Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μιλάει στην «Espresso» για το νέο παιχνίδι που παρουσιάζει...

Πρεμιέρα και, μάλιστα, θεαματική από άποψη παραγωγής έγινε την...

Η Δέσποινα Μοίρου τιμήθηκε στις Κάννες και πλέον έχει στη… συλλογή της...

Η Δέσποινα Μοίρου κέρδισε τιμητικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ...

«Ράμπο» με… VIPs γνωριμίες – Ποια η σύνδεση του Ρουμπέτη με...

Αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα του zougla.gr, σύμφωνα με...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το «αντράκι» της πολιτικής που θέλει και μπορεί να αλλάξει...

Ενα «αντράκι» και η «μόνη που φοράει παντελόνια»! Αυτό...

Εμβόλιο «τρώει» την κοκαΐνη και βάζει τέλος στον εθισμό

Ελπίδες για απεξάρτηση με σκεύασμα που θα δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Τέλος στον εθισμό του ανθρώπινου οργανισμού στην κοκαΐνη έρχεται να δώσει νέο εμβόλιο, το οποίο θα είναι έτοιμο να δοκιμαστεί σε ανθρώπους εντός των επόμενων δώδεκα μηνών. Επιστήμονες του τμήματος Γενετικής Ιατρικής του Weill Cornell Medical College δημιούργησαν εμβόλιο που εμποδίζει το ενεργό συστατικό του ναρκωτικού να φτάσει τον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται και η παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, η οποία ευθύνεται για το αίσθημα ευφορίας που συνδέεται με τη χρήση του ναρκωτικού. «Το εμβόλιο τρώει την κοκαΐνη στο αίμα σαν ένα μικρό Pac-man, προτού φτάσει στον εγκέφαλο» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Ρόναλντ Κρίσταλ, επισημαίνοντας ότι αυτή η στρατηγική αποτελεί σίγουρη νίκη για όσους είναι αποφασισμένοι να νικήσουν τον εθισμό τους. «Ακόμη και αν ένας χρήστης κοκαΐνης, που έχει κάνει το εμβόλιο, παραστρατήσει, η κοκαΐνη δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα» προσθέτει ο Κρίσταλ που αναμένει ότι μετά την επιτυχία των πειραμάτων στα ζώα, οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η κοκαΐνη δρα παράγοντας αίσθημα ευφορίας, επειδή μπλοκάρει την ανακύκλωση της ντοπαμίνης -νευροδιαβιβαστής ευχαρίστησης- σε δύο περιοχές του εγκεφάλου: στο κέλυφος στο πρόσθιο τμήμα και τον κερκοφόρο πυρήνα, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου. Η συσσώρευση της κοκαΐνης στις απολήξεις των νεύρων έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να πλημμυρίζει ευφορία. Το νέο εμβόλιο συνδυάζει τον κοινό ιό του κρυολογήματος με ένα μόριο, το οποίο μιμείται τη δομή της κοκαΐνης. Οταν το εμβόλιο χορηγείται στο πειραματόζωο, το ανοσοποιητικό του σύστημα «βλέπει» τον ιό του κρυολογήματος και ξεκινά επίθεση τόσο εναντίον αυτού όσο και εναντίον του «μίμου» της κοκαΐνης που είναι κολλημένος πάνω του. «Το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει έτσι να θεωρεί την κοκαΐνη εισβολέα. Οταν τα ανοσοκύτταρα μάθουν να θεωρούν την κοκαΐνη εχθρό τους, αρχίζουν να παράγουν αντισώματα εναντίον της, από τη στιγμή που εκείνη θα διεισδύσει στον οργανισμό».

Η αρχική έρευνα έγινε σε ποντίκια και η πιο πρόσφατη σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Η διάρκεια του εμβολίου ήταν δεκατρείς εβδομάδες στην πρώτη περίπτωση και επτά στη δεύτερη.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αποκάλυψη για τη διαθήκη του Γιάννη Φλωρινιώτη που θα συζητηθεί

Η σύζυγος του Γιάννη Φλωρινιώτη, Μάχη μίλησε στην εκπομπή...

Ο Δημήτρης Κοντολάζος ήταν απών από τον γάμο της κόρης του Αγγελικής

Έλαμψε διά της απουσίας του ο Δημήτρης Κοντολάζος από...

Γιάννης Φλωρινιώτης πριν από 10 ημέρες: «Ο γιατρός είπε στην κόρη μου να με πάρουν να πεθάνω σπίτι»

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης δέκα περίπου ημέρες πριν φύγει από...

Ο γιος του Γιάννη Φλωρινιώτη λύγισε: «Είμαστε σε άθλια κατάσταση»

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης πέρα από σπουδαίος καλλιτέχνης ήταν και...

Έγινε 15 η κόρη πρωταγωνίστριας – «Αυτό το κοριτσάκι με έκανε μαμά πριν από 15 χρόνια»

Η κόρη γνωστής πρωταγωνίστριας έγινε 15 χρονών και η...

Ο νεαρός συνόδευσε τη γιαγιά του και γνωστή δημοσιογράφο στο Ηρώδειο

Ο νεαρός πήγε στο Ηρώδειο συνοδευόμενος από τη γιαγιά...

Μαρκέλλα Γιαννάτου: Τα βίντεο που πόσταρε μέσα από το δωμάτιό της στο μαιευτήριο

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου έγινε μανούλα και η χαρά της...