Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

«Να μ’αγαπάς»: Ρεκόρ σεζόν και πρωτιά σε σύνολο και δυναμικό κοινό

Οι εξελίξεις, το σενάριο και οι συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της καθημερινής σειράς του Alpha «Να μ’ αγαπάς», έκαναν

Δημήτρης Γιώτης: Γιορτάζει 20 χρόνια στη δισκογραφία με νέο τραγούδι του Κυριάκου...

Με μία μπαλάντα, που σε κερδίζει από το πρώτο της άκουσμα, κάνει δυναμικό come back στη δισκογραφία, o Δημήτρης Γιώτης.

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Ελένη Κοκκίδου: «Σκυλομαμά» σε safe mode

Μια άνω τελεία στα επαγγελματικά της έβαλε η Ελένη...

Πασχαλινό Τραπέζι και Διατροφή

Τι πρέπει να προσέξουμε.

Το Πάσχα είναι ακόμη μία ιδανική γιορτή για να δούμε φίλους και συγγενείς, να απολαύσουμε την οικογενειακή γαλήνη και φυσικά να τιμήσουμε τα εκλεκτά εδέσματα. Ωστόσο απαιτείται προσοχή, ώστε οι διακοπές μας να μη συνοδευτούν με αύξηση του βάρους, ειδικά αφού πλησιάζει το καλοκαίρι.

Η μαγειρίτσα που τρώμε μετά την Ανάσταση είναι το πρώτο πασχαλινό φαγητό. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα νόστιμη, μην την υποτιμήσετε όμως! Αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής «ασυδοσίας» που θα ακολουθήσει. Πράγματι, η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας προκειμένου να δεχτεί το κρέας που στερήθηκε στο διάστημα της νηστείας. Μια μερίδα μαγειρίτσα έχει περίπου 560 θερμίδες, αλλά και μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Οταν καθίσετε στο πασχαλινό τραπέζι, σκεφτείτε έξυπνα και φάτε με μέτρο. Υστερα από τόσες μέρες νηστεία δεν πρέπει να φάτε απότομα. Μη διστάσετε να φάτε ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί μαζί με το κρέας. Θα χορτάσετε περισσότερο καταναλώνοντας ένα ισορροπημένο πιάτο και θα μειωθούν οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσετε κρέας.

Το αρνί και το κατσίκι στη σούβλα ή στο φούρνο είναι το βασικό πασχαλινό φαγητό αλλά και έθιμο. Προτιμήστε το κατσικάκι από το αρνάκι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Στο αρνί το λίπος βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

Η ποικιλία από σαλάτες συνοδεύει το πασχαλινό τραπέζι. Ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα με σαλάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει να χορτάσετε πιο εύκολα. Παράλληλα οι σαλάτες είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που εξισορροπεί τη μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται στο κρέας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας. Μην ξεχνάτε ότι τα λαχανικά μειώνουν την απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης εξ αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε διαιτητικές ίνες και φυτοστερόλες.

Επειδή το Πάσχα τσουγκράμε αβγά, τις περισσότερες φορές τρώμε και αβγά στο πασχαλινό μας τραπέζι. Εσείς θα ήταν καλό να περιοριστείτε στο ένα αβγό. Το αβγό αποτελεί κατά τη θρησκευτική μας παράδοση την τροφή με την οποία σφραγίσαμε το στόμα μας πριν από σαράντα ημέρες και η τροφή που το ξανανοίγουμε προς τα ζωικής κατεύθυνσης τρόφιμα τώρα.

Το πασχαλινό γλυκό είναι τα τσουρέκια, τα οποία είναι νόστιμα και όταν είναι σπιτικά, κάνουν το σπίτι μας να γεμίσει μυρωδιές. Μια φέτα τσουρέκι περιέχει περίπου 80 θερμίδες και είναι καλύτερη επιλογή από άλλα, πιο παχυντικά γλυκά. Τέλος, ένα καλό, κόκκινο κρασί που περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και μια καλή παρέα μπορούν να κάνουν το Πάσχα μας ακόμη πιο όμορφο. Καλό Πάσχα!

Σοφία Τικταμπανίδη
Διατροφολόγος
BSc University of Nottingham
MSc UCL, MSc London Met

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...



Μποζουκια Αθηνα