Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η Χριστίνα Βραχάλη μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εγκυμοσύνης της

Στις δυσκολίες της εγκυμοσύνης της και στο πρόβλημα υγείας...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σασμός»: Ο Αντώνης λαμβάνει ένα στοιχείο για τον Αντρέα, ενώ ο...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Παύλος...

«Ενοικος» Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας!

Η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση έβγαλε με ποσοστό 36,5% νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ

«Καθαρή» νίκη έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ (36,5%) οι πολίτες κατά τη χθεσινή κρίσιμη εκλογική διαδικασία, με μεγαλύτερη μάλιστα διαφορά έναντι της Ν.Δ. (27,7%) από αυτή που αποτύπωναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου και ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση με πιθανούς εταίρους είτε το Ποτάμι είτε τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή (6,3%), που πλησίασε τα ποσοστά των προηγούμενων εθνικών εκλογών, και ακολούθησαν το Ποτάμι (5,9%), το ΚΚΕ (5,6%), το ΠΑΣΟΚ (4,8%) και οι ΑΝ.ΕΛ. (4,7%). Εκτός Βουλής έμεινε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου (2,5%), ο οποίος πάντως διεμήνυσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να δίνει το «παρών».

erq234r3q4rt 3
Ο Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του μετά την επισημοποίηση της νίκης, μίλησε για αλλαγή σελίδας και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση είναι «έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μία αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή λύση για όλους». Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, θα παρουσιάσει ένα δικό του «τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο, χωρίς ελλείμματα, αλλά και χωρίς τα παράλογα πλεονάσματα», προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα προχωρήσει «ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη ούτε συνέχιση της υποταγής».

Ο λαός «μίλησε»

erq234r3q4rt 4
Ο Αντώνης Σαμαράς, που φέρεται ότι δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ν.Δ., αφού τηλεφώνησε και συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα, με δηλώσεις του από το Ζάππειο ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός μίλησε» και «όλοι σεβόμαστε την απόφασή του». Η Ν.Δ., όπως είπε, «άντεξε και είναι όρθια» και «παραμένει παρούσα για να παίξει ρόλο καθοριστικό στις εξελίξεις ως εγγύηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Αναγνώρισε ότι έγιναν και σφάλματα και αδικίες, αλλά «αποτρέψαμε τα πολύ χειρότερα». Τόνισε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη, γιατί «είπα την αλήθεια. Εύχομαι ειλικρινά να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου γιατί για την Ελλάδα μιλάμε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επέρριψε τις ευθύνες για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, ανέφερε πως «αντέξαμε στη δημαγωγία, στην ισχυρή πόλωση, σε ένα καπρίτσιο», ενώ ακολούθως υπήρξε σφοδρή ανταλλαγή ανακοινώσεων με τον πρώην πρωθυπουργό.
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως «το Ποτάμι είναι η τρίτη δημοκρατική δύναμη της χώρας» και ότι «χρειάζονται μεγάλες πλειοψηφίες και ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης».

erq234r3q4rt 2 
* Να σημειωθεί ότι τα νούμερα των ποσοστών που αναφέρονται στο κείμενο είναι αυτά που υπήρχαν έως την ώρα εκτύπωσης της εφημερίδας.


Επικρατείας: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Με «θύματα» τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝ.ΕΛ., Γιώργο Φλωρίδη και Τέρενς Κουίκ αντίστοιχα, και με μεγάλο κερδισμένο τον Βασίλη Οικονόμου ολοκληρώνεται το παζλ των δώδεκα εδρών του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ειδικότερα, με την κατανομή περίπου στο 70% και με βάση τα ποσοστά των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πέντε βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία τέσσερις και από έναν το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Δίχως έδρα, πάντως, φαίνεται ότι μένουν τόσο το καταρρέον ΠΑΣΟΚ όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου.

Πιο συγκεκριμένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή θα βρίσκεται ο καθηγητής και γνωστός «εκσυγχρονιστής» Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η ειδική επιστήμονας του γνωστού αμερικανικού ινστιτούτου Levy Ράνια Αντωνοπούλου, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παναγιώτης Σκουρλέτης, η δημοσιογράφος και πρώην υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση και ο στρατηγός εν αποστρατεία Νικόλαος Τόσκας.

Η έκπληξη

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη έκπληξη είναι η εκλογή του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, που βρέθηκε ξαφνικά στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις κατέλαβαν ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και η δικηγόρος Νίκη Κεραμέως.

Η Χρυσή Αυγή εκλέγει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, τον προφυλακισμένο Χρήστο Παππά, ενώ από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη στο επόμενο Κοινοβούλιο θα βρεθεί ο δημόσιος υπάλληλος με ένα… βραβείο (τον οποίο το Ποτάμι κοινώνησε ως τον άμεμπτο κρατικό λειτουργό) Παναγιώτης Καρκατσούλης. Τέλος, και ο Περισσός θα έχει εκπρόσωπο από το Επικρατείας, την επικεφαλής και πρώην γενική γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα.

