Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Η… Καντίνα ενός αστροφυσικού με τις βιολογικές λιχουδιές

Το λαχταριστό street food του Γ. Γληνού με βιολογικά προϊόντα και το ταξίδι του με μηχανή στη Μεσόγειο

Μεσημεράκι Πέμπτης, στο τέρμα της οδού Αγησιλάου στο Μαρούσι, κοντά σε γνωστό εμπορικό κέντρο, η κίνηση είναι έντονη. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, άλλοι χαλαροί και άλλοι πιο σκεπτικοί και βιαστικοί, κατευθύνονται προς το εμπορικό κέντρο ή το ιδιωτικό θεραπευτήριο που βρίσκεται στο σημείο. Ξαφνικά, οι περισσότεροι σταματούν μπροστά σε ένα πρωτότυπο, ιδιαίτερα ζωγραφισμένο φορτηγάκι.
Γρήγορα ανακαλύπτει κανείς ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή καντίνα, ή αλλιώς το πρώτο βιολογικό «βρόμικο» της Αθήνας! Τα καθαρά, με πιστοποιημένα υλικά πιάτα της «Κατίνας», όπως έχει βαφτίσει την καντίνα του ο 40χρονος ιδιοκτήτης της, «ταξιδεύουν» μάλιστα στους δρόμους της πόλης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες! Δεν είναι όμως μόνο η «Κατίνα» ξεχωριστή, αφού και ο 40χρονος δεν είναι ένας κοινός καντινιέρης!

Ο Γιώργος Γληνός είναι ο αστροφυσικός που βάλθηκε να… ταΐσει τους Αθηναίους ποντιακούς γκεζλεμέδες, σούπα σελινόρριζας με κάρι και ζεστή μεξικάνικη σοκολάτα με κανέλα! Είναι μερικά από τα εκλεκτά street food που βγαίνουν από την κουζίνα της «Κατίνας» με τιμές που ξεκινούν από το 1 ευρώ και φτάνουν τα 4,5 ευρώ.
Πώς όμως ένας αστροφυσικός -και μάλιστα με καριέρα- αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω του και τελικά βρήκε το νόημα της ζωής του στο street food; «Απλώς κατάφερα να συνδυάσω δύο μεγάλες αγάπες μου: τα ταξίδια και τη μαγειρική. Ετσι, με την “Κατίνα” βρίσκομαι καθημερινά και σε άλλο σημείο και δημιουργώ γεύσεις. Τρελαίνομαι από μικρός να μαγειρεύω και ακόμη περισσότερο όταν βλέπω τον κόσμο να απολαμβάνει τις δημιουργίες μου» εξηγεί ο κ. Γληνός στην «Espresso» και προσθέτει: 

«Ξεκίνησα από αλλού, σπούδασα διάφορα και τελικά ασχολούμαι με άλλα. Σπούδασα Φυσικός στα Γιάννενα, μετά αστροφυσικός με Εrasmus στο Αμστερνταμ και πήγα στην Ιρλανδία, όπου βρήκα μια εξαιρετική δουλειά. Το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα παράτησα όλα και ήρθα στη χώρα μου. Είπα “τώρα η Ελλάδα θα ανέβει”! Επρεπε να πάω φαντάρος, αλλά έκοψα την αναβολή και θα παρουσιαζόμουν σε εννέα μήνες». Οπως περιγράφει ο 40χρονος, για να περάσει όλο αυτό το διάστημα μέχρι να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα, αποφάσισε να γυρίσει με τη μηχανή του όλη τη Μεσόγειο.
«Ξεκίνησα από τη βόρεια Ελλάδα και συνέχισα σε Τουρκία, Συρία, Λίβανο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Αίγυπτο και Κύπρο. Οπου έφτανα, κρατούσα σημειώσεις και δοκίμαζα γεύσεις του δρόμου: σε παζάρια, σε υπαίθριες αγορές! Στην Τουρκία ο κόσμος είναι διαφορετικός. Σου ανοίγει το σπίτι του και θεωρεί τον φιλοξενούμενο ως κάτι μοναδικό, ιερό» λέει ο Γιώργος Γληνός και θυμάται τη γιαγιά που του έφτιαξε γκεζλεμέ.

«Απίστευτη νοστιμιά»
«Η νοστιμιά του ήταν απίστευτη. Πρέπει να έφαγα καμιά εικοσαριά! Και ήταν όλοι από υλικά που είχε μαζέψει από τον κήπο. Κάθε γκεζλεμές είναι διαφορετικός. Αλλος έχει χόρτα εποχής, σπανάκι, τυρί, αρνίσιο κιμά, άλλος παστουρμά, άλλος αβγό… Ο καθένας είναι ξεχωριστός».
Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα και αφού τελείωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, θέλησε να δημιουργήσει δικό του εστιατόριο. Δεν τα κατάφερε. Είδε όμως μπροστά του την καντίνα και σκέφτηκε «γιατί όχι;». Ο ίδιος λέει: «Νοίκιασα λοιπόν την καντίνα και τη βάφτισα “Κατίνα”. Μια καλή φίλη μου από τη Σερβία, εικαστικός, τη ζωγράφισε κι έτσι μετονομάστηκε σε “Food Truck”. Φυσικά δεν προβληματίστηκα για το τι θα πουλάει! Μα, φυσικά ποντιακό γκεζλεμέ! 

»Παράλληλα ήθελα τα υλικά να είναι… ένα και ένα. Ετσι ήρθα σε επαφή με παραγωγούς στον Μαραθώνα, απ’ όπου προμηθεύομαι βιολογικά λαχανικά, με έναν γυναικείο συνεταιρισμό στο Κιλκίς, όπου γιαγιάδες φτιάχνουν στο ειδικό σκεύος, στο σάτσι, το φύλλο, προμηθεύομαι φέτα από βαρέλι ξύλινο. Ολα είναι ΠΟΠ» λέει ο 40χρονος Γιώργος με περηφάνια και προσθέτει:

«Ουσιαστικά κατάφερα να δημιουργήσω το δικό μου εστιατόριο, μόνο που είναι πάνω σε τέσσερις τροχούς! Κι έτσι έχω και το αίσθημα της ελευθερίας. Καθημερινά φτιάχνω χορτοφαγικούς γκεζλεμέδες με σπανάκι, μυρώνια, άγρια χόρτα, άνηθο, δυόσμο και γαλοτύρι, τυλιγμένους σε τραγανό φύλλο περέκ, με κιμά, αβγά. Και όταν κάποιος δοκιμάσει, φεύγει μαγεμένος!»
Στην «Κατίνα» ωστόσο, μαζί με τους γκεζλεμέδες ο Γιώργος Γληνός πουλά και το βιβλίο του «Ο γύρος της Μεσογείου σε δύο ρόδες». Το έγραψε όταν γύριζε με τη μηχανή του όλη τη Μεσόγειο. Καθημερινά η «Κατίνα» θα βρίσκεται και σε διαφορετικό σημείο της Αθήνας.


Γιούλη Σταρίδα
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς 

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...







Μποζουκια Αθηνα