Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κορυφαίοι stars που πείραξαν το πρόσωπό τους για να διατηρήσουν νεανική την...

Οι φράσεις «δεν άλλαξε καθόλου» με τα χρόνια και...

Ο γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα και τα περίπου 60 ταξίδια του σε κάθε...

Εχει επισκεφτεί χώρες μακρινές, εξωτικές, τοπία μοναδικά, άγρια, συναρπαστικά!...

Ο σύζυγος του Κασσελάκη κλέβει αργά αλλά σταθερά τη δόξα από τον...

Αρχίζει να κλέβει αργά αλλά επίμονα σταθερά τη δόξα...

Συμβουλές από βρετανική εφημερίδα για να πάρει «φωτιά» το κρεβάτι

Δέκα πρακτικές συμβουλές για να γίνει η εμπειρία στο...

Αντίο στον «μάγο» με το νυστέρι

«Εφυγε» σε ηλικία 86 ετών ο δεξιοτέχνης χειρουργός Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις, αφήνοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη στην επιστημονική κοινότητα

Ενας ταλαντούχος γιατρός, ο οποίος χειρουργούσε μέχρι τα 78 χρόνια του, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη και έχοντας εκτελέσει πάνω από 10.000 επεμβάσεις, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Ο πρωτοπόρος χειρουργός, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις, FACS, που ως γνήσιος Κρητικός έγραφε την κατάληξη του επωνύμου του με γιώτα, άφησε τη σφραγίδα του στην επιστημονική κοινότητα παραδίδοντας μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της Χειρουργικής και πρωτοπόρος νέων τεχνικών στις επεμβάσεις οισοφάγου, ήπατος, παχέoς εντέρου και παγκρέατος, ο Μιχαήλ Γ. Φιλιππάκις υπήρξε δάσκαλος σε γενιές φοιτητών. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, υπό τον καθηγητή Κ. Ν. Αλιβιζάτο.

Μετεκπαιδεύθηκε, επί τριετία, στη Βρετανία ως υπότροφος του British Council στην Post Graduate Medical School του πανεπιστημίου του Λονδίνου στα νοσοκομεία Brompton, Hammersmith, και Harefield, ειδικευθείς στη χειρουργική οισοφάγου, ήπατος, παγκρέατος και παχέος εντέρου, και διορίσθηκε Registrar στα νοσοκομεία Βrompton και Harefield του Λονδίνου. Μετεκπαιδεύθηκε, επίσης, στην Αμερική, μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία Denver Medical School (υπό τον καθηγητή Starlzt), Massachussetts General Hospital, Μayo Clinic, και Peter Bent Brigham Hospital, όπως και στο Τόκιο, υπό τον καθηγητή Nakayama.

Εκλέχτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας, από πανεπιστημιακός βοηθός έως τακτικός καθηγητής Γενικής Χειρουργικής και διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιδρύματος, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση πολλών νέων χειρουργών.

Ηταν παντρεμένος με την Ειρήνη Καπετανάκου – Φιλιππάκη και έχει δύο παιδιά, τον Γιώργο Φιλιππάκη, γενικό χειρουργό, δρα Πανεπιστημίου Αθηνών, και την Ελένη Φιλιππάκη, δρα πανεπιστημίου του Cambridge, διδάσκουσα Φιλοσοφία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ιδρυτικό μέλος

Ο μεγάλος δάσκαλος της Χειρουργικής υπήρξε, μεταξύ άλλων, τακτικό μέλος του American College of Surgeons, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και των μετεκπαιδευτικών της μαθημάτων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας, ιδρυτικό μέλος της World Association for Hepato-Pancreato- Biliary Surgery και της Ελληνικής Εταιρείας Παθήσεων Ηπατος – Παγκρέατος, 2352q34rt34rπρόεδρος και (συν)διοργανωτής πανελλήνιων και παγκόσμιων χειρουργικών συνεδρίων και αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία.

