νευρικά – αν και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο υπό εργαστηριακές συνθήκες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση της άνοιας, καθώς και άλλων καταστάσεων, όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια, τα οποία σχετίζονται με τα τραύματα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη μέθοδος για την αποκατάσταση του ιστού του εγκεφάλου εκτός από αυτήν που αναπτύξαμε» ανέφερε ο καθηγητής βιολογίας Gong Chen, προσθέτοντας ότι τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να εξελίξουν τη μέθοδο περισσότερο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζούλια Αλεξανδράτου: Call girl στα φανερά η πρώην πορνοστάρ!

Επιστροφή της Τζούλιας Αλεξανδράτου στη βιομηχανία του σεξ, όχι...

Χωρισμός για πασίγνωστο ζευγάρι στην ελληνική showbiz

Το ζευγάρι μετράει επτά χρόνια κοινής πορείας και μέχρι...

Γκαλά στο Λονδίνο με guests τη Φουρέιρα και την ανανεωμένη Τατιάνα Μπλάτνικ

Το Λονδίνο όπως κάθε Οκτώβριο έχει την τιμητική του,...

«Σβήνει» η Καίτη Γκρέυ

Ενα εγκεφαλικό επεισόδιο, αφυδάτωση, χαμηλό αιματοκρίτη καθώς και μια...

Άδωνις σε φόρμα με γυμνάστρια «πειρασμό» του Instagram

Αντί να χτίσει καμιά νέα πτέρυγα στο ετοιμόρροπο ΚΑΤ,...