Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Οι Βρυξέλλες φέρνουν έντομα στο πιάτο μας

Η Ευρωβουλή ενέκρινε στις 28 Οκτωβρίου τη νέα νομοθεσία που θα εισαγάγει διατροφικές καινοτομίες μέσα στην επόμενη δεκαετία

Η Ευρωβουλή ενέκρινε στις 28 Οκτωβρίου τη νέα νομοθεσία που θα εισαγάγει διατροφικές καινοτομίες μέσα στην επόμενη δεκαετία

Την ημέρα του «Οχι» (στις 28 Οκτωβρίου) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε το μεγάλο «Ναι» στη νέα νομοθεσία για τα καινοτόμα τρόφιμα, που θα φέρει μέσα στην επόμενη δεκαετία (έως το 2025) στο πιάτο του μέσου Ευρωπαίου από έντομα και φύκια έως κρέας που θα έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο αλλά και τα άκρως αμφιλεγόμενα νανοϋλικά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νέα νομοθεσία υιοθετήθηκε με 359 υπέρ, 200 κατά αλλά και 127 αποχές και μένει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Εκτός από τα έντομα και τα «κρέατα του σωλήνα» ως καινοτόμα τρόφιμα λογίζονται αυτά που μπορούν να παραχθούν ή να απομονωθούν από τα κύτταρα ή τις καλλιέργειες ιστού ζώων, φυτών, μικροοργανισμών, φυκιών και βακίλων και υπόσχονται μεγάλες ποσότητες τροφής σπουδαίας θρεπτικής αξίας, μέσα από διαδικασίες-εξπρές.

ssssssssssssssssss

Επίσης, τρόφιμα που καταναλώνονται με ασφάλεια εκτός Ε.Ε για πάνω από 25 χρόνια (όπως τα έντομα) αλλά και αυτά που έχουν παραχθεί με νέες μεθόδους επεξεργασίας, όπως για παράδειγμα τα άκρως αμφιλεγόμενα νανοϋλικά. Η ασφάλειά τους για τους καταναλωτές αποτελεί γκρίζα ζώνη, ακόμη και για τους ειδικούς, ωστόσο έχουν ήδη διεισδύσει στη διατροφική αλυσίδα μέσω των διάφορων συντηρητικών και γλυκαντικών ουσιών.

Η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), υποστηρίζει ότι η νέα νομοθεσία ορίζει ένα πλαίσιο που θα επιβάλει αυστηρούς κανόνες ασφάλειας στη χρήση τους αλλά και πιο σαφή αναφορά τους στις ετικέτες es 0των τροφίμων.
«Ηρθε επιτέλους η ώρα για την Ε.Ε. να προχωρήσει με τα καινοτόμα τρόφιμα. Οι ως τώρα ισχύοντες κανόνες ήταν 20 ετών, διάστημα που φαντάζει αιωνιότητα δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία τροφίμων» σχολίασε σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών Καμίλ Περέν. Επισημαίνει ωστόσο στην ανακοίνωσή της τις «ελλείψεις» που εμφανίζει ο νέος κανονισμός σε θέματα όπως τα κλωνοποιημένα και τα προϊόντα νανοτεχνολογίας.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι η σύσταση ενός προϊόντος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει νανοϋλικά πάνω από 50%. Η νανοτεχνολογία, δηλαδή η δυνατότητα ελέγχου ή χειρισμού υλικών σε ατομική κλίμακα με στόχο την παραγωγή δομών με
πρωτότυπες ιδιότητες και λειτουργίες, σε επίπεδο τροφίμων χρησιμοποιείται για να μειώσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε αλάτι ή τη μικροβιακή δραστηριότητα. Ωστόσο, θεωρείται κόκκινο πανί καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει παρενέργειες για την υγεία, όπως η αύξηση του κινδύνου καρκινογένεσης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών (BEUC) είχε ζητήσει να τεθεί ως πλαφόν το ποσοστό 10%, αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε.

Τέλος, τον περασμένο μήνα το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τη συνολική απαγόρευση των κλωνοποιημένων από την τροφική αλυσίδα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο BEUC, ώσπου να διατυπωθεί μια τέτοια απαγόρευση επισήμως «οι καταναλωτές δεν θα έχουν ιδέα αν η μπριζόλα που έχουν στο πιάτο τους προέρχεται από τον απόγονο μιας κλωνοποιημένης αγελάδας ή όχι, καθώς οι ευρωβουλευτές απέρριψαν προτεινόμενες τροποποιήσεις που προέβλεπαν την αναφορά στην ετικέτα των προϊόντων ότι αυτά προέρχονται από κλώνους ή απογόνους τους».

Πρωτεΐνη «καλής ποιότητας»

z 2

Ως διατροφικές καινοτομίες έρχονται στα πιάτα των Ευρωπαίων και τα έντομα, τα οποία είναι διαγνωσμένης ασφάλειας, δεδομένου ότι καταναλώνονται πάνω από δύο δεκαετίες σε χώρες εκτός της Ε.Ε. (Μεξικό, Ουγκάντα κ.ά.). Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε σύγκριση με τις αγελάδες για να έχουμε την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης τα έντομα χρειάζονται 25 φορές λιγότερο φαγητό, 300 φορές λιγότερο νερό και παράγουν 60 φορές λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Εκτός από πρωτεΐνη καλής ποιότητας, πολλά έντομα είναι πλούσια σε χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ η χιτίνη, από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός τους, λειτουργεί στο έντερο όπως οι φυτικές ίνες. Από τα πιο δημοφιλή έντομα που γίνονται «γκουρμέ πιάτα» θεωρούνται τα τζιτζίκια, οι ακρίδες, τα μυρμήγκια και οι προνύμφες.

ss 14

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...