Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Προς πολύ δύσκολο πρόγραμμα 36 μηνών

■ Ο Τσίπρας και η «Αντιγόνη»
■ Σε οριακό σημείο οι τράπεζες – Χρηματοδοτικό πακέτο 60 δισ. ευρώ;
■ «Καταιγίδα» (από τη Δευτέρα) για να αποφευχθεί το Grexit
■ Στο «φουλ» οι μηχανές για την Ελλάδα

Ο Τσίπρας και η «Αντιγόνη»
Δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο για άμεσα μέτρα και μεταρρυθμίσεις

Με στίχους από την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» και με τη δέσμευση ότι δεν έχει κρυφό ή φανερό σχέδιο για ρήξη, αλλά ότι στόχος του είναι είναι μια συμφωνία οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια έντονη συνεδρίαση που έγινε με θέμα την Ελλάδα, η οποία ανέδειξε τις δύο τάσεις όσον αφορά τη χώρα μας αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπάρχουν στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε όλα όσα ακούστηκαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την τοποθέτησή του ανάφερε: «Σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν, ακόμα και αυτές με πολεμική ρητορική. Πώς εξουσιοδοτήσαμε την τρόικα να λαμβάνουν αποφάσεις το ΔΝΤ, r4rtq3t43ty 3και όχι το Ευρωκοινοβούλιο; Αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα – Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει, τονίζοντας: «Εχουμε αναλάβει τη δέσμευση να πιάσουμε τους στόχους βάσει των κανόνων της ευρωζώνης, τους οποίους σεβόμαστε.

«Δημοσιονομικοίο στόχοι»

Εχουμε καταθέσει προτάσεις. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Επανήλθαμε και την προηγούμενη Δευτέρα, με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της ευρωζώνης, αλλά επιλέγουμε εμείς πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, χαρακτήρισε ακραία και αντιδημοκρατική την αντίληψη ότι σε χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές και πρόσθεσε: «Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις. Οι δεσμεύσεις μας δεδομένες. Εχουμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών.

»Ολη την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το “όχι” σημαίνει Grexit. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη, αλλά το αποτέλεσμα εξέπληξε.

»Αν είχα στόχο το Grexit, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά και δεν θα ερμήνευα έτσι το αποτέλεσμα. Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο.

»Ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Αλλά θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά. Κάναμε πράγματα. Ημασταν εμείς που ανοίξαμε έπειτα από τρία χρόνια τη “λίστα Λαγκάρντ”. Εμείς φέραμε στη Δικαιοσύνη φοροφυγάδες. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα καταθέσουμε πάλι συγκεκριμένες προτάσεις». Και ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε: «Σέβομαι τους νόμους της Ε.Ε. Ο Σοφοκλής με την “Αντιγόνη” μάς έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων».

r4rtq3t43ty 1Γεύμα με τον Σουλτς

Ο πολιτικός πολιτισμός της Ευρώπης «επιτρέπει» σε δύο πολιτικούς αντιπάλους, αφού συγκρουστούν, να βρεθούν μαζί σε ένα χαλαρό τετ α τετ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που είχαν χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας, κάθισαν μαζί για λίγο να τα πουν σε ένα από τα εστιατόρια του κτιρίου στο Στρασβούργο.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν αμέσως μετά την πολύωρη συνεδρίαση, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε δύο φορές από το πρωί, δεχόμενος άγριο σφυροκόπημα από ευρωβουλευτές. Ο Μάρτιν Σουλτς τον υποδέχθηκε κατά την άφιξή του έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ φθάνοντας στο γνωστό αμφιθεατρικό ημικύκλιο πολλοί ευρωβουλευτές τον υποδέχθηκαν όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, φέρνοντας σε αμηχανία τον Σουλτς.

