Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

Ηλιάννα Ζέρβα: Κλέβει την παράσταση στη Θεσσαλονίκη στο πλευρό των Πάζη-Αντωνιάδη με...

Θεαματικές είναι οι εμφανίσεις της Ηλιάννας Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίζεται...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

MadWalk 2025: H μόδα χόρεψε στον ρυθμό του “Ατελιέ” στο act του...

Η πιο πολυσυζητημένη βραδιά μόδας, όπου η υψηλή αισθητική...

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Σπόροι παπαρούνας επί σκηνής!

Το έργο του ποιητή Γιώργου Κ. Ψάλτη, γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται απόψε το βράδυ στο Θέατρο Τέχνης

Το έργο του ποιητή Γιώργου Κ. Ψάλτη, γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται απόψε το βράδυ στο Θέατρο Τέχνης 

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε -και δεν πρέπει να μας νοιάζει- πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Το θέμα είναι: Εμείς ξέρουμε προς τα πού πρέπει να κοιτάμε;» Αυτό αναρωτιέται μία από τις ηρωίδες του θεατρικού έργου «Σπόροι παπαρούνας», του ποιητή Γιώργου Κ. Ψάλτη, που θα παρουσιαστεί πρώτη φορά απόψε το βράδυ στο Θέατρο Τέχνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου.

Το εν λόγω φεστιβάλ πλέον αποτελεί θεσμό για τα θεατρικά δρώμενα της πόλης, αφού μέσω αυτού Ελληνες δημιουργοί μάς συστήνουν τις νέες θεατρικές δουλειές τους, έργα άπαιχτα στο ελληνικό κοινό.

Οι «Σπόροι παπαρούνας», μάλιστα, θα είναι εκείνο που ουσιαστικά θα κλείσει το φετινό Φεστιβάλ Θεατρικού Αναλογίου, το οποίο άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς στις αρχές της εβδομάδας. Ο ποιητής Γιώργος Κ. Ψάλτης ενώνει τις δυνάμεις του με την καταξιωμένη σκηνοθέτρια Ρούλα Πατεράκη και την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου (μία από τις σημαντικότερες και πλέον ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της), ανεβάζοντας ένα ενδιαφέρον και δυνατό κείμενο, που μας μεταφέρει χρονικά και τοπικά στην Αυστρία των αρχών του 20ού αιώνα.

Μονόλογοι

Σε αυτό περιλαμβάνονται τρεις σπονδυλωτοί μονόλογοι, που περιστρέφονται γύρω από τα παιδικά χρόνια, τις οικογένειες, τους λαούς και τα αδιέξοδά τους. Οι δύο αδερφές του Αδόλφου (του βασικού ήρωα, που έχει μετακομίσει στη Βιένη για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών) καθώς και η κοπέλα που είχε ερωτευθεί στην εφηβεία του μιλούν γι’ αυτόν και την εποχή τους. «Τι είναι οι σχέσεις μας; Δυο σφαλιάρες και ένα χαμόγελο. Τίποτε άλλο» αναφέρει σε γλυκόπικρο τόνο ένα από τα πρόσωπα του εξαιρετικά διεισδυτικού κειμένου, στο οποίο η ποιητική στόφα του δημιουργού του είναι -αν μη τι άλλο- εμφανής. Ο λυρισμός διαπνέει τους «Σπόρους παπαρούνας», ένα έργο που αποτελεί την πρώτη θεατρική απόπειρα του Γιώργου Κ. Ψάλτη. Γνωστός από τις ποιητικές συλλογές του «Επιστροφή στην ενιαία χώρα», «Μη σκάψετε παρακαλώ εδώ είναι θαμμένος ένας σκύλος» και «Παναγιές Ελένες», ο δημιουργός καταπιάνεται με επιτυχία και με τον θεατρικό λόγο, αποδεικνύοντας ότι οι γνήσιοι οραματιστές της τέχνης δεν γνωρίζουν λογοτεχνικούς φραγμούς.

Να σημειωθεί ότι την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αναλογίου υπογράφει η Σίσσυ Παπαθανασίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ έργα Ελλήνων συγγραφέων και τριών Αργεντινών, τα οποία παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη. Οι «Σπόροι παπαρούνας» αυτές τις ημέρες θα κυκλοφορήσουν και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Κουκούτσι.

Info: Το θεατρικό «Σπόροι παπαρούνας» του Γιώργου Ψάλτη παρουσιάζεται απόψε Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Ωρα έναρξης: 21.00. Για κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ταμείου: 2103222464 & 2103236732. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Αναλογίου μπορείτε να βρείτε στο analogiofestival.gr/play-11.html.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...



Μποζουκια Αθηνα