Μεγάλες εκπλήξεις θεωρούνται οι… απουσίες των Γιώργου Φλωρίδη και Τέρενς Κουίκ. Οι δυο τους βρέθηκαν εκτός λόγω κατανομής εδρών, άλλα και φυσικά εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών των κομμάτων τους.

«Γαλάζιος» Πρόεδρος Δημοκρατίας;

Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδιζε με συντριπτική διαφορά τη Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη. Στην Ηρώδου Αττικού ήδη βρισκόταν ένοικος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τότε ο Ανδρέας είχε «χρησιμοποιήσει» το χαρτί Καραμανλή, πρώτον, για να καθησυχάσει τους ανησυχούντες στο εσωτερικό της χώρας και, δεύτερον, τους συμμάχους μας στο εξωτερικό, που άκουγαν με… τρόμο τα όσα έλεγε για ΝΑΤΟ και ΕΟΚ ο τότε πρωθυπουργός.

Το ερώτημα λοιπόν που υπάρχει είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας τελικά επιλέξει τον ίδιο δρόμο για να δώσει την εικόνα της «σταθερότητας», μια και το όνομα του Κώστα Καραμανλή «ακούγεται» πάλι στον αέρα ως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο twitter ο Πολ Μέισον, οικονομικός συντάκτης του Channel 4, αλλά και ο «Guardian» ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να προτείνει για Πρόεδρο τον Καραμανλή (που δεν έχει μιλήσει καθόλου για το θέμα). Κάτι που αν γινόταν αποδεκτό από τον πρώην πρωθυπουργό, θα άλλαζε εντελώς το κλίμα και θα σηματοδοτούσε μια ιστορική αλλαγή.

Επισήμως πάντως η Κουμουνδούρου κρατά κλειστά τα χαρτιά της, μια και δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα επιλέξει να υποστηρίξει κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό υποψήφιο. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στο… τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του επιτρόπου μας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ήταν ο πρώτος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς που συνεχάρη για τη νίκη του χθες τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας λόγω κομματικών ισορροπιών επιλέξει κεντροαριστερό υποψήφιο, δύο ονόματα «παίζουν» έως τώρα: του Νίκου Κωνσταντόπουλου (πρώην προέδρου του Συνασπισμού) και του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Εκείνο πάντως που είναι βέβαιο, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πια την πολυτέλεια του χρόνου να καθυστερεί επί πολύ, μια και στις 7 Φεβρουαρίου είναι πιθανότατα η πρώτη ημερομηνία για εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τα σενάρια και οι συνεργασίες

Με δεδομένο ότι ως και τις πρώτες πρωινές ώρες (και μέχρι την εκτύπωση της εφημερίδας) δεν είχε «κλειδώσει» η αυτοδυναμία, τα σενάρια σχετικά με τις κρίσιμες ημερομηνίες για το «τι μέλλει γενέσθαι» είναι δύο:

Εφόσον τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει σήμερα εντολή στον Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση η νέα Βουλή, όπως έχει ήδη οριστεί, συνέρχεται στις 5 Φεβρουαρίου για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εάν όμως το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, τότε ο κ. Παπούλιας θα δώσει -πάλι σήμερα- την πρώτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον κ. Τσίπρα. Με δεδομένο ότι η διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες, ο κύκλος των επαφών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως τις 3 Φεβρουαρίου, ίσως και νωρίτερα, αν κάποιος αρχηγός από τα τρία πρώτα κόμματα δεν εξαντλήσει το τριήμερο. Ειδικότερα, η πρώτη διερευνητική εντολή μπορεί να δοθεί στις 26, 27, 28 Ιανουαρίου, η δεύτερη στις 29, 30, 31 Ιανουαρίου και η τρίτη 1, 2, 3 Φεβρουαρίου. Αρα και σε αυτήν την περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης προηγείται της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που -όπως προαναφέρθηκε- θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου, όταν θα συγκληθεί η νέα Βουλή.

Εάν ωστόσο οι εντολές δεν τελεσφορήσουν, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων μεμονωμένα ή από κοινού (πιθανότατα στις 4 ή 5 Φεβρουαρίου). Στην περίπτωση που βρεθεί «κοινός τόπος», τότε η διαδικασία προχωρά κανονικά, διαφορετικά θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί την παραίτηση της κυβέρνησης, θα διορίσει εκείνη που θα έχουν υποδείξει τα κόμματα και θα διαλύσει τη Βουλή. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και η περίπτωση της ψήφου ανοχής, όταν εις εκ των αρχηγών (κατόπιν δήλωσης άλλου επικεφαλής) διαβεβαιώσει τον κ. Παπούλια ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που θα κάνει αποδεκτό ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...