Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025

Βγαίνει στο σφυρί γράμμα της Νταϊάνα σε Τσιγγάνα μέντιουμ

Στο σφυρί βγαίνει χειρόγραφη επιστολή που έγραψε «από καρδιάς»...

Ξεχωριστή γιορτή για τα άτομα με αναπηρία στο Ελαιουργείο Ελευσίνας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναγνώρισης Δικαιωμάτων των Ατόμων...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής...

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Εξιτήριο και επιστροφή στις πρόβες για την Παπαρίζου

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται πλέον η γνωστή τραγουδίστρια, η...

Η… Καντίνα ενός αστροφυσικού με τις βιολογικές λιχουδιές

Το λαχταριστό street food του Γ. Γληνού με βιολογικά προϊόντα και το ταξίδι του με μηχανή στη Μεσόγειο

Μεσημεράκι Πέμπτης, στο τέρμα της οδού Αγησιλάου στο Μαρούσι, κοντά σε γνωστό εμπορικό κέντρο, η κίνηση είναι έντονη. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, άλλοι χαλαροί και άλλοι πιο σκεπτικοί και βιαστικοί, κατευθύνονται προς το εμπορικό κέντρο ή το ιδιωτικό θεραπευτήριο που βρίσκεται στο σημείο. Ξαφνικά, οι περισσότεροι σταματούν μπροστά σε ένα πρωτότυπο, ιδιαίτερα ζωγραφισμένο φορτηγάκι.
Γρήγορα ανακαλύπτει κανείς ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή καντίνα, ή αλλιώς το πρώτο βιολογικό «βρόμικο» της Αθήνας! Τα καθαρά, με πιστοποιημένα υλικά πιάτα της «Κατίνας», όπως έχει βαφτίσει την καντίνα του ο 40χρονος ιδιοκτήτης της, «ταξιδεύουν» μάλιστα στους δρόμους της πόλης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες! Δεν είναι όμως μόνο η «Κατίνα» ξεχωριστή, αφού και ο 40χρονος δεν είναι ένας κοινός καντινιέρης!

Ο Γιώργος Γληνός είναι ο αστροφυσικός που βάλθηκε να… ταΐσει τους Αθηναίους ποντιακούς γκεζλεμέδες, σούπα σελινόρριζας με κάρι και ζεστή μεξικάνικη σοκολάτα με κανέλα! Είναι μερικά από τα εκλεκτά street food που βγαίνουν από την κουζίνα της «Κατίνας» με τιμές που ξεκινούν από το 1 ευρώ και φτάνουν τα 4,5 ευρώ.
Πώς όμως ένας αστροφυσικός -και μάλιστα με καριέρα- αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω του και τελικά βρήκε το νόημα της ζωής του στο street food; «Απλώς κατάφερα να συνδυάσω δύο μεγάλες αγάπες μου: τα ταξίδια και τη μαγειρική. Ετσι, με την “Κατίνα” βρίσκομαι καθημερινά και σε άλλο σημείο και δημιουργώ γεύσεις. Τρελαίνομαι από μικρός να μαγειρεύω και ακόμη περισσότερο όταν βλέπω τον κόσμο να απολαμβάνει τις δημιουργίες μου» εξηγεί ο κ. Γληνός στην «Espresso» και προσθέτει: 