«Ακτινοβολούσε φροντίδα για όλους»

Τι λένε διακεκριμένοι γιατροί για τον μεγάλο δάσκαλο

Για τον άνθρωπο, τον δάσκαλο και τον συνεργάτη μιλούν τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες, που τον έζησαν σε καλές αλλά και σε δύσκολες στιγμές στο απαιτητικό περιβάλλον του Ιπποκράτειου και Ευγενίδειου Νοσοκομείου. «Ολοι έχουν γνώσεις, έχουν τεχνική, αλλά υπάρχουν και αυτοί που ξεχωρίζουν γιατί έχουν ταλέντο. Ο Μιχάλης ήταν ο γιατρός όπως το εννοούσε ο Ιπποκράτης. Τον ενδιέφεραν και η οργανική ζημιά αλλά και η ψυχολογική που είχε υποστεί ο ασθενής. Γι’ αυτό και ακτινοβολούσε φροντίδα για όλους» λέει ο Χαράλαμπος Ρούσος, ακαδημαϊκός, εντατικολόγος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Τούτουζας, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει: «Για τους γιατρούς του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου ο Μιχάλης ήταν εγγύηση. Ηταν μια χρυσή εποχή για το νοσοκομείο και ο Μιχάλης Φιλιππάκις ήταν η κορόνα. Ακόμα και όταν αρρώστησε με την καρδιά του, δεν το έβαλε κάτω».

Ο Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης, χειρουργός μαστού στο Μαιευτήριο Ρέα, μιλά για τη βοήθεια που προσέφερε ο Μιχάλης Φιλιππάκις στους νέους γιατρούς: «Εστειλε τον Χρήστο Φερέτη στη Νότια Αφρική και έμαθε ενδοσκοπήσεις και λαπαροσκοπήσεις. Ο Φιλιππάκις τον είχε παροτρύνει, γιατί έλεγε σε όλους μας, από τη δεκαετία του 1980, ότι το μέλλον της Ιατρικής είναι η εξειδίκευση. Εμένα με παρότρυνε να ειδικευτώ στον μαστό και του χρωστάω την καριέρα μου».

Ο Ιωάννης Μπράμης, καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, τον χαρακτηρίζει «ιδανικό χειρουργό και δάσκαλο»: «Εχει βγάλει γενιές φοιτητών και στο αμφιθέατρο και στο χειρουργείο. Καμαρώνω που ήμουν μαθητής του. Ετρεχε να βοηθήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εγωκεντρισμό. Ο Μιχάλης Φιλιππάκις καθιέρωσε πριν από 24 χρόνια το Ελλαδοκυπριακό Συνέδριο Χειρουργών,
που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Aπάτη στην TV ζώνη Κοκλώνη: Καλοστημένη κομπίνα αεροπορικής εταιρίας «φάντασμα» μέσω του «Next PLeASE»

Καραμπινάτη απάτη ήταν οι δήθεν «έξυπνες διακοπές» με αεροπορικά...

Όλα όσα έγιναν τη λαμπερή βραδιά των καλλιστείων

Ποιος είπε ότι η Καλαμάτα βγάζει μόνο ωραίο λάδι;...

Βαφτίσια για τον γιο της Καρλάκη με απόντα τον πατέρα

Και το όνομα αυτού, Ραφαήλ Μηνάς Καρλάκης! Στην όμορφη...

Η εγγονή του Ελβις έσωσε την «Graceland»

Στο παρά πέντε σώθηκε η έπαυλη του Ελβις Πρίσλεϊ...

«Φάντασμα» η ερωτική φωλιά Λιάνη-Σπυρόπουλου

Σπασμένα τζάμια, σπασμένο λουκέτο στην εξώπορτα, η οποία είναι...

Γιώργος Λιάγκας: Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες με το ζεύγος Κασσελάκη και Μακμπέθ

Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες θα περάσει το ζεύγος Κασσελάκη και...