Ελπίδες πλήρους θεραπείας των ασθενών έπειτα από έμφραγμα
Μέθοδος που αναγεννά τα κύτταρα του καρδιακού μυ γεννά ελπίδες για την πλήρη ίαση στο μέλλον των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα. Αυτό προκύπτει από μια νέα μέθοδο που προσπαθεί να αναπαράγει τους μηχανισμούς αναγέννησης των κυττάρων ζώων όπως η σαλαμάνδρα.
Αντίθετα με τη σαλαμάνδρα, οι άνθρωποι δεν αναγεννούν εύκολα τα καρδιακά κύτταρά τους, οπότε είναι πολύ δύσκολο να συνέλθουν από τη μόνιμη βλάβη που προκαλούν τα εμφράγματα.
Σε μηδενικά επίπεδα
Ωστόσο επιστήμονες στο Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ και στο Ινστιτούτο Victor Chang του Σίδνεϊ ανακάλυψαν έναν τρόπο να αναβαθμίσουν την αναγεννητική δυνατότητα των κυττάρων του ανθρώπινου καρδιακού μυ, η οποία είναι σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα μετά τη γέννηση του ανθρώπου.
Μελετώντας ποντίκια οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, τουλάχιστον στα τρωκτικά. Διαπίστωσαν ότι διεγείροντας ένα σύστημα αγωγής της καρδιάς με την ορμόνη νευρεγουλίνη τα κύτταρα του καρδιακού μυ άρχισαν να πολλαπλασιάζονται με εντυπωσιακό τρόπο, τόσο στα νεαρά όσο και στα ενήλικα ποντίκια.
Στους ανθρώπους η ορμόνη αυτή μπαίνει σε… χειμερία νάρκη σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη γέννηση, ενώ στα ποντίκια περίπου 20 εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Με την ενεργοποίηση της νευρεγουλίνης ύστερα από καρδιακή προσβολή σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι αναπληρώθηκε ο χαμένος μυς, σε βαθμό που η καρδιά παρουσίαζε εικόνα προ εμφράγματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Χάρβεϊ που συμμετείχε στην έρευνα, σε πέντε χρόνια θα γνωρίζουμε αν είναι δυνατόν αυτή η διαδικασία να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους.
«Υπήρχε πάντα έντονο ενδιαφέρον στον μηχανισμό με τον οποίο οι σαλαμάνδρες και τα ψάρια αναγεννούν την καρδιά τους. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί η ανθρώπινη καρδιά δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Μία από αυτές είναι ότι αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε για το πολύπλοκο ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και το γεγονός ότι τα μυϊκά κύτταρα της ανθρώπινης καρδιάς είναι σε πιο βαθιά κατάσταση αδράνειας, από την οποία είναι πολύ δύσκολο να διεγερθούν για να αναπαραχθούν» εξηγεί ο καθηγητής.