«Ξεκίνησα από αλλού, σπούδασα διάφορα και τελικά ασχολούμαι με άλλα. Σπούδασα Φυσικός στα Γιάννενα, μετά αστροφυσικός με Εrasmus στο Αμστερνταμ και πήγα στην Ιρλανδία, όπου βρήκα μια εξαιρετική δουλειά. Το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα παράτησα όλα και ήρθα στη χώρα μου. Είπα “τώρα η Ελλάδα θα ανέβει”! Επρεπε να πάω φαντάρος, αλλά έκοψα την αναβολή και θα παρουσιαζόμουν σε εννέα μήνες». Οπως περιγράφει ο 40χρονος, για να περάσει όλο αυτό το διάστημα μέχρι να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα, αποφάσισε να γυρίσει με τη μηχανή του όλη τη Μεσόγειο.
«Ξεκίνησα από τη βόρεια Ελλάδα και συνέχισα σε Τουρκία, Συρία, Λίβανο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Αίγυπτο και Κύπρο. Οπου έφτανα, κρατούσα σημειώσεις και δοκίμαζα γεύσεις του δρόμου: σε παζάρια, σε υπαίθριες αγορές! Στην Τουρκία ο κόσμος είναι διαφορετικός. Σου ανοίγει το σπίτι του και θεωρεί τον φιλοξενούμενο ως κάτι μοναδικό, ιερό» λέει ο Γιώργος Γληνός και θυμάται τη γιαγιά που του έφτιαξε γκεζλεμέ.

«Απίστευτη νοστιμιά»
«Η νοστιμιά του ήταν απίστευτη. Πρέπει να έφαγα καμιά εικοσαριά! Και ήταν όλοι από υλικά που είχε μαζέψει από τον κήπο. Κάθε γκεζλεμές είναι διαφορετικός. Αλλος έχει χόρτα εποχής, σπανάκι, τυρί, αρνίσιο κιμά, άλλος παστουρμά, άλλος αβγό… Ο καθένας είναι ξεχωριστός».
Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα και αφού τελείωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, θέλησε να δημιουργήσει δικό του εστιατόριο. Δεν τα κατάφερε. Είδε όμως μπροστά του την καντίνα και σκέφτηκε «γιατί όχι;». Ο ίδιος λέει: «Νοίκιασα λοιπόν την καντίνα και τη βάφτισα “Κατίνα”. Μια καλή φίλη μου από τη Σερβία, εικαστικός, τη ζωγράφισε κι έτσι μετονομάστηκε σε “Food Truck”. Φυσικά δεν προβληματίστηκα για το τι θα πουλάει! Μα, φυσικά ποντιακό γκεζλεμέ! 

»Παράλληλα ήθελα τα υλικά να είναι… ένα και ένα. Ετσι ήρθα σε επαφή με παραγωγούς στον Μαραθώνα, απ’ όπου προμηθεύομαι βιολογικά λαχανικά, με έναν γυναικείο συνεταιρισμό στο Κιλκίς, όπου γιαγιάδες φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος, στο σάτσι, το φύλλο, προμηθεύομαι φέτα από βαρέλι ξύλινο. Ολα είναι ΠΟΠ» λέει ο 40χρονος Γιώργος με περηφάνια και προσθέτει:

«Ουσιαστικά κατάφερα να δημιουργήσω το δικό μου εστιατόριο, μόνο που είναι πάνω σε τέσσερις τροχούς! Κι έτσι έχω και το αίσθημα της ελευθερίας. Καθημερινά φτιάχνω χορτοφαγικούς γκεζλεμέδες με σπανάκι, μυρώνια, άγρια χόρτα, άνηθο, δυόσμο και γαλοτύρι, τυλιγμένους σε τραγανό φύλλο περέκ, με κιμά, αβγά. Και όταν κάποιος δοκιμάσει, φεύγει μαγεμένος!»
Στην «Κατίνα» ωστόσο, μαζί με τους γκεζλεμέδες ο Γιώργος Γληνός πουλά και το βιβλίο του «Ο γύρος της Μεσογείου σε δύο ρόδες». Το έγραψε όταν γύριζε με τη μηχανή του όλη τη Μεσόγειο. Καθημερινά η «Κατίνα» θα βρίσκεται και σε διαφορετικό σημείο της Αθήνας.


Γιούλη Σταρίδα
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς 

spot_img




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Έφυγε από τη ζωή ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Ο καταξιωμένος ηθοποιός έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.



Μποζουκια Αθηνα