Μετά τη συνεδρίαση βρέθηκαν στο εστιατόριο, χαλαροί, για ένα πολιτικό «follow up» των συζητήσεων. Εκεί τους εντόπισε ο Daniel Kulcsar και ανέβασε τη φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Εξάλλου ο Μ. Σουλτς είχε χθες τελευταία συνάντηση σε φιλικό κλίμα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν την αμοιβαία τους συμπάθεια και εκτίμηση, παρά τις γνωστές πολιτικές διαφορές τους. Παραιτούμενος -όπως είχε δηλώσει- από το αξίωμα του ευρωβουλευτή έπειτα από ένα έτος θητείας, ο Μανώλης Γλέζος αποχαιρέτησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Καταιγίδα» (από τη Δευτέρα) για να αποφευχθεί το Grexit

Στο στόχαστρο οι συντάξεις! Οι πρόωρες (με αυξημένα πέναλτι), οι κύριες και οι επικουρικές

Το αίτημα για υπαγωγή στο ESM, τον μηχανισμό-ομπρέλα της Ε.Ε. που καλείται να διαχειριστεί -μεταξύ άλλων- την κρίση χρέους μιας χώρας, σημαίνει χρηματοδοτική κάλυψη, από την άλλη όμως μεταφράζεται σε… ασφυκτικούς ελέγχους και λήψη μνημονιακών μέτρων. Οπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, με την αρχή να γίνεται από Δευτέρα κιόλας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ!

Μαχαίρι στο ασφαλιστικό

Χθες κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια για το περιεχόμενο της πρότασης, που πάντως δεν διαφέρουν από τα πρόσφατα πακέτα που είδαν το φως της δημοσιότητας (Γιούνκερ, ελληνική αντιπρόταση), πλην όμως… βαρύτερα, σε επίπεδα άνω των 10-12 δισ. ευρώ. Πέρα από τις αλλαγές σε ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, την αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την παραμονή του ΕΝΦΙΑ, τις αλλαγές στα εργασιακά κ.λπ., φαίνεται ότι το πιο χοντρό παζάρι γίνεται για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται αύξηση του πέναλτι για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 6% σε 16% τον χρόνο, αύξηση των ορίων ηλικίας για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από την 1η Ιουλίου, αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 στην αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για την κύρια σύνταξη και από 0% σε 6% για την επικουρική, άμεση εφαρμογή της αύξησης στις επικουρικές συντάξεις της εισφοράς των εργαζομένων από 3% σε 3,5%, κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων.

Επίσης στο τραπέζι πέφτουν η άμεση εξισορρόπηση εισφορών στη βάση του ΙΚΑ, άρα τριπλασιασμός των εισφορών των αγροτών, και η εφαρμογή της βασικής σύνταξης των 280 ευρώ για όσους είναι κάτω των 67 ετών από την 1η Ιουλίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

Χρηματοδοτικό πακέτο 60 δισ. ευρώ;

Οσον αφορά το πιθανό χρηματοδοτικό πακέτο, αν λάβουμε υπόψη ότι το ΔΝΤ υπολόγιζε τις ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια στα 51-52 δισ. ευρώ και η κυβερνητική πρόταση αφορούσε σε 29 δισ. ευρώ (για ενάμισι έτος), τότε το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα ίσως φτάσει τα 60-70 δισ. ευρώ προκειμένου να περιλαμβάνει όσα έγιναν τελευταία (κλειστές τράπεζες, πάγωμα οικονομίας), τις δόσεις σε ΕΚΤ – ΔΝΤ αλλά και μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γέφυρα αποπληρωμής

Ενα από τα βασικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει είναι το πώς είναι δυνατόν βραχυπρόθεσμα να υπάρξει κάποιου είδους «γέφυρα» που θα επιτρέψει την αποπληρωμή συνολικά 6,7 δισ. στην ΕΚΤ (Ιούλιος και Αύγουστος), όσο και της δόσης προς το ΔΝΤ που δεν καταβλήθηκε (περίπου 1,6 δισ. ευρώ). Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει καταρχάς τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ (περίοδος 2014 -2015), ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, ή μια προκαταβολή 7 δισ. από τον ESM.

Στο «φουλ» οι μηχανές για την Ελλάδα

Αθήνα και Βρυξέλλες κάνουν την τελευταία προσπάθειά τους προκειμένου να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.

Οι εξελίξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία είναι ραγδαίες και προχωρούν με ταχύτατο ρυθμό. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το αίτημα για χρηματοδότηση με σκοπό να καλυφθούν οι υποχρεώσεις και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με αντάλλαγμα την υπογραφή μνημονίου.

