Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Οι «Greeks» που θέλουν, μπορούν και διαπρέπουν!

Η «Espresso» στην προπόνηση της εθνικής ομάδας ράγκμπι με αμαξίδιο.

Δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει «δεν θέλω» και η εθνική ομάδα ράγκμπι με αμαξίδιο αποδεικνύει περίτρανα πως όλα είναι θέμα ισχυρής θέλησης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα άτομα με τετραπληγία βρέθηκαν και ενώθηκαν σε μια ομάδα μέσω της οποίας αθλούνται, εκτονώνονται και προσφέρουν στη χώρα μας μετάλλια και διακρίσεις. Η «Espresso» βρέθηκε στις προπονήσεις των αθλητών και κατέγραψε καρέ-καρέ το πάθος τους, αλλά και τον βαθμό δυσκολίας του αθλήματος.8d698g745f2

Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα -ανάλογα τις υποχρεώσεις τους- η ομάδα ράγκμπι με αμαξίδια συγκεντρώνεται στο γυμναστήριο του 3ου Λυκείου Αργυρούπολης και πραγματοποιεί τις προπονήσεις της. «Η ομάδα ονομάζεται “The Greeks”, έτσι εμφανιζόμαστε στους διεθνείς αγώνες. Απαρτίζεται από δεκαπέντε αθλητές και άλλους τόσους βοηθούς που είναι και αυτοί αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας, αφού χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε» εξηγεί ένας από τους αθλητές, ο Γιώργος Βουργάνας, και ετοιμάζεται να καθίσει στο ειδικό αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές για τον αθλητή.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα νέο άθλημα για άτομα με αναπηρία (ξεκίνησε το 1977), χαίρει ιδιαίτερης αποδοχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ωστόσο ήρθε μόλις πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Αλλη Οψη», το οποίο ασχολείται με την οργάνωση και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Η αρχή και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στηρίχθηκε πάνω στην ιδέα της δημιουργίας ενός «ελίτ-athletes» camp για άτομα με τετραπληγία, δηλαδή με περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους.

Ηδη οι «Τhe Greeks» έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως το 13ο Διεθνές Τουρνουά με Αμαξίδιο Bernd Best, το μεγαλύτερο τουρνουά ράγκμπι με αμαξίδιο στον κόσμο, που διεξήχθη στην Κολωνία της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2011. Στην παρθενική τους αυτή εμφάνιση σε διεθνή διοργάνωση οι «Τhe Greeks» κατέκτησαν την 3η θέση στη βασική κατηγορία σε σύνολο δεκαέξι ομάδων, ενώ στο διεθνές τουρνουά Stockholm International Paragames, που ακολούθησε επτά μήνες μετά, αγωνίστηκαν δίπλα στους καλύτερους αθλητές του κόσμου. «Η αλήθεια είναι πως η ομάδα μας πάει καλά. Σίγουρα είμαστε σε παρθενική φάση, ωστόσο έχουμε θέληση και θα τα καταφέρουμε. Είναι αξιοσημείωτο πως το ράγκμπι με αμαξίδια είναι το μοναδικό άθλημα για άτομα με τετραπληγία και μάλιστα θεωρείται παραολυμπιακό. Μπορούν να παίξουν και άντρες και γυναίκες μαζί. Είναι ευπρόσδεκτοι στην ομάδα μας όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με αυτό» τονίζει ο Γιώργος Βουργάνας.

8d698g745f1Πώς παίζεται

Το ράγκπι με αμαξίδιο διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο με παρκέ. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ένας από τους παίκτες της ομάδας να διασχίσει τη γραμμή του αντίπαλου τέρματος έχοντας την μπάλα στην κατοχή του. Η κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις βασικούς παίκτες (κάθε παίκτης με διαφορετική κατηγορία τετραπληγίας) και οκτώ αναπληρωματικούς. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι τέσσερις περίοδοι των οκτώ λεπτών. Υπάρχουν δύο λεπτά διάλειμμα μετά την 1η και την 3η περίοδο και πέντε λεπτά διάλειμμα στο ημίχρονο. Ο αγώνας διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Η ομάδα που επιτίθεται πρέπει να πετύχει τέρμα σε λιγότερο από σαράντα δευτερόλεπτα, ενώ ένας παίκτης επιτρέπεται να έχει στην κατοχή την μπάλα μόνο για δέκα δευτερόλεπτα. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει είτε να σκοράρει είτε να δώσει πάσα είτε να χτυπήσει την μπάλα στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα η επαφή αμαξιδίων επιτρέπεται, ενώ αντιθέτως απαγορεύεται ρητά κάθε σωματική επαφή. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ειδικά αθλητικά αναπηρικά καθίσματα, τα οποία μοιάζουν με άρματα μάχης, ενώ φοράνε ειδικά γάντια στα οποία τοποθετούν κόλλα για να έχουν καλύτερη επαφή με την μπάλα.

ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΦΩΤ.: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...