Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια στη σχολική ψυχολογία

Με την υπογραφή της Bright Academy (https://www.brightacademy.gr/) και σε...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους...

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...

«Ο πρώτος από εμάς»: Οι κυκλοθυμίες του Άλκη, αρχίζουν να ανησυχούν την...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο πρώτος...

Οικογενειακή ναυμαχία: Μετά την κόρη και η πρώην σύζυγος του εφοπλιστή Λουκά...

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες έχει μπει ο Σαντορινιός πρώην...

Χρυσός στα θεμέλια της Αγίας Σοφίας

Τι αποκαλύπτει καθηγητής της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης

Δεν είναι είδηση ότι οι Τούρκοι «ψάχνονται» εδώ και δεκαετίες για τα μυστικά και τους θρύλους που κρύβει μέσα της η Αγία Σοφία. Ιστορικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, σπηλαιολόγοι, ακόμη και ο σκηνοθέτης Γκιοκσέλ Γκιουλένσοϊ επιχείρησαν κατά καιρούς να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν τι πήραν μαζί τους οι Ελληνες της Πόλης, όταν εκείνη έπεσε και μαζί της ο μοναδικός ναός της Αγίας Σοφίας, το 1453.

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα «Σαμπάχ» επιχείρησε να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα, με αφορμή το βιβλίο του καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ferhat Aslan. Ο Τούρκος καθηγητής, στο βιβλίο του με τίτλο «Agya Sofya Efsanelery», που σημαίνει «Τα μυστικά της Αγίας Σοφίας», υποστηρίζει ότι οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ναού έχουν γίνει από σπάνιο υλικό. 34e3qwf5tg 3Αυτό (το υλικό) μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία Kafdağı, ένα μυθικό όρος για τους Τούρκους, που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και που σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις, περιβάλλει όλη την οικουμένη, ένας πολύ χαρακτηριστικός συμβολισμός για την Αγία Σοφία.

Στο ίδιο αποκαλυπτικό βιβλίο, που είναι -όπως υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής- προϊόν έρευνας πολλών ετών, αναφέρει ότι τα θεμέλια του μεγαλοπρεπούς ναού της Αγίας Σοφίας σκάφτηκαν σε βάθος 70 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Στο βάθος των θεμελίων έχουν τοποθετηθεί μεγάλες ποσότητες χρυσού και ασημένια υλικά, τα οποία θεωρήθηκε από τους κατασκευαστές ότι θα προστατεύουν το κτίσμα από κάθε καταστροφή. Κάπου εδώ αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα πιστευτό αυτό που υποστήριζαν οι κατασκευαστές του ναού, καθώς η Αγία Σοφία έχει επιβιώσει από 64 δυνατούς σεισμούς έως και 7,4 Ρίχτερ έως σήμερα…

Υπόγεια εκκλησία

Εκτός από αυτή την αποκάλυψη, στο ίδιο βιβλίο του Ferhat Aslan αναφέρεται επίσης ότι κάτω από τον ιστορικό ναό υπάρχει άλλος ένας μυστικός υπόγειος ναός, που είχε επίσης χτιστεί την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και που έως σήμερα δεν έχει έρθει στο φως της επιφάνειας, κάνοντας εδώ έναν εσχατολογικό συμβολισμό. Και βεβαίως ο συγκεκριμένος ναός στον οποίο αναφέρεται ο Ferhat Aslan δεν είναι η ανακάλυψη της κρύπτης από την οποία φυγαδεύτηκαν ο ιερέας και μέρος του εκκλησιάσματος στην τελευταία βυζαντινή λειτουργία, την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όπως και η ανακάλυψη των προσωπικών εγγράφων του Ελβετού αρχιτέκτονα Γκάσπαρο Φοσάτι. Ο Ελβετός, το 1847 με εντολή του σουλτάνου Αμπντουλμεσίτ Β’ ανακαίνισε την Αγία Σοφία και ήταν αυτός που ανακάλυψε την κρύπτη, αλλά προτίμησε να κρατήσει το μυστικό για τον ίδιο. Ενώ οι σημειώσεις του για τις εργασίες που πραγματοποίησε στα δύο χρόνια που κράτησε η ανακαίνιση ήταν ιδιαίτερα σχολαστικές, μόνο σε ένα γράμμα του μιλάει γενικά και αόριστα για ένα μυστικό δωμάτιο, το οποίο χρησιμοποίησε και ως γραφείο του. Το δωμάτιο αυτό ο Φοσάτι το ξανασφράγισε όταν έφυγε από τον ναό, το 1849.

Τα μυστικά περάσματα και οι μεγάλες σήραγγες κάτω από τον κυρίως ναό!

Το 1998 το μαράζι των Τούρκων για τα μυστικά της Αγίας Σοφίας έγινε ακόμη μεγαλύτερο, όταν επιχείρησαν να βρουν πού οδηγούν οι δύο πέτρινες σήραγγες κάτω από την κύρια αίθουσα του ναού. 34e3qwf5tg 1Η Διεθνής Σπηλαιολογική Εταιρία Bogazici ανέλαβε την αναζήτηση και τότε ανακάλυψαν πως οδηγούν προς στην πλατεία Sultanahmet και το παλάτι Τοπ Καπί (Topkapı). Και τα δύο άκρα των σηράγγων χωρίζονται σε δύο διαφορετικές σήραγγες, των οποίων τα περάσματα έπειτα από 50 μέτρα έχουν κλείσει. Λίγα χρόνια αργότερα μια ομάδα Τούρκων κινηματογραφιστών με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Γκιοκσέλ Γκιουλένσοϊ (Goksel Gulensoy), που εξασφάλισε τη μοναδική άδεια από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού για να επισκεφθεί τα «άδυτα» της Αγίας Σοφίας με την κάμερά του, με δύο δύτες και τέσσερις σπηλαιολόγους βούτηξε προκειμένου να μάθει περισσότερα σχετικά με τις δεξαμενές που είναι συνδεδεμένες με το παλάτι Topkapı Sarayı και το Υπόγειο Υδραγωγείο, ώστε να καταγράψει τα καλά κρυμμένα μυστικά. Τα γυρίσματα κράτησαν τρεις ημέρες, η ομάδα του Γκιουλένσοι διέσχισε 238 μέτρα σε υπόγειες στοές, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν πλημμυρισμένες και ανακάλυψε τουλάχιστον είκοσι διακλαδώσεις, τις οποίες δεν κατάφερε να εξερευνήσει. Τα μέλη της ομάδας περιέγραψαν ότι πολλές φορές σέρνονταν σε στενές σήραγγες ή καταδύονταν σε πηγάδια που ήταν γεμάτα νερό και συνέχεια ανακάλυπταν καινούργια ευρήματα στο μυστηριώδες ταξίδι τους.

Η μαρμάρινη κρήνη

Η μαρμάρινη κρήνη στην Αγία Σοφία, απ’ όπου οι πιστοί έπαιρναν το αγίασμα, είχε βάλει σε υποψίες τους αρχαιολόγους πως συνδέεται με κάποια στέρνα. Γι’ αυτό έψαχναν να βρουν κοντά σε αυτή την είσοδο. «Πρώτος κατέβηκε ο Ενγκίν και έπειτα από 15-20 λεπτά κατέβηκα κι εγώ. Υστερα από μερικά μέτρα βρήκαμε ένα πέρασμα που ήταν κλεισμένο με μια μαρμάρινη πλάκα. Τη μετακινήσαμε και μπήκαμε μέσα. Εκεί δεν υπήρχε νερό, αλλά μια στοά που χανόταν στο πουθενά» είχε πει ο φωτογράφος της ομάδας Οζάν. Το πρώτο που είδε ήταν ένας σκελετός γάτας. Υστερα είδε δύο ξύλα και μόλις τα ακούμπησε αμέσως έγιναν σκόνη. Το ίδιο έγινε και με έναν ξύλινο κουβά… Ο χώρος της δεύτερης σήραγγας δεν είχε νερό και η ομάδα κινήθηκε σχετικά εύκολα, αν και έπρεπε να περπατούν σχεδόν διπλωμένοι στα δύο και σε ορισμένα σημεία μπουσουλώντας. Σε απόσταση περίπου 40 μέτρων οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, με ανοίγματα στοών να βρίσκονται δεξιά και αριστερά τους.

Το καταραμένο φέρετρο της Βασίλισσας και τα «σημάδια»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα «Σαμπάχ» προσπαθεί να λύσει τα μυστήρια και τους θρύλους της Αγίας Σοφίας. Σε άλλο δημοσίευμά της, κατά το πρόσφατο παρελθόν, γίνεται αναφορά στην κατασκευή της εκκλησίας και πώς βασίστηκε στο χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού. 34e3qwf5tg 2Και ότι το Μιχράμπ, η κόγχη με κατεύθυνση προς τη Μέκκα, όπου τελείται η μουσουλμανική προσευχή, το οποίο ανεγέρθηκε μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, βρίσκεται απέναντι από ένα… καταραμένο φέρετρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για το φέρετρο της «Βασίλισσας Σοφίας», το οποίο κουβαλά ένα είδος κατάρας. Δεν πρέπει να ανοιχτεί ούτε κανείς να αγγίξει ακόμη τον τάφο, διαφορετικά ένας τρομακτικός σεισμός θα τραντάξει το οικοδόμημα του ναού. Τον τάφο φέρεται άλλωστε ότι προστατεύουν τέσσερις αρχάγγελοι από τον τρούλο του ναού. Ο Τζεμπραήλ (Γαβριήλ), που προστατεύει τους αυτοκράτορες, ο Μιχαήλ, που φυλάει την εκκλησία από τις επιθέσεις των εχθρών, ο Αζραήλ και ο Ισραφήλ, αγγελιοφόρος των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι αρχάγγελοι αυτοί θεωρείται ότι έχουν αναλάβει την προστασία του ναού από τη σύληση.

Η «Σαμπάχ» γράφει ότι στην οροφή του ναού βρίσκεται ο Σταυρός του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, ένα σύμβολο που δεν χάθηκε στη διάρκεια των αιώνων, καθώς και ο Σταυρός του Ιουστινιανού, ενώ γίνεται αναφορά και σε ένα κειμήλιο με μεγάλη δύναμη, που προέρχεται από την Αίγυπτο και βρίσκεται σε κάποιο σημείο του ναού. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για την τουρκική εφημερίδα το μωσαϊκό που απεικονίζει τον Ιησού με την Παναγία και τον Ιωάννη Βαπτιστή, το οποίο αποκαλούν «Μωσαϊκό της Αποκάλυψης», αλλά και τα μωσαϊκά που απεικονίζουν Βυζαντινούς αυτοκράτορες, όπως ο Ιωάννης Κομνηνός με τον Ιησού Χριστό και ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος με την αυτοκράτειρα Ζωή. Η συζήτηση για τα μυστήρια του ναού έχει ανοίξει από το 2009, όταν εργασίες αναστήλωσης αποκάλυψαν ένα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτό που αναπαριστά ένα Σεραφείμ. Ο «εξαπτέρυγος άγγελος» έκανε πολλούς να θυμηθούν την προφητεία ότι «όταν ξαναφανούν οι άγιοι στην Αγία Σοφία, τότε θα έχει έρθει ο καιρός να ξαναγίνει χριστιανική εκκλησία».

Ελενα Σολωμού 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...