Το αίτημα κάνει λόγο για τριετές δάνειο-πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την εφαρμογή φορολογικών και συνταξιοδοτικών μέτρων από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι θα τιμήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές (η αρχή πρέπει να γίνει με τη διπλή δόση στην ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο), επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, σεβόμενη τους κανόνες και τις ρυθμίσεις, τονίζει ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της τριετούς διάρκειας του δανείου ή και νωρίτερα η έξοδος στις αγορές, ενώ βάζει επισήμως στο τραπέζι το θέμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, κόντρα στις αντιρρήσεις Σόιμπλε. Η επιστολή αναφέρει ότι θα ακολουθήσει ένα περιεκτικό πλέγμα μεταρρυθμίσεων και μέτρων στο πεδίο της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Οπως αναφέραμε και στην αρχή, οι μηχανές φαίνεται ότι έχουν πάρει μπρος, με τις διαδικασίες να «τρέχουν» εν όψει του τελεσιγράφου που εκπνέει την Κυριακή 12 Ιουλίου. Χθες ο ESM εξουσιοδότησε τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ) να κρίνουν το αίτημα, να εξετάσουν σε συνεργασία με το ΔΝΤ εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και να αποτιμήσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ενδεικτική του… οργασμού κινητικότητας που επικρατούσε χτες στις Βρυξέλλες ήταν και η πληροφορία περί επίσπευσης χθες βράδυ των διαδικασιών από πλευράς του Eurogroup (τηλεδιάσκεψη), που έτσι κι αλλιώς πάντως επιτάχυνε τα πράγματα (είχε οριστεί συνάντηση την Παρασκευή αντί του Σαββάτου), με σκοπό την εξέταση του ελληνικού αιτήματος.

Σε οριακό σημείο οι τράπεζες

Σχεδόν με κοινό ταμείο -ουσιαστικά- λειτουργούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες! Η ρευστότητά τους είναι σε οριακό σημείο και ανταπεξέρχονται στη συγκυρία ανταλλάσσοντας μεταξύ τους κεφάλαια μέσω μιας άτυπης εσωτερικής διατραπεζικής αγοράς, ενώ και τα ενέχυρα που μπορούν να δοθούν προς την ΕΚΤ είναι σε χαμηλά επίπεδα για όλες. Πλέον, δεν υπάρχουν τράπεζες που είναι σε πολύ καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση η μία σε σχέση με την άλλη, με τη συνολική ρευστότητα να υπολείπεται των 400.000.000 – 500.000.000 ευρώ, ιδίως μετά το πρόσφατο «κούρεμα» των εγγυήσεων από την ΕΚΤ. Το σύστημα κινδυνεύει, αλλά κινδυνεύει συνολικά και όχι ειδικά. Αν πέσει ένα γρανάζι του μηχανισμού… παρασύρει όλο το οικοδόμημα.

Τυπικά… ασφαλές

Πάντως, όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι θα παράσχει τη στήριξή της, ακόμα το σύστημα είναι τυπικά… ασφαλές, αλλά αναπνέει με αναθυμιάσεις και αντέχει λίγα 24ωρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί έχουν πλήξει καίρια τη ρευστότητα των τραπεζών. Ωστόσο και στην Ε.Ε. αναγνωρίζεται ότι ο τραπεζικός τομέας ουσιαστικά δέχεται τις αντανακλάσεις της ελληνικής κρίσης. Αν αποσυρθεί το ELA, η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών θα είναι αναπόφευκτη και συλλογική. Στο σενάριο της συμφωνίας, πρωτίστως η ΕΚΤ θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα με ELA ή, παράλληλα, και με αποδοχή πρόσθετων εγγυήσεων, που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να πάρουν πρόσθετη ρευστότητα.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ βέβαια χτες έδωσε εκ νέου χρόνο, παγώνοντας τα όρια για ELA και εγγυήσεις και στηρίζοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου, οπότε λήγει η τελευταία προθεσμία που έθεσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι για την επίτευξη συμφωνίας. Μετά, όμως, ίσως είναι υποχρεωμένη να τραβήξει την πρίζα… Σημειώνεται ότι παρατείνεται έως τη Δευτέρα η τραπεζική αργία, μένουν σταθερά τα όρια ανάληψης στα 60 ευρώ, ενώ δίνονται και τα 120 ευρώ στους συνταξιούχους.

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...