Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Αντίο στον «μάγο» με το νυστέρι

«Εφυγε» σε ηλικία 86 ετών ο δεξιοτέχνης χειρουργός Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις, αφήνοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη στην επιστημονική κοινότητα

Ενας ταλαντούχος γιατρός, ο οποίος χειρουργούσε μέχρι τα 78 χρόνια του, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη και έχοντας εκτελέσει πάνω από 10.000 επεμβάσεις, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Ο πρωτοπόρος χειρουργός, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις, FACS, που ως γνήσιος Κρητικός έγραφε την κατάληξη του επωνύμου του με γιώτα, άφησε τη σφραγίδα του στην επιστημονική κοινότητα παραδίδοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της Χειρουργικής και πρωτοπόρος νέων τεχνικών στις επεμβάσεις οισοφάγου, ήπατος, παχέoς εντέρου και παγκρέατος, ο Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις υπήρξε δάσκαλος σε γενιές φοιτητών. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, υπό τον καθηγητή Κ. Ν. Αλιβιζάτο.

Μετεκπαιδεύθηκε, επί τριετία, στη Βρετανία ως υπότροφος του British Council στην Post Graduate Medical School του πανεπιστημίου του Λονδίνου στα νοσοκομεία Brompton, Hammersmith, και Harefield, ειδικευθείς στη χειρουργική οισοφάγου, ήπατος, παγκρέατος και παχέος εντέρου, και διορίσθηκε Registrar στα νοσοκομεία Βrompton και Harefield του Λονδίνου. Μετεκπαιδεύθηκε, επίσης, στην Αμερική, μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία Denver Medical School (υπό τον καθηγητή Starlzt), Massachussetts General Hospital, Μayo Clinic, και Peter Bent Brigham Hospital, όπως και στο Τόκιο, υπό τον καθηγητή Nakayama.

Εκλέχτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας, από πανεπιστημιακός βοηθός έως τακτικός καθηγητής Γενικής Χειρουργικής και διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιδρύματος, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση πολλών νέων χειρουργών.

Ηταν παντρεμένος με την Ειρήνη Καπετανάκου – Φιλιππάκη και έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο Φιλιππάκη, γενικό χειρουργό, δρα Πανεπιστημίου Αθηνών, και την Ελένη Φιλιππάκη, δρα πανεπιστημίου του Cambridge, διδάσκουσα Φιλοσοφία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ιδρυτικό μέλος

Ο μεγάλος δάσκαλος της Χειρουργικής υπήρξε, μεταξύ άλλων, τακτικό μέλος του American College of Surgeons, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και των μετεκπαιδευτικών της μαθημάτων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας, ιδρυτικό μέλος της World Association for Hepato-Pancreato- Biliary Surgery και της Ελληνικής Εταιρείας Παθήσεων Ηπατος – Παγκρέατος, 2352q34rt34rπρόεδρος και (συν)διοργανωτής πανελλήνιων και παγκόσμιων χειρουργικών συνεδρίων και αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία.

«Ακτινοβολούσε φροντίδα για όλους»

Τι λένε διακεκριμένοι γιατροί για τον μεγάλο δάσκαλο

Για τον άνθρωπο, τον δάσκαλο και τον συνεργάτη μιλούν τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες, που τον έζησαν σε καλές αλλά και σε δύσκολες στιγμές στο απαιτητικό περιβάλλον του Ιπποκράτειου και Ευγενίδειου Νοσοκομείου. «Ολοι έχουν γνώσεις, έχουν τεχνική, αλλά υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν γιατί έχουν ταλέντο. Ο Μιχάλης ήταν ο γιατρός όπως το εννοούσε ο Ιπποκράτης. Τον ενδιέφεραν και η οργανική ζημιά αλλά και η ψυχολογική που είχε υποστεί ο ασθενής. Γι’ αυτό και ακτινοβολούσε φροντίδα για όλους» λέει ο Χαράλαμπος Ρούσος, ακαδημαϊκός, εντατικολόγος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει: «Για τους γιατρούς του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ο Μιχάλης ήταν εγγύηση. Ηταν μια χρυσή εποχή για το νοσοκομείο και ο Μιχάλης Φιλιππάκις ήταν η κορόνα. Ακόμα και όταν αρρώστησε με την καρδιά του, δεν το έβαλε κάτω».

Ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης, χειρουργός μαστού στο Μαιευτήριο Ρέα, μιλά για τη βοήθεια που προσέφερε ο Μιχάλης Φιλιππάκις στους νέους γιατρούς: «Εστειλε τον Χρήστο Φερέτη στη Νότια Αφρική και έμαθε ενδοσκοπήσεις και λαπαροσκοπήσεις. Ο Φιλιππάκις τον είχε παροτρύνει, γιατί έλεγε σε όλους μας, από τη δεκαετία του 1980, ότι το μέλλον της Ιατρικής είναι η εξειδίκευση. Εμένα με παρότρυνε να ειδικευτώ στον μαστό και του χρωστάω την καριέρα μου».

Ο Ιωάννης Μπράμης, καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, τον χαρακτηρίζει «ιδανικό χειρουργό και δάσκαλο»: «Εχει βγάλει γενιές φοιτητών και στο αμφιθέατρο και στο χειρουργείο. Καμαρώνω που ήμουν μαθητής του. Ετρεχε να βοηθήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εγωκεντρισμό. Ο Μιχάλης Φιλιππάκις καθιέρωσε πριν από 24 χρόνια το Ελλαδοκυπριακό Συνέδριο Χειρουργών,